Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Αργεί η ανάκαμψη του συνεδριακού τουρισμού στην Αθήνα - Διοργανώσεις μεταφέρονται για το 2022

Αργεί η ανάκαμψη του συνεδριακού τουρισμού στην Αθήνα - Διοργανώσεις μεταφέρονται για το 2022
Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι επιχειρηματίες για την κίνηση του χειμώνα
Σχετικά Άρθρα

Σε ρυθμούς εγκαινίων κινείται η Αθήνα, καθώς εντείνεται η κινητικότητα στο χώρο της φιλοξενίας, με εγχώριους και κυρίως ξένους επενδυτές να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες.
Στελέχη της αγοράς χαρακτηρίζουν τις κινήσεις ως «ψήφο εμπιστοσύνης» στον ελληνικό τουρισμό για την πορεία του κατά την τελευταία οκταετία, αλλά και του πετυχημένου restart και της διαχείρισης της κρίσης κατά τα δύο έτη της πανδημίας.
Σημαντικές προσωπικότητες του διεθνούς τουριστικού κλάδου (όπως ο Πρόεδρος & CEO της γαλλικής πολυεθνικής Accor κ. Sébastien Bazin, με αφορμή τα εγκαίνια του νέου ξενοδοχείου Athens Capital – MGallery Collection της Λάμψα) πολλαπλασιάζουν τις επαφές τους με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη και συνεργάτες, ανεβάζοντας τον... πυρετό διεργασιών που έχουν δρομολογηθεί για το άνοιγμα νέων μονάδων όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και ανά την Ελλάδα.
Και όλα αυτά, την ώρα που ο κλάδος της φιλοξενίας στην αττική γη, ψάχνει να βρει τους βηματισμούς του, έχοντας αποκομίσει ως «προίκα» τον χειρότερο χειμώνα όλων των εποχών κάτω από το «πέπλο» της πανδημίας, αλλά και τις υπεράριθμες κλίνες που όπως λένε οι άνθρωποι της αγοράς, προμηνύουν ένα δύσκολο χειμώνα.
«Υπάρχει πολλή προσφορά στην Αθήνα και στην Αττική γενικότερα σε κλίνες, είτε μιλάμε για ξενοδοχειακές, είτε για βραχυχρόνια μίσθωση, και πιστεύω ότι θα αντιμετωπίσουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα τον χειμώνα που έρχεται και τεράστιο πόλεμο τιμών.
Τον Σεπτέμβριο η Αθήνα κινείται με lastminute κρατήσεις και πληρότητες που φτάνουν το 60 – 70% , αυτή η εξέλιξη δεν φαινόταν στον ορίζοντα στα τέλη Αυγούστου.
Ο Οκτώβριος έχει λίγες κρατήσεις αλλά προς το παρόν δεν φαίνεται ότι θα φτάσει σε αυτά τα επίπεδα.
Δεν ξέρουμε τι θα γίνει την τελευταία στιγμή και πολλά θα εξαρτηθούν από το εάν θα ξεκαθαρίσει το κομμάτι του συνεδριακού τουρισμού», δηλώνει στο ΒΝ ο γενικός γραμματέας της ένωσης ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής & Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑ-Α) κ. Ευγένιος Βασιλικός.

Συνέδρια μεταφέρονται για... τον Ιούνιο του 2022

΄Ενα τμήμα της αγοράς επενδύει στη διάχυτη αισιοδοξία ενόψει 2022, που παρασύρει η πληθώρα των αναζητήσεων στο διαδίκτυο για την Αθήνα, από πιθανούς επισκέπτες.
Εκείνο που δεν φαίνεται ακόμα να αποδίδει στα ταμεία των επιχειρήσεων είναι το «ισχυρό χαρτί» για πόλεις όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, που διαθέτουν και τις υποδομές, αλλά και την τεχνογνωσία για να προσελκύσουν συγκεκριμένο κοινό που δαπανά αρκετά χρήματα στους προορισμούς και δίνει ζωή στα καταλύματα.
Ο συνεδριακός/εκθεσιακός τουρισμός, είναι ένας τομέας όπου το νέο περιβάλλον που έχει διαμορφώσει η πανδημία δημιουργεί αρκετά εμπόδια για γρήγορη ανάκαμψή του.
«Αυτή τη στιγμή συνέδρια ακυρώνονται και επαναπρογραμματίζονται για Οκτώβριο ή Νοέμβριο και κάποια μεταφέρονται κατευθείαν για τον Ιούνιο του 2022.
Από την αρχή της πανδημίας το λέμε, ότι αυτό θα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για την Αθήνα.
Αν θα αλλάξει η κατάσταση, δεν μπορούμε να το ξέρουμε από τώρα.
Φαντάζομαι ότι κάποια στιγμή ο συγκεκριμένος τομέας θα επανέλθει στα δεδομένα τα προηγούμενα ή θα παραμείνει πάντα σε υβριδική μορφή, απλά θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο για να είμαστε και εμείς σε θέση να δούμε που θα καταλήξει», σημειώνει ο κ. Βασιλικός.
Ο ίδιος τονίζει ότι και ο επαγγελματικός τουρισμός έχει δεχθεί πλήγμα, καθώς «είναι και αυτός της τελευταίας στιγμής και προς το παρόν υπάρχει κυρίως εσωτερικός τουρισμός.
Από το εξωτερικό, δεν βλέπουμε και πολλά πράγματα».

Το stop over των Αμερικανών και η αγωνία για τα έσοδα

Οι επιχειρηματίες του τουρισμού της Αθήνας δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι, αν και εκτιμούν ότι στο τέλος θα καταλήξουν να βγάλουν τη χρονιά «οριακά».
Και βέβαια δεν ξεχνούν ότι κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2021 οι επιχειρήσεις ήταν απλά κλειστές, «ελάχιστα ήταν τα ξενοδοχεία που ήταν ανοιχτά και άρα σε σύγκριση με το 2019, θα είμαστε αρκετά πιο κάτω», υποστηρίζουν.
Σημαντική ανάσα έδωσαν φέτος το καλοκαίρι οι Αμερικανοί τουρίστες, αλλά και οι Γερμανοί και οι Γάλλοι, με τους πρώτους ειδικά, να προτιμούν την κρουαζιέρα και τη μετάβαση σε άλλους προορισμούς επιλέγοντας απλά ένα stopover στην Αθήνα, ώστε να απολαύσουν στη συνέχεια αξέχαστες υπερατλαντικές διακοπές στη χώρα μας.

«Ελπίζουμε να μη χρειαστούμε ξανά νέα μέτρα στήριξης»

Οι μακροπρόθεσμες προοπτικές συνολικά της Αττικής φαντάζουν ευοίωνες μέσα από το φάσμα της επενδυτικής δραστηριότητας, όμως οι επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας που βίωσαν μια πρωτόγνωρη κατάσταση από την αρχή της πανδημίας έως το φετινό καλοκαίρι, είναι επιφυλακτικές.
Οι ιδιοκτήτες τους τονίζουν ότι «το αντίδοτο στον υπερτουρισμό που αντιμετώπισαν νησιωτικοί προορισμοί τον Αύγουστο με αποτέλεσμα να φτάσουν στα όριά τους, είναι η επιμήκυνση της σεζόν δώδεκα μήνες το χρόνο.
Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα μιας πιο ομαλής και γρήγορης ανάκαμψης των ξενοδοχείων πόλης και της καθιέρωσης της Αθήνας ως διεθνούς προορισμού τόσο για τους θερινούς μήνες, όσο και για τον υπόλοιπο χρόνο».
Οι ξενοδόχοι εύχονται να μη χρειαστούν νέα μέτρα στήριξης, ωστόσο πιστεύουν ότι σίγουρα θα πρέπει να γίνουν ορισμένες βελτιώσεις, σε όσα έχουν ανακοινωθεί.
«Ένα παράδειγμα είναι η ευελιξία του προγράμματος Συν – Εργασία.
Αυτή τη στιγμή, ξεκινάει ο μήνας χωρίς δουλειά και ανακαλύπτουμε στην πορεία ότι θα χρειαστεί να επαναφέρουμε περισσότερο προσωπικό τελικά και δεν υπάρχει η ευελιξία αυτή ακόμη, ώστε να πραγματοποιήσουμε τις απαραίτητες αλλαγές, αλλά πρέπει να πορευτούμε σύμφωνα με τα όσα είχαμε δηλώσει από την αρχή, στο τέλος του προηγούμενου μήνα. Αυτό ισχύει σήμερα είτε η κίνηση είναι προς τα κάτω, είτε προς τα πάνω», εξηγεί ο γ.γ. της ΕΞΑΑ-Α.
Ο ίδιος ελπίζει ότι το πρόγραμμα «Γέφυρα» δεν θα αναγκαστεί να πάρει και άλλη παράταση, αν και όπως λέει, «ο χειμώνας γενικότερα θα είναι πολύ περίεργος και δύσκολος».
Ωστόσο εκτιμά, ότι «είναι δεδομένο ότι θα χρειαστεί επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων για μεγάλες πόλεις, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, είναι κάτι που πιστεύω ότι θα το βρούμε μπροστά μας.
Ας μην ξεχνάμε ότι οι αστικοί αυτοί προορισμοί βγαίνουν από μια δεκαετή κρίση προ πανδημίας και ήταν ελάχιστα τα χρόνια τα οποία περάσαμε με θετικό πρόσημο.
Θα βοηθήσει σημαντικά και το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής και ας ελπίσουμε ότι τελικά θα επικρατήσει το αισιόδοξο σενάριο: Να έχουμε έναν σχετικά καλό χειμώνα, ώστε να μην χρειαστεί να ζητήσουμε περαιτέρω βοήθεια και μέσα στο 2022».

Νένα Ουζουνίδου
www.bankinngews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης