Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Γιατί οι δημοφιλείς προορισμοί λένε «όχι» στους τουρίστες

Γιατί οι δημοφιλείς προορισμοί λένε «όχι» στους τουρίστες
Το euronews σε άρθρο του παρουσιάζει μερικούς από τους προορισμούς που αποθαρρύνουν τους τουρίστες με κακή συμπεριφορά

Αν έχετε ζήσει ποτέ σε μια δημοφιλή πόλη όπως το Λονδίνο ή το Παρίσι, θα ξέρετε πόσο πολύ οι τουρίστες, μπορούν να μπλέξουν στην καθημερινότητα σας.
Οι αργές κινούμενες ομάδες τουριστών δημιουργούν χάος στην πόλη. Και ο μεγάλος όγκος επισκεπτών που συμπεριφέρονται άσχημα, μπορεί να είναι συντριπτικός κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Δεν είναι βέβαια όλοι οι τουρίστες ενοχλητικοί και δίνουν πολλά οφέλη στις τοπικές οικονομίες.
Αλλά με το ταξίδι να ανοίγει, οι επισκέπτες συρρέουν και μαζί τους και οι επιπτώσεις του υπερτουρισμού. Δεν προκαλεί έκπληξη, λοιπόν, ότι οι άνθρωποι που ζουν σε αυτές τις διάσημες τοποθεσίες δεν ενδιαφέρονται τόσο για την επιστροφή τους.
Είτε λόγω μακροχρόνιων προβλημάτων είτε κινδύνων για την υγεία από την εισροή επισκεπτών. Το euronews σε άρθρο του παρουσιάζει μερικούς από τους προορισμούς που αποθαρρύνουν τους τουρίστες με κακή συμπεριφορά.

Βαρκελώνη: Όχι άλλο Airbnb

Πριν από την πανδημία, εκτιμάται ότι 30 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονταν τη Βαρκελώνη κάθε χρόνο, αφήνοντας την πόλη στο επίκεντρο της συζήτησης για τον υπερτουρισμό.
Οι ντόπιοι δεν μπορούσαν να αγοράσουν σπίτια επειδή είχαν αγοραστεί για ενοικιάσεις Airbnb.
Τον Αύγουστο του 2020 θεσπίστηκε προσωρινή απαγόρευση ενοικίασης καταλύματος για λιγότερο από 31 ημέρες και το μορατόριουμ επεκτάθηκε μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα.
Δίνει στον δήμο την ευκαιρία να εφαρμόσει ένα σχέδιο γνωρίζοντας ποια τουριστικά καταλύματα θα είναι διαθέσιμα, χωρίς να εκτοπίζονται οι ντόπιοι.
Εισάγονται επίσης νέα δρομολόγια λεωφορείων που ενθαρρύνουν τους επισκέπτες να εξαπλωθούν σε όλη την πόλη. Στόχος είναι δημοφιλείς περιοχές, όπως η Basílica de la Sagrada Família, να μην κατακλύζονται από τουρίστες.

Βενετία: Χάος από τα κρουαζιερόπλοια

Με τον αριθμό των επισκεπτών πριν από την πανδημία να ανέρχεται σε περίπου 20 εκατομμύρια άτομα κάθε χρόνο σε μια πόλη μόλις 261.905 ατόμων, ο υπερτουρισμός αποτελεί από καιρό πρόβλημα στη Βενετία.
Τόσο που σχεδόν έθεσε αυτόν τον προορισμό στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO σε κίνδυνο.
Η Βενετία το απέφυγε, απαγορεύοντας τα κρουαζιερόπλοια να μην πλέουν στο ιστορικό της κέντρο. Με μερικά από αυτά να ζυγίζουν περισσότερους από 81.000 τόνους, ενέχουν κινδύνους για την περιβαλλοντική και ασφάλεια για την πόλη.
Οι επισκέπτες στη Βενετία από το επόμενο έτος, ίσως χρειαστεί να πληρώσουν και εισιτήριο εισόδου. Θα μπορούσε να κοστίσει στους τουρίστες μεταξύ 3 και 10 ευρώ. Ανάλογα με το αν έρχονται κατά τη διάρκεια της υψηλής ή της χαμηλής περιόδου.Το τέλος προορίζεται κυρίως για επιβάτες ημερήσιου ταξιδιού και κρουαζιερόπλοιων που προκαλούν συμφόρηση στους στενούς δρόμους της πόλης και φράζουν τις πλωτές οδούς της.

Κορνουάλη: Οι τουρίστες του Ηνωμένου Βασιλείου προκαλούν έξαρση του COVID

Ζητήθηκε από τους τουρίστες να “μείνουν μακριά” από την κομητεία του Ηνωμένου Βασιλείου Κορνουάλη μετά από μια τεράστια αύξηση των κρουσμάτων COVID.
Ο Malcolm Bell επικεφαλής της Visit Cornwall, δήλωσε ότι είχε «πάρα πολλές εμφανίσεις υπερπληθυσμού» σε δημοφιλείς προορισμούς παρά τις περισσότερες από 300 παραλίες και άλλους προορισμούς που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν τουρίστες.Εκτός από τους Βρετανούς τουρίστες, η άνοδος των αριθμών μολύνσεων έχει εν μέρει αποδοθεί στο φεστιβάλ σέρφινγκ και μουσικής του Boardmasters.
Με το Cornwall Council -στο Newquay νωρίτερα αυτόν τον μήνα- συνδέθηκαν σχεδόν 5.000 περιπτώσεις.

Άμστερνταμ: Τέλος στον τουρισμό μαλακών ναρκωτικών

Ο «τουρισμός κάνναβης» στο Άμστερνταμ θα μπορούσε να λήξει μετά τον COVID. Η δήμαρχος Femke Halsema πιέζει για απαγόρευση της πώλησης προϊόντων μαριχουάνας σε τουρίστες.
Σε μια πρόσφατη επιστολή προς το δημοτικό συμβούλιο, η Femke Halsema είπε ότι, μαζί με πολλούς ντόπιους κατοίκους, είχε βαρεθεί «τη δύναμη της έλξης του Άμστερνταμ ως τουριστικού θέρετρου για τουρισμό ελαφρών ναρκωτικών».
Πριν από την πανδημία, τα καφενεία και η περιοχή των κόκκινων φαναριών προσέλκυαν περισσότερους από ένα εκατομμύριο επισκέπτες κάθε μήνα.
Φτηνές πτήσεις και ενοικιάσεις διακοπών έχουν κάνει το Άμστερνταμ δημοφιλή προορισμό για ταξίδια το Σαββατοκύριακο. Αλλά οι μάζες των επισκεπτών προκαλούν προβλήματα στους κατοίκους.
Η αύξηση των βραχυπρόθεσμων καταλυμάτων έχει οδηγήσει επίσης σε έλλειψη κατοικίας για τους ντόπιους.

Πηγή: tourismtoday.gr, euronews.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης