Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Μαρκόπουλος (ξενοδόχοι Ρόδου) στο BN: Του χρόνου θα λειτουργήσουμε αποκλειστικά με εμβολιασμένο προσωπικό

Μαρκόπουλος (ξενοδόχοι Ρόδου) στο BN: Του χρόνου θα λειτουργήσουμε αποκλειστικά με εμβολιασμένο προσωπικό

«Αν είχαμε και τη βρετανική (όπως πρώτα) και τη ρωσική αγορά, θα ήμασταν «το κάτι άλλο» φέτος», δηλώνει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Ρόδου, για το ελληνικό success story στον τουρισμό

Σχετικά Άρθρα

Ικανοποιημένοι «σε γενικές γραμμές» δηλώνουν οι ξενοδόχοι της Ρόδου και περιμένουν να ολοκληρωθεί η φετινή δεύτερη σεζόν covid – περί τις 10 Νοεμβρίου εκτός απροόπτου για το σμαραγδένιο νησί - ώστε να κάνουν με απλά λόγια «ταμείο».
Ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Ρόδου κ. Μανώλης Μαρκόπουλος μιλώντας στο BN, αναφέρεται στο μεγάλο «πονοκέφαλο» των ανεμβολίαστων εργαζομένων που παρά τις προσπάθειες, εξακολουθεί και παραμένει «στατιστικά ένα σημαντικό ποσοστό». Γερμανοί, Γάλλοι, Πολωνοί έδωσαν το «φιλί της ζωής» στο νησί των Ιπποτών, ενώ εκτιμά πως οι πληρότητες Σεπτεμβρίου θα αγγίξουν αυτές του Αυγούστου.

Συνέντευξη στη Νένα Ουζουνίδου

Συμφωνείτε ότι μιλάμε για ένα success story φέτος του ελληνικού τουρισμού; Που οφείλεται κατά τη γνώμη σας;

Ναι, ισχύει! Αν συγκριθούμε με άλλες χώρες είναι γεγονός, τα πάντα είναι θέμα σύγκρισης.

Μήπως η άποψη αυτή ενισχύεται και από το γεγονός ότι ο τουρισμός άνοιξε με δειλά βήματα και ξαφνικά Ιούλιο – Αύγουστο οι πληρότητες αυξήθηκαν κατακόρυφα;

Όχι δεν συμφωνώ, ήταν λογικό ότι ο βηματισμός στην αρχή θα ήταν χαμηλός, δεν θα μπορούσε να ήταν πιο γρήγορος. Υπάρχουν ξενοδοχεία που πήγαν καλά, το «γεμίσαμε τουρίστες» ακούγεται υπερβολικό.

Αν μιλήσουμε για μέση πληρότητα Ιουλίου – Αυγούστου – Σεπτεμβρίου, ποια είναι αυτή;

70% τον Ιούλιο, 80% τον Αύγουστο, 80% Σεπτέμβριο.

Έχετε κρατήσεις και για Οκτώβριο;

Ναι βέβαια. Αλλά αν θα κλείσει ικανοποιητικά η σεζόν θα σας το πω στο τέλος, τώρα πηγαίνουμε βδομάδα – βδομάδα.
Μπορεί να έχουμε κρατήσεις για Οκτώβριο και για Νοέμβριο, αλλά είναι λίγες. Σε γενικές γραμμές μέχρι σήμερα, νομίζω πως είμαστε ικανοποιημένοι από τη φετινή σεζόν, αν υπολογίσουμε και τον Σεπτέμβριο με αντίστοιχες πληρότητες.

Μιλάμε για επιμήκυνση;

Επιμήκυνση στη Ρόδο είναι μετά τις 10 Νοεμβρίου, μέχρι τότε είναι ούτως ή άλλως σεζόν.

Προβλήματα σε υποδομές αντιμετωπίσατε στο νησί σας;

Οι μεγάλες υποδομές λειτούργησαν, δεν έχουμε τέτοια θέματα εμείς εδώ.
Πάντα όμως, μπορούν να υπάρξουν βελτιώσεις, αλλά προβλήματα που να πρέπει μετά να διαχειριστείς μια κρίση, όχι, δεν μπορώ να πω ότι είχαμε στη Ρόδο.

Ο κορωνοϊός και τα μέτρα σας δυσκόλεψαν;
Σας δυσκολεύουν ακόμα;


Μας δυσκολεύει ότι ένα σημαντικό ποσοστό εργαζομένων δεν πήγε να εμβολιαστεί. Υπάρχουν ξενοδοχεία που το 50% των εργαζομένων είναι ανεμβολίαστο. Δεν πείθονται με τίποτα, ούτε με τα rapid test.

Οι τιμές στα καταλύματα ανέβηκαν;

Όχι ήταν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.
Υπήρξε διάχυση επισκεπτών σε όλες τις κατηγορίες των ξενοδοχείων, απλώς ένα πεντάστερο είχε μεγαλύτερο περιθώριο για εκπτώσεις.
Όταν τις πρώτες 45 μέρες της σεζόν οι τιμές ήταν πάρα πολύ χαμηλές, τα πεντάστερα βρισκόντουσαν σε πλεονεκτική θέση και έριξαν τις τιμές, έχοντας το περιθώριο να κάνουν πιο ελκυστικό το προϊόν τους.

Με τους Βρετανούς πως πήγε φέτος;

Άργησε να ξεκινήσει η αγορά αυτή.
Από τέλος Ιουλίου και ακόμη και τώρα λόγω των μέτρων είναι χαμηλοί οι ρυθμοί τους.
Δηλαδή αν είχαμε και τη βρετανική αγορά στη Ρόδο, όπως και τη ρωσική αγορά, τότε θα μιλούσαμε για πραγματικό success story, γιατί θα ήμασταν «το κάτι άλλο».

Πρώτοι σε αφίξεις παραμένουν οι Γερμανοί;

Ναι πρώτοι οι Γερμανοί, ενώ στις εθνικότητες που έκαναν φέτος την έκπληξη είναι οι Πολωνοί και οι Γάλλοι.

Καθώς έχουμε διανύσει ήδη το μεγαλύτερο κομμάτι της σεζόν, ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για το 2022;

Νομίζω ότι θα πάμε πολύ καλά. Η αγγλική αγορά έχει προκρατήσεις, για τις άλλες αγορές είναι ακόμα πολύ νωρίς.

Άρα, ως «μελανό σημείο» της σεζόν στη Ρόδο κατά τη γνώμη σας, να κρατήσουμε το ότι παραμένει ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων στα ξενοδοχεία ανεμβολίαστο;

Υπάρχει στατιστικά ένα σημαντικό ποσοστό ανεμβολίαστων στα ξενοδοχεία. Δεν θα έλεγα μεγάλο, γιατί αδικούμε την πλειοψηφία που εμβολιάστηκε.
Προσωπικά εγώ αυτό εκτιμούσα, ότι δηλαδή για έναν άνθρωπο που εργάζεται στον τουρισμό, το θεωρούσα αυτονόητο ότι θα προστρέξει στον εμβολιασμό.
Δεν είναι ούτε δημόσιοι υπάλληλοι, ούτε στρατιωτικοί που ό,τι και να γίνει «θα βρέξει το μισθό τους», γιατί το Δημόσιο τους τον εξασφαλίζει.
Οπότε θεωρούσαμε όλοι οι άνθρωποι που ηγούμαστε ενώσεων και φορέων ότι ήταν αυτονόητο πως θα τρέξουν να εμβολιαστούν, αλλά προφανώς αυτό που θεωρούμε εμείς αυτονόητο δεν είναι τελικά για όλους ή κάποιοι δεν συμμερίζονται με την ίδια αγάπη και την ίδια αγωνία αυτό που κάνουμε.

Είστε υπέρ ενός υποχρεωτικού εμβολιασμού;

Εκατό τοις εκατό!
Και νομίζω ότι η ίδια η αγορά που βρέθηκε εξαπίνης φέτος, δηλαδή αναγκαστικά κάναμε προσλήψεις σε κόσμο που μας κορόιδεψε και μετά ανέβαλε συνέχεια τον εμβολιασμό του, του χρόνου θα προσέξουμε πιο πολύ.
 
Άρα του χρόνου θα λειτουργήσετε μόνο με εμβολιασμένο προσωπικό;

Σίγουρα, λογικό δεν είναι;
Εδώ έρχονται και άλλες μεταλλάξεις εκτός της Delta, όπως η Mu.
Όσο δεν μεγαλώνει το ποσοστό των εμβολιασμένων και μεταλλάξεις θα έρθουν και αν μιλήσεις με βιολόγους και με γιατρούς, αυτά σου λένε...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης