Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

«Στροφή» στον δωδεκάμηνο τουρισμό ποιοτικής εμπειρίας

«Στροφή» στον δωδεκάμηνο τουρισμό ποιοτικής εμπειρίας
Πώς η πανδημία επισπεύδει την αλλαγή του τουριστικού μοντέλου
Σχετικά Άρθρα

Μια βαθιά ανάσα από τα φετινά έσοδα μαζί με έναν προβληματισμό από τις αλλαγές που επιταχύνει η πανδημία, είναι το δίπτυχο που ακολουθεί τη σεζόν - η οποία, προτού ακόμα φτάσει στο τέλος της μπορεί να «υπερηφανεύεται» ότι κατάφερε να καλύψει τον στόχο που της είχαν θέσει εξ αρχής, κυβέρνηση και φορείς.
«Ο covid έχει γίνει ρυθμιστής των εξελίξεων και πλέον, η αγωνία μας σχετίζεται με την επόμενη μέρα.
Μια σειρά από παράγοντες που αναδείχθηκαν σε αυτή τη δύσκολη διαδρομή επιβάλλουν την αλλαγή του τουριστικού μοντέλου και πρέπει να επιταχύνουμε τις διαδικασίες, ώστε να μην τραυματίσουμε μόνοι μας το ισχυρό brand που κατορθώσαμε να χτίσουμε όλοι μαζί.
Δουλέψαμε σκληρά για να το πετύχουμε», θα πει άνθρωπος της αγοράς, ο οποίος δεν κρύβει την ανησυχία του για το «τι έρχεται» όπως λέει «το 2022».

«Εμπειρίες που σκοντάφτουν στις ελλιπείς υποδομές»

O Αύγουστος έφερε στο προσκήνιο μια σειρά από προβλήματα που έβαλαν σε κίνδυνο τις αντοχές προορισμών που πολλαπλασιάζουν απότομα και για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τον «πληθυσμό» τους.
Η κατακόρυφη και απρόσμενη άνοδος του εισερχόμενου κύματος σε κύριες και όχι μόνο τουριστικές περιοχές, έγινε ο μεγάλος «πονοκέφαλος» που οδήγησε στο συμπέρασμα ότι «δεν αρκεί μόνο να μετράμε τις αφίξεις, διότι αυτές από μόνες τους δεν μπορούν να μας οδηγήσουν στην επιτυχία.
Ο κλάδος μας, μαθημένος από τις δυσκολίες στην εποχή των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης, απέδειξε ότι διαθέτει γρήγορα αντανακλαστικά και επαγγελματισμό που μπορεί να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα.
Σκοντάφτουμε όμως στην έλλειψη αναγκαίων υποδομών που θα μας εξασφαλίσουν ότι οι επισκέπτες μας θα φύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις» τονίζει επιχειρηματίας, ο οποίος τοποθετεί την «ικανοποίηση πελατών» στην κορυφή της λίστας με τα «προαπαιτούμενα», όπως τα χαρακτηρίζει , «για να προσελκύσει η χώρα μας τουρισμό πολυτελείας, δηλαδή που κόσμο που διαθέτει χρήματα για να ξοδεύει περισσότερα».
Άλλωστε, η υπέρβαση των αντοχών τουριστικών προορισμών έχει καταστήσει τον υπερτουρισμό, ως το νούμερο ένα απειλητικό παράγοντα για τις τοπικές κοινωνίες.
Σύμφωνα με παράγοντες, ο όρος «εμπειρία» είναι ανάλογος με το τι προσφέρει ο κάθε προορισμός, μπορεί να είναι «καλή, κακή ή μέτρια.
Η ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών έχει άμεση σχέση με τη βιώσιμη ανάπτυξη κάθε προορισμού και ο δείκτης ποιότητας με επενδύσεις που από τη μια προσελκύουν χαμογελαστούς τουρίστες και από την άλλη, το ανταποδίδουν αυτό και στις τοπικές κοινωνίες βελτιώνοντας την καθημερινότητά τους και την ποιότητα ζωής των κατοίκων».

Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού έρχονται στο προσκήνιο

Ο εμπλουτισμός της τουριστικής εμπειρίας και ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, είναι ένας από τους πυλώνες που υποστηρίζουν με θέρμη οι αρμόδιοι φορείς, προκειμένου οι τουριστικές ροές να διαχέονται σε όλη τη χώρα, δώδεκα μήνες το χρόνο.
Η έμφαση εξάλλου στις δυνατότητες της ηπειρωτικής Ελλάδας και στους δευτερεύοντες νησιωτικούς προορισμούς είναι ένας από τους στόχους που έχει θέσει η νέα ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, προκειμένου να επιτευχθεί η πολυπόθητη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, όπως είναι αντίστοιχα και η διασύνδεση του τουρισμού με τον αγροτικό τομέα.
«Η Ελλάδα δεν είναι μόνο ήλιος και θάλασσα» τονίζουν κυβερνητικές πηγές και επισημαίνουν ότι το φετινό μείγμα εθνικοτήτων που επισκέφθηκαν τη χώρα μας «δείχνει» προς την κατεύθυνση μιας αναγκαίας «στροφής» στον τουρισμό εμπειρίας.
Σε αυτό αναμένεται να συμβάλλει και ένας ακόμα, φιλόδοξος στόχος, που έχει θέσει ο κ. Βασίλης Κικίλιας που δεν είναι άλλος, από την αξιοποίηση μιας άλλης – εξίσου σημαντικής, εμπειρίας.
Αυτής που έχει αποκτήσει η Ελλάδα στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, δημιουργώντας έναν αντίστοιχο μηχανισμό διαχείρισης που θα έχει να κάνει με τα αντανακλαστικά, την ετοιμότητα και την ασφάλεια στον τουριστικό τομέα, τόσο στο σκέλος της παραγωγικής αντιμετώπισης περιστατικών, όσο και στο σκέλος της πρόληψης μπροστά σε δυνητικές απειλές.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης