Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Ποιο το στοίχημα Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου για τον ελληνικό τουρισμό

Ποιο το στοίχημα Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου για τον ελληνικό τουρισμό

του Χάρη Ντιγριντάκη

Λίρα εκατό για την στήριξη του ΑΕΠ της χώρας αναδεικνύεται ο ελληνικός τουρισμός με βάσει την πορεία του διμήνου Ιουλίου Αυγούστου αλλά και τις προοπτικές που διανοίγονται για το υπόλοιπο της σεζόν όπως αυτές αποτυπώνονται στο πρελούδιο του Φθινοπώρου.
Τη δυναμική του Αυγούστου, τα νούμερα του οποίου σε αρκετούς ελληνικούς προορισμούς πρώτης γραμμής κινήθηκαν στα επίπεδα του 2019, προσδοκούν να διατηρήσουν οι Έλληνες ξενοδόχοι και τον Σεπτέμβριο, έτσι ώστε να επισφραγίσουν την επίτευξη του αρχικού στόχου του 50% των ταξιδιωτικών εισπράξεων του 2019.
Προς στιγμήν, αν και παρατηρούνται διαφοροποιήσεις από προορισμό σε προορισμό, με τα νησιά να κερδίζουν έδαφος έναντι της ηπειρωτικής χώρας το κρίσιμο δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, η πληρότητα για τον Σεπτέμβριο στα ξενοδοχεία ανά τη χώρα κινείται στο 50%-60%, ενώ οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής θα κρίνουν τελικά την πορεία του τουρισμού τον Οκτώβριο.
Πάντως, όπως εξηγούν οι επιχειρηματίες του κλάδου, «η πορεία του τουρισμού για το διάστημα Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου θα είναι ανάλογη με την εικόνα που θα έχει η χώρα μας σε επιδημιολογικό επίπεδο», ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι νέες οδηγίες που ενδεχομένως να εκδώσουν οι ευρωπαϊκές χώρες κυρίως για την επιστροφή των ανεμβολίαστων ταξιδιωτών στις πατρίδες τους.Βασικά χαρακτηριστικά της φετινής τουριστικής σεζόν είναι αφενός ο μεγαλύτερος αριθμός διανυκτερεύσεων και αφετέρου η αυξημένη δαπάνη των τουριστών, κάτι το οποίο αποτυπώνεται στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, βάσει των οποίων σε επίπεδο α’ εξαμήνου, η μέση δαπάνη εμφάνισε άνοδο και ξεπέρασε τα 630 ευρώ, όταν το α’ εξάμηνο του 2019 είχε ανέλθει σε 557 ευρώ.
Ένδειξη που επιβεβαιώνει ουσιαστικά τις εκτιμήσεις για επίτευξη του αρχικού στόχου των 9 δισ. ευρώ σε επίπεδο τουριστικών εσόδων, τη στιγμή που σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού, ο αριθμός των ταξιδιωτών που υποδέχτηκε η Ελλάδα μέχρι το τέλος Αυγούστου ξεπέρασε τα 6 εκατομμύρια.

Ηράκλειο

Με φόρα ξεκίνησε ο Σεπτέμβριος στο Ηράκλειο της Κρήτης, με την πληρότητα στα μεγάλα ξενοδοχεία να ενδέχεται να υπερβεί ακόμη και το 70%-80% και τους ξενοδόχους να ευελπιστούν ότι με ένα καλό δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου είναι εφικτό να επιτευχθεί ακόμη και το 60% των εσόδων του 2019.

Ζήτηση υπάρχει και για τον Οκτώβριο, παρά το γεγονός πως η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να επιβάλει καραντίνα σε όσους ανεμβολίαστους Γερμανούς επιστρέφουν από την Ελλάδα «πάγωσε» για λίγο τη ροή των κρατήσεων και προκάλεσε μεμονωμένες ακυρώσεις. «Η πληρότητα που καταγράψαμε τον Αύγουστο μπορεί να ήταν καλύτερη και από εκείνη του 2019. Οι αφίξεις του Αυγούστου στο αεροδρόμιο της πόλης έφτασαν το 87% του 2019. Εκτιμούμε ότι και το 2022 θα συνεχιστεί η αποκατάσταση των μεγεθών του ελληνικού τουρισμού», τονίζει ο Νίκος Χαλκιαδάκης, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου.

Χανιά

Μπορεί το α’ 15νθήμερο του Ιουλίου να κινήθηκε υποτονικά, ωστόσο, το β’ 15νθήμερο του Ιουλίου ανέβασε στροφές και τον Αύγουστο η πληρότητα διαμορφώθηκε σε επίπεδα άνω του 85% για τα ξενοδοχεία των Χανίων.

Θετικά είναι τα πρώτα μηνύματα για τον Σεπτέμβριο, με τις κρατήσεις να «δείχνουν» προς στιγμήν πληρότητα γύρω στο 50% και τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για πληρότητα που μπορεί να προσεγγίσει, και γιατί όχι να υπερβεί, το 70%. «Εάν κινηθούν καλά τόσο ο Σεπτέμβριος, όσο και ο Οκτώβριος, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είμαστε κοντά στον στόχο του 50% των εσόδων του 2019», λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χανίων, Μανώλης Γιαννούλης, επισημαίνοντας ότι φέτος τίθενται οι βάσεις για σταδιακή επαναφορά του τουρισμού.

Πιερία

Υποχωρεί σταδιακά ο αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκαν την Πιερία, παρά το γεγονός ότι ο Αύγουστος κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα, τηρουμένων των αναλογιών, με την πληρότητα στα ξενοδοχεία της περιοχής να φτάνει το 75%.
Οι επιχειρηματίες του κλάδου ελπίζουν με τις last minute κρατήσεις να καταφέρουν να διατηρήσουν μέρος της δυναμικής του Αυγούστου τουλάχιστον για το α’ 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 40% των εισπράξεων του 2019. «Φέτος, διπλασιάστηκε ο αριθμός των Ελλήνων που επισκέφθηκαν την περιοχή μας. Δύο στους τρεις ταξιδιώτες ήταν Έλληνες. Τώρα αλλάζει λίγο το μίγμα και αυξάνεται περισσότερο ο εισερχόμενος τουρισμός. Το καλό είναι ότι φέτος είχαμε τουριστική σεζόν, σε αντίθεση με πέρυσι», τονίζει ο πρόεδρος της τοπικής Ένωσης Ξενοδόχων, Ηρακλής Τσιτλακίδης.

Ρόδος

Σε επίπεδα ανώτερα των αρχικών προσδοκιών διαμορφώθηκε η τουριστική κίνηση στη Ρόδο. Η πληρότητα τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στο 70% και τον Αύγουστο σε επίπεδα άνω του 80%, με τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου να διατηρούν τη φόρα του πιο «θερμού» τουριστικά μήνα και την πληρότητα να κυμαίνεται στο 60%-70%. Ενθαρρυντικές είναι ταυτόχρονα οι προβλέψεις και για τον Οκτώβριο.

«Εάν κινηθούν όπως προβλέπουμε ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος, τότε ο στόχος του 50% είναι εφικτός και ενδέχεται ως νησί να τον ξεπεράσουμε», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού, Μανώλης Μαρκόπουλος, λέγοντας πως φέτος οι τουρίστες δαπανούν περισσότερα χρήματα και πραγματοποιούν διαμονές μεγαλύτερης διάρκειας σε σχέση με προηγούμενα χρόνια.

Κεφαλονιά

Ο εσωτερικός τουρισμός και οι ταξιδιώτες από τα Βαλκάνια έσωσαν την παρτίδα στην Κεφαλονιά, απουσία των Βρετανών επισκεπτών, με την πληρότητα τον Αύγουστο να κινείται πέριξ του 80%. Ικανοποιητικά είναι σε πρώτη ανάγνωση και τα νούμερα του Σεπτεμβρίου, ωστόσο οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής του Οκτωβρίου θα είναι εκείνες που θα δώσουν την τελική εικόνα.
Δυναμικό είναι φέτος το «παρών» των Ελλήνων ταξιδιωτών, ενώ τη δική τους ψήφο εμπιστοσύνης στο νησί του Ιονίου έδωσαν επίσης οι Σέρβοι, οι Βούλγαροι, οι Ρουμάνοι, οι Γερμανοί και οι Ιταλοί, καλύπτοντας μέρος του κενού που άφησαν οι Βρετανοί, η μεγαλύτερη πηγή εισερχόμενου τουρισμού για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη. «Είμαστε λίγο πίσω από τον αρχικό στόχο του 50%, ωστόσο, το 40% είναι ορατό για το νησί μας», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς-Ιθάκης, Γεράσιμος Τιμοθεάτος.

Σαντορίνη

Υψηλές επιδόσεις κατέγραψε το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου η Σαντορίνη, επιβεβαιώνοντας για μία ακόμη χρονιά ότι είναι ένας από τους προορισμούς πρώτης γραμμής για τους ταξιδιώτες. Η πληρότητα για το β’ 15νθήμερο του Ιουλίου και για τον Αύγουστο ξεπέρασε το 90%, ενώ αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις και για το κρίσιμο δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι επιχειρηματίες του νησιού, εάν υπάρξει κανονικότητα, ο Σεπτέμβριος μπορεί να κινηθεί ακόμη και στα επίπεδα του Αυγούστου.

«Την έκπληξη έκαναν οι Αμερικανοί και οι Γάλλοι, ενώ φέτος ταξίδεψαν στο νησί μας και περισσότεροι Έλληνες. Ο Σεπτέμβριος με βάση τις κρατήσεις έχει πληρότητα από 75%-85%, ενώ κινητικότητα υπάρχει και για τον Οκτώβριο, με την πληρότητα να διαμορφώνεται στο 60%-65%», εξηγεί ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού, Αντώνης Ηλιόπουλος, λέγοντας πως ο πήχης για τη Σαντορίνη έχει τεθεί πλέον στο 65% των εσόδων του 2019.

Κως

Στο 80% του αντίστοιχου μήνα 2019 διαμορφώθηκε η κίνηση στην Κω τον Αύγουστο, θυμίζοντας τη χρονιά-ρεκόρ του ελληνικού τουρισμού. Τη σκυτάλη παίρνει ο Σεπτέμβριος, με τους επιχειρηματίες του νησιού του Ιπποκράτη να καταγράφουν ενθαρρυντικά ποσοστά πληρότητας για το επόμενο χρονικό διάστημα και να εκτιμούν ότι ο στόχος του 50% των εισπράξεων του «χρυσού» 2019 είναι εφικτός, υπό την προϋπόθεση να μην χειροτερεύσει η επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα, κάτι που θα επανέφερε την αβεβαιότητα και νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για όσους έχουν επισκεφθεί τη χώρα μας και επιστρέφουν στις πατρίδες τους. «Εάν καταφέρουμε να έχουμε έναν καλό Σεπτέμβριο κι έναν καλό Οκτώβριο, ο στόχος του 50% μπορούμε να πούμε ότι είναι εφικτός για το νησί μας», επισημαίνει η Κωνσταντίνα Σβύνου, πρόεδρος της τοπικής Ένωσης Ξενοδόχων.

Μαγνησία

Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου μπορεί να διαρκέσει η σεζόν στη Μαγνησία, αν και από τα μέσα Σεπτεμβρίου και μετά οι οδικοί προορισμοί φαίνεται πως χάνουν σταδιακά τη δυναμική των καλοκαιρινών μηνών.
Για την ώρα ο Σεπτέμβριος καταγράφει πληρότητα γύρω στο 40%-45%, με προοπτική να κινηθεί καλύτερα εάν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Και φέτος η Μαγνησία ήταν ψηλά στις προτιμήσεις των Ελλήνων ταξιδιωτών, ενώ το «παρών» έδωσαν επίσης Σέρβοι, Βούλγαροι, Ρουμάνοι και Πολωνοί.
άξεων θα φανούν στο τέλος της σεζόν. Πάντως, από τις 15 Ιουλίου έως τα τέλη Αυγούστου η πληρότητα στα ξενοδοχεία της περιοχής διαμορφώθηκε γύρω στο 85%», λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, κ. Γιώργος Ζαφείρης.

Πηγή: tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης