Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Καλοκαίρι 2021: Ποια ήταν η πορεία της ευρωπαϊκής ξενοδοχειακής βιομηχανίας

Καλοκαίρι 2021: Ποια ήταν η πορεία της ευρωπαϊκής ξενοδοχειακής βιομηχανίας
Σε πορεία ανάκαμψης κινήθηκε η ευρωπαϊκή ξενοδοχειακή βιομηχανία το φετινό καλοκαίρι

Σε πορεία ανάκαμψης κινήθηκε η ευρωπαϊκή ξενοδοχειακή βιομηχανία το φετινό καλοκαίρι. Η απόδοση των ξενοδοχείων στην Ευρώπη δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά στα επίπεδα πριν από τον COVID, αποκαλύπτουν τα στοιχεία της MKG Consulting.
Οι εμβολιασμοί και τα διαβατήρια υγείας επέτρεψαν στα ξενοδοχεία στην ήπειρο αυτό το καλοκαίρι να φιλοξενήσουν ένα μεγάλο κομμάτι της εγχώριας και ευρωπαϊκής πελατείας τους.

Τα ελληνικά ξενοδοχεία, με τα καλύτερα αποτελέσματα στην Ευρώπη

Η Ισπανία, η Ελλάδα και η Γαλλία, χάρη στη σταθερή καλοκαιρινή τους περίοδο και το μεγαλύτερο βάρος αυτής της περιόδου στα ετήσια έσοδα τους, παρουσιάζουν σήμερα τα καλύτερα αποτελέσματα στην Ευρώπη.
Η Τσεχία, η Ουγγαρία, οι Κάτω Χώρες και το Βέλγιο εξακολουθούν να μειώνονται κατά περισσότερο από -75 %.
Η κατάσταση βελτιώνεται παντού, με μειώσεις στη δραστηριότητα που ανέβηκαν πίσω από το όριο του -50% το καλοκαίρι.
Η ανάκαμψη είναι ακόμη ταχύτερη σε ορισμένες χώρες, όπως η Ιταλία. Η χώρα έχασε το 65,8% των εσόδων από τα ξενοδοχεία κατά τους πρώτους 8 μήνες του 2021, αλλά μείωσε τις απώλειες της στο -31,1% το καλοκαίρι και μόλις -5,1% τον Αύγουστο.

Αλλαγή στα έσοδα από ξενοδοχεία RevPar σε %, 2021 έναντι 2020

https://www.tourismtoday.gr/wp-content
Πηγή: MKG Consulting

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, το καλοκαίρι του 2021 έχει συνεπώς σημαντική βελτίωση στη ξενοδοχειακή δραστηριότητα, μετά από ένα δύσκολο πρώτο εξάμηνο.
Συνολικά, από την 1η Ιανουαρίου έως τις 21 Αυγούστου 2021 (συμπεριλαμβανομένου του καλοκαιριού), τα έσοδα των ξενοδοχείων στην Ευρώπη μειώθηκαν μεταξύ -50% και -80%, ανάλογα με τη χώρα, από τα πρότυπα προ -COVID.

https://www.tourismtoday.gr/wp-content
Πηγή: MKG Consulting

Οι επιδόσεις των ευρωπαϊκών ξενοδοχείων

Σε σύγκριση με το 2020, οι επιδόσεις το 2021 είναι αυξημένες σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Όχι μόνο ως προς το ποσοστό πληρότητας αλλά και ως προς το μέσο ημερήσιο ποσοστό και το RevPAR.

  • Το ποσοστό πληρότητας ανέβηκε κατά 17,7 μονάδες από το 2020, ξεπερνώντας το συμβολικό όριο του 50% (στο 52,2%).
  • Τα έσοδα ανά Διαθέσιμο Δωμάτιο έφτασαν τα 51,8 ευρώ μεταξύ 1ης Ιουλίου και 21 Αυγούστου, αύξηση 68,0% από το 2020.

Ωστόσο, παρά αυτή την ανάκαμψη, οι επιδόσεις παραμένουν πολύ κάτω από τα επίπεδα πριν από τον Covid.
Το καλοκαίρι, τα έσοδα των ευρωπαϊκών ξενοδοχείων ανά δωμάτιο ήταν -31,8% κάτω από τα επίπεδα του καλοκαιριού 2019.
Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες δεν αντιμετώπισαν το ίδιο μοτίβο ανάκαμψης. Με τις τάσεις RevPAR να κυμαίνονται από -20,4% στη Γαλλία έως -62,8% στην Ουγγαρία. Υπάρχουν πολλοί λόγοι, όπως:

Διαφορετικοί χάρτες πορείας

Οι χάρτες πορείας για τη χαλάρωση των περιορισμών και την παροχή διαδρομής επιστροφής σε έναν «φυσιολογικό» τρόπο ζωής ήταν διαφορετικοί από τη μια χώρα στην άλλη.
Για παράδειγμα, οι εσωτερικές και ηπειρωτικές μεταφορές είχαν ήδη κανονικοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό στις αρχές του καλοκαιριού στην Ελλάδα και τη Γαλλία.
Αλλά στο Ηνωμένο Βασίλειο η καραντίνα μετά τις αφίξεις σταμάτησε μόνο στις 28 Ιουλίου. Και στην Πορτογαλία άρχισε το τελικό στάδιο χαλάρωσης των υγειονομικών μέτρων 1η Αυγούστου.

Οι παραθεριστές, βασικός παράγοντας ζήτησης ξενοδοχείων

Αυτούς τους καλοκαιρινούς μήνες, οι παραθεριστές ήταν ο βασικός παράγοντας της ζήτησης ξενοδοχείων σε ολόκληρη την ήπειρο.
Επιλέγοντας κυρίως ξενοδοχεία σε χώρες της Μεσογείου (Ισπανία, Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία – στη συνέχεια Πορτογαλία από τον Αύγουστο).

Οι εγχώριοι επισκέπτες

Η σημασία των εγχώριων επισκεπτών στην εθνική αγορά ξενοδοχείων, ήταν μεγάλη. Το μερίδιό τους είναι κυρίαρχο στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Πολωνία. Αντίθετα είναι πολύ περιορισμένο στην Ουγγαρία, την Τσεχία και τη Μπενελούξ.
Επιπλέον, είναι τα τοπικά προγράμματα διακοπών. Ένας παράγοντας που επηρεάζει ιδιαίτερα την Ιταλία, όπου οι διακοπές διαρκούν μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Αυτό εξηγεί γιατί ο ξενοδοχειακός κλάδος του ήταν ακόμη σε ύφεση τον Ιούλιο (RevPAR -50,5%). Αλλά στη συνέχεια παρουσίασε τις ισχυρότερες επιδόσεις στην Ευρώπη.
Από την 1η έως τις 21 Αυγούστου, τα έσοδα από τα ξενοδοχεία ήταν μόλις -5,1% κάτω από τον Αύγουστο του 2019.

Τα παραθαλάσσια ξενοδοχεία πρωταγωνιστούν

Οι ανισότητες ως προς τις επιδόσεις των ξενοδοχείων μπορούν να παρατηρηθούν σε εθνικό επίπεδο, αλλά είναι ακόμη ισχυρότερες εντός των χωρών.
Στην πραγματικότητα, το RevPAR στα παραθαλάσσια ξενοδοχεία της Ευρώπης έφτασε το 96,0 € χωρίς ΦΠΑ, 70,7% υψηλότερο από το 2020 και μόνο -12,8% χαμηλότερο από το 2019.
Την ίδια χρονική περίοδο, το RevPAR σε μη παραθαλάσσιες περιοχές ήταν 45,7 € χωρίς ΦΠΑ, ακόμη -38,2% κάτω από τα επίπεδα του 2019.
Η ξενοδοχειακή κρίση που προκαλείται από την πανδημία επηρεάζει τώρα πιο έντονα τις εσωτερικές περιοχές, καθώς εξαρτώνται περισσότερο από τον επιχειρηματικό τουρισμό.
Οι ακτογραμμές μπορούν να βασίζονται σε μια πελατεία αναψυχής που τώρα είναι πρόθυμη να ταξιδέψει, έχοντας την αγοραστική δύναμη να το κάνει.
Σε ορισμένες χώρες, το ποσοστό πληρότητας σε παραθαλάσσια ξενοδοχεία σχεδόν ανέβηκε στα επίπεδα πριν από την κρίση (-3,1 μονάδες στη Γαλλία, -4,4 στη Γερμανία και -4,8 στο Ηνωμένο Βασίλειο) και ξεπέρασε το 80%.
Όσον αφορά στο RevPAR, το καλοκαίρι του 2021 οι παράκτιες περιοχές σε ορισμένες χώρες μάλιστα ξεπέρασαν τα επίπεδα πριν από τον COVID.

  • +13,8% στη Γερμανία
  • +12% στο Ηνωμένο Βασίλειο
  • +7,2% στη Γαλλία
  • +10% στην Πολωνία

Πολλοί πελάτες από τις παραδοσιακές αγορές της βόρειας Ευρώπης επέλεξαν να περάσουν το καλοκαίρι δίπλα στη θάλασσα στις χώρες τους.
Αν και πολλοί επέστρεψαν επίσης στους συνηθισμένους ηλιόλουστους προορισμούς τους στις μεσογειακές χώρες.
Ως αποτέλεσμα, αυτή η ισχυρή ζήτηση αύξησε τις μέσες τιμές στις περιοχές θερέτρου, όπου η προσφορά είναι περιορισμένη.

Οι αστικές περιοχές πλήττονται περισσότερο από την κρίση

Περισσότερο εξαρτημένοι από διεθνείς και επαγγελματίες ταξιδιώτες που δεν έχουν επιστρέψει στα επίπεδα πριν από την κρίση, οι μεγάλες πόλεις εξακολουθούν να είναι οι περισσότερο επηρεαζόμενες από την κρίση.

  • Στη Γερμανία για παράδειγμα, οι περιοχές στις οποίες κυριαρχούσαν η Φρανκφούρτη, το Βερολίνο, το Ντίσελντορφ και το Μόναχο είχαν χαμηλότερες επιδόσεις αυτό το καλοκαίρι.
    Τα επίπεδα RevPAR τους μειώθηκαν κατά περισσότερο από -25% ή ακόμη και -50%.
  • Η Ισπανία με τη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη και το Μπιλμπάο ακολούθησαν την ίδια τάση.
  • Στην Γαλλία η περιοχή του Παρισιού υστερεί αρκετά από τις άλλες.

Αντίθετα, σε περιοχές με προσανατολισμό τον ελεύθερο χρόνο τα επίπεδα RevPAR ανέβηκαν υψηλότερα από ό, τι το 2019.
Αυτό ισχύει για ορισμένες παράκτιες περιοχές, όπως οι παράκτιες περιοχές της Βαλτικής Θάλασσας Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν και Μέκλενμπεργκ-Βορπορμεν στη Γερμανία.
Η Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή-Βρετάνη στη Γαλλία και της Γαλικίας και της Αστούριας στην Ισπανία.
Αυτό ισχύει επίσης για τις εσωτερικές περιοχές με μικρή έκθεση σε διεθνείς πελάτες, όπως η Θουριγγία στη Γερμανία. Η Εξτρεμαδούρα και η Καστίλλη και Λεόν στην Ισπανία και η Οξιτανία στη Γαλλία.

Ποσοστό πληρότητας ξενοδοχείων στην Ευρώπη (ΕΕ + UK), πριν και μετά τον COVID


Πηγή: tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης