Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Πως κινήθηκαν οι διεθνείς πτήσεις προς την Ευρώπη το καλοκαίρι - Η Ελλάδα ξεκάθαρη νικήτρια

tags :
Πως κινήθηκαν οι διεθνείς πτήσεις προς την Ευρώπη το καλοκαίρι - Η Ελλάδα ξεκάθαρη νικήτρια
Οι χώρες που τα πήγαν χειρότερα ήταν εκείνες που βασίζονται περισσότερο στον τουρισμό μεγάλων αποστάσεων, όπως η Γαλλία και η Ιταλία

Οι διεθνείς πτήσεις προς ευρωπαϊκούς προορισμούς τον Ιούλιο και τον Αύγουστο έφτασαν σε λιγότερο από το 40% των προ της πανδημίας επιπέδων.
Οι χώρες που τα πήγαν χειρότερα ήταν εκείνες που βασίζονται περισσότερο στον τουρισμό μεγάλων αποστάσεων, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, και εκείνες που επέβαλαν τους πιο επαχθείς και ασταθείς ταξιδιωτικούς περιορισμούς, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο έμεινε στον πάτο του καταλόγου, επιτυγχάνοντας μόλις το 14,3% των επιπέδων του 2019.

Η Ελλάδα νικήτρια

Η Ελλάδα ήταν ο ξεκάθαρος νικητής κατά τους μήνες αιχμής των καλοκαιρινών διακοπών, επιτυγχάνοντας το 86% των αφίξεων του 2019, αποκάλυψε νέα έρευνα της εταιρείας δεδομένων κρατήσεων πτήσεων ForwardKeys.
Τα στατιστικά στοιχεία έδειξαν βελτίωση σε σχέση με το περσινό επίπεδο του 26,6%, όταν η πανδημία του Covid-19 προκάλεσε εκτεταμένα λουκέτα και τα εμβόλια δεν είχαν ακόμη εγκριθεί.
Η Ελλάδα και η Ισλανδία ήταν από τις πρώτες χώρες που έκαναν ευρέως γνωστές δηλώσεις ότι θα δέχονταν επισκέπτες που είχαν εμβολιαστεί πλήρως ή/και μπορούσαν να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ PCR και να αποδείξουν ότι είχαν αναρρώσει από το Covid-19.
Ωστόσο, η εικόνα ήταν μικτή, με ορισμένους προορισμούς να τα πηγαίνουν καλύτερα από άλλους.
Και οι προοπτικές δεν βελτιώνονται, καθώς οι κρατήσεις επιβραδύνθηκαν προς το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου.
Εξαιρουμένων των αερομεταφορέων χαμηλού κόστους, οι ενδοευρωπαϊκές πτήσεις αποτελούσαν το 71,4% των αφίξεων, έναντι 57,1% το 2019.
Η σχετική εξαφάνιση των επισκεπτών μεγάλων αποστάσεων, οι οποίοι συνήθως μένουν περισσότερο, ξοδεύουν περισσότερα και εστιάζουν την προσοχή τους στις πόλεις και τα αξιοθέατα, υπογραμμίστηκε στις κατατάξεις των τοπικών προορισμών με τις καλύτερες και τις χειρότερες επιδόσεις.
Τα ταξίδια προς το Λονδίνο ήταν “ιδιαίτερα απογοητευτικά” – ήρθαν στον πάτο του καταλόγου των πιο πολυσύχναστων ευρωπαϊκών πόλεων, επιτυγχάνοντας μόλις το 14,2% των αφίξεων του 2019.
Επικεφαλής της λίστας ήταν η Πάλμα, που έφτασε το 71,5% των επιπέδων του 2019, ενώ η Αθήνα, πύλη προς τα ελληνικά νησιά, με 70,2%.
Οι επόμενες μεγάλες πόλεις με τις καλύτερες επιδόσεις ήταν η Κωνσταντινούπολη με 56,5%, η Λισαβόνα με 43,5%, η Μαδρίτη με 42,4%, το Παρίσι με 31,2%, η Βαρκελώνη με 31,1%, το Άμστερνταμ με 30,7% και η Ρώμη με 24,2%.

Οι προορισμοί αναψυχής αποδείχθηκαν συγκριτικά πιο ανθεκτικοί

Πρωταγωνιστές ήταν το Ηράκλειο και η Αττάλεια, οι οποίες ξεπέρασαν τα προ της πανδημίας επίπεδα κατά 5,8% και 0,5% αντίστοιχα. Ακολούθησαν η Θεσσαλονίκη με 98,3%, η Ίμπιζα με 91,8%, η Λάρνακα με 73,7% και η Πάλμα με 72,5%.
Ορισμένοι προορισμοί τα πήγαν σχετικά καλύτερα ή χειρότερα για πιο συγκεκριμένους τοπικούς λόγους.
Η Πορτογαλία υπέφερε όταν το Ηνωμένο Βασίλειο άλλαξε απότομα τον χαρακτηρισμό της από πράσινο σε πορτοκαλί τον Ιούνιο και η Ισπανία επλήγη στα τέλη Ιουλίου όταν η Γερμανία προειδοποίησε για όλα τα ταξίδια εκτός από τα απαραίτητα.

Ο αντιπρόεδρος της ForwardKeys Insights, Olivier Ponti, δήλωσε:

“Η ForwardKeys δεν είναι η μόνη που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο: “Αν αναλογιστεί κανείς πόσο τρομερά ήταν τα πράγματα για τον τουρισμό στην Ευρώπη πέρυσι, αυτό το καλοκαίρι ήταν μια πολύ μέτρια ιστορία ανάκαμψης.
“Σε σύγκριση με τις κανονικές εποχές, η συνεχιζόμενη χαμηλή ένταση των διεθνών αεροπορικών ταξιδιών, λιγότερο από το 40% του κανονικού, ήταν εξαιρετικά επιζήμια για τον κλάδο των αερομεταφορών.
“Η συνεχιζόμενη απουσία ταξιδιωτών μεγάλων αποστάσεων, ιδίως από την Άπω Ανατολή – έφθασε μόλις το 2,5% του προ της πανδημίας όγκου αυτό το καλοκαίρι – θα αποδειχθεί σοβαρό πλήγμα για την οικονομία των επισκεπτών πολλών ευρωπαϊκών χωρών”.
Και πρόσθεσε: “Αν υπάρχει ένα στοιχείο παρηγοριάς, αυτό είναι ότι οι άνθρωποι “μένουν διακοπές”, δηλαδή: κάνουν διακοπές στη χώρα τους.
“Ενώ η εγχώρια αεροπλοΐα έχει μειοψηφικό μερίδιο της αγοράς στην Ευρώπη σε κανονικούς καιρούς, άντεξε πολύ καλύτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επειδή δεν υπόκειται σε τόσο δύσκολους ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Για παράδειγμα, τα Κανάρια νησιά και οι Βαλεαρίδες υποδέχθηκαν περισσότερους Ισπανούς επισκέπτες από ό,τι σε μια κανονική περίοδο”.

Πηγή: tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης