Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Κρατήσεις Αυγούστου: Πλησιάζουν το 70% του 2019 - Ποιες περιοχές πάνε καλά και ποιες έχουν καταρρεύσει

Κρατήσεις Αυγούστου: Πλησιάζουν το 70% του 2019 - Ποιες περιοχές πάνε καλά και ποιες έχουν καταρρεύσει
Ανθεκτικός ο ελληνικός τουρισμός, παρά την πανδημία και τις πυρκαγιές
Σχετικά Άρθρα

Επιδόσεις που εκπλήσσουν ευχάριστα σημειώνει τον Αύγουστο ο τουρισμός, κόντρα στην εξέλιξη της πανδημίας, στις ταξιδιωτικές συστάσεις και τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, αλλά και στις πρωτοφανείς πυρκαγιές (οι μεγαλύτερες των τελευταίων 15 ετών) που έπληξαν τη Βόρεια Εύβοια και περιοχές της Αττικής και της Πελοποννήσου.
Το θετικό momentum καταγράφουν τόσο οι διεθνείς αφίξεις που πλησιάζουν ή και ξεπερνούν το 70% της χρονιάς ρεκόρ 2019, αλλά και οι κρατήσεις που υπερβαίνουν το 80% πανελλαδικά και αγγίζουν το απόλυτο σε καταλύματα δημοφιλών προορισμών, όπως είναι το Ηράκλειο Κρήτης.
Ακόμα δηλαδή και σε εκείνους τους προορισμούς, που λόγω της ανόδου επικίνδυνων δεικτών της πανδημίας, βρίσκονται υπό την σκέπη ενός μίνι lockdown.
Συνεπώς, επικρατεί ικανοποίηση και στο οικονομικό επιτελείο, καθώς πλέον ο στόχος που είχε τεθεί από την κυβέρνηση για έσοδα στο 50% του 2019, δεν είναι ανέφικτος, παρά το «βήμα σημειωτόν» στην αρχή της σεζόν και την απογοήτευση για τις επιδόσεις Μαΐου– Ιουνίου – αρχών Ιουλίου.
Αυτό βέβαια προϋποθέτει, όπως θυμίζουν παράγοντες της αγοράς, να συνεχιστούν οι καλές πληρότητες και κατά το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου.
Κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί πισωγύρισμα λόγω υγειονομικής κρίσης, διότι η σεζόν παραμένει εύθραυστη και απρόβλεπτη.
«Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία και έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας για να βγάλουμε συμπεράσματα.
Συνεπώς, παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι», λένε οι άνθρωποι του τουρισμού.

Οι «πρωταθλητές» στις κρατήσεις

Η γκρίνια και ο εκνευρισμός αντικαταστάθηκαν τον τελευταίο μήνα από τα χαμόγελα στις περισσότερες περιοχές της χώρας, όπου υψηλές πληρότητες δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθούν, δεδομένης της κατάστασης στο υγειονομικό μέτωπο πανευρωπαϊκά, του χαμηλού ρυθμού κρατήσεων μέχρι και τις αρχές Ιουλίου, αλλά και της καθυστερημένης επανεκκίνησης της νούμερο δύο αγοράς, της βρετανικής.
«Αυτή τη στιγμή στην Σκόπελο, έχουμε 56% περισσότερες αφίξεις Ρουμάνων σε σχέση με το 2019», λέει η πρόεδρος των ξενοδόχων κ. Μαρία Διαμάντη και προσθέτει ότι η πληρότητα Αυγούστου ξεπερνά το 90%.
Μέχρι και την ερχόμενη εβδομάδα, οι πληρότητες παραμένουν στο ψηλότερό τους σημείο στις περισσότερες – αν όχι σε όλες – περιοχές της Ελλάδας, με «πρωταθλήτριες» τις Κυκλάδες και την Κρήτη που «βλέπουν» μπροστά τους όμως και έναν πολύ καλό Σεπτέμβριο.

Ενδεικτικά:

Μύκονος: Πληρότητα που σταθεροποιείται στο 90% plus
Ηράκλειο Κρήτης: Από 80% έως 100% σε αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες
Σκιάθος: Κοντά στο 95% για τον Δεκαπενταύγουστο με προϋποθέσεις (αγγλική αγορά) για να κινηθεί καλά ο Σεπτέμβριος
Λευκάδα: 90% τον Αύγουστο και 70% τον Σεπτέμβριο.
Κως: Οι πληρότητες Αυγούστου στα ξενοδοχεία κυμαίνονται γύρω από το 85%

Ανυπολόγιστη η οικονομική καταστροφή στην Αιδηψό

Την ίδια ώρα, τζίρους που αγγίζουν τα 15 εκατ. ευρώ έχουν υπολογίσει πως χάνουν μόνο για τον Αύγουστο, οι επαγγελματίες της Αιδηψού που δραστηριοποιούνται στο κομμάτι της διαμονής.
«Στην περιοχή λειτουργούν 108 ξενοδοχεία και μαζί με τα ενοικιαζόμενα, οι κλίνες αγγίζουν τις 20 χιλιάδες.
Σήμερα που μιλάμε, η εικόνα στην Αιδηψό θυμίζει... Νοέμβριο.
Έχουν παραμείνει πυροσβέστες, άνθρωποι του ΕΚΑΒ και δημοσιογράφοι.
Η κατάσταση είναι απελπιστική και σίγουρα θα έχουμε πρόβλημα ρευστότητας», δηλώνει στο BN ο πρόεδρος των ξενοδόχων κ. Θεόδωρος Ρουμελιώτης, ο οποίος ζητά πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις επιχειρήσεις που στην ουσία, έχασαν τη φετινή σεζόν «και δύσκολα θα αλλάξει το κλίμα».
Ένα άλλο πρόβλημα που έχει προκύψει, έχει να κάνει με την επιστροφή των προκαταβολών που τις ζητούν οι πελάτες που ακύρωσαν τις διακοπές τους.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, αρνούνται να μεταθέσουν τα ταξίδια τους για αργότερα και θέλουν πίσω τα χρήματα που έχουν δώσει για διαμονή.
Μάλιστα η Αιδηψός είναι το τουριστικό κέντρο της Βόρειας Εύβοιας, από το οποίο οι τουρίστες – Έλληνες και Βαλκάνιοι συνήθως – ξεκινούν κοντινές εξορμήσεις στη φύση, στα γύρω χωριά και τις παραλίες.
«Η μεγάλη καταστροφή απο τις πυρκαγιές δεν θα ξεχαστεί τόσο άμεσα, ώστε να πιστεύουμε πως θα μπορούσαμε να διασώσουμε τη φετινή σεζόν.
Δύσκολα να ανακάμψει η περιοχή από τη φυσική καταστροφή», επισημαίνει ο κ. Ρουμελιώτης.

Φοβούνται αναζωπυρώσεις και νέες εστίες φωτιάς

Το ξέσπασμα των πυρκαγιών στην πιο «θερμή» τουριστικά περίοδο σκόρπισε ρίγη ανησυχίας σε τουριστικές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες από τις εστίες της φωτιάς.
«Ξαφνικά, βρεθήκαμε μπροστά σε ένα νέο μέτωπο κινδύνου. Φοβηθήκαμε ότι μπορεί να επηρεαστεί ολόκληρος ο προορισμός Ελλάδα.
Η ψυχολογία του τουρισμού κινείται σε υψηλές συχνότητες ευαισθησίας και είναι πολύ εύθραυστη απέναντι σε ζητήματα ασφάλειας», τονίζει επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στην Καβάλα και προσθέτει: «Για εμάς ο νούμερο ένα κίνδυνος μπορεί να προέλθει από το μέτωπο της πανδημίας ειδικά όσο οι εμβολιασμοί βρίσκονται σε... θερινή ραστώνη.
Αν δούμε όμως ότι οι πολλές φωτιές που έχουμε στην Ελλάδα αρχίζουν να επηρεάζουν τις τουριστικές ροές, τότε πρέπει να επέμβουμε».
Ο αντίκτυπος από τις πυρκαγιές - με εξαίρεση την Εύβοια - δεν αποδείχθηκε σημαντικός για να ανακόψει την ανοδική πορεία του Αυγούστου, ακόμη και σε τουριστικές περιοχές που βρέθηκαν δίπλα στις φλόγες, όπως συνέβη στην Πελοπόννησο.
Μάλιστα οι παράγοντες εκτιμούν πως αν παραμείνει αυτή η θετική εικόνα, οι δύο επόμενοι σημαντικοί για την επιμήκυνση της σεζόν μήνες δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα αν και ο προβληματισμός παραμένει για το πως θα εξελιχθεί η σεζόν σε περιοχές που επηρεάστηκαν από την πύρινα λαίλαπα, «όπου ακόμα υπάρχουν αναζωπυρώσεις» θυμίζει ξενοδόχος της Αρκαδίας, ενώ φοβούνται νέες εστίες φωτιάς εξαιτίας κεραυνών και κλιματικής κρίσης.

«Καμπανάκι» τα επιδημιολογικά δεδομένα

Στον αντίποδα, η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού προκαλεί ανησυχία.
«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο υψηλότερο σημείο από πλευράς αφίξεων.
Καταλαβαίνετε ότι πολλές φορές είναι αναπόφευκτος ο συνωστισμός.
Δεν περιμέναμε να έχουμε τόσο πολύ κόσμο, ήταν ανέλπιστο για εμάς, όσο παρακολουθούσαμε τα στοιχεία από την αρχή της σεζόν.
Όμως ανησυχούμε μήπως η κατάσταση ξεφύγει και τελειώσει το όνειρο εδώ», συμπληρώνει επιχειρηματίας της Σαντορίνης.
Μάλιστα όπως λέει, «αν δεν αναχαιτιστεί ο αριθμός των κρουσμάτων, δεν μπορεί να υπάρξει ομαλή εξέλιξη της τουριστικής σεζόν.
Ακόμα και αυτή επιδημιολογική στασιμότητα μας φοβίζει, δεν μας αφήνει σε ησυχία».
Εκείνο που στην ουσία προβληματίζει αρκετούς επιχειρηματίες, δεν είναι τόσο η επιβολή τοπικών περιοριστικών μέτρων στη μουσική ή στο ωράριο, αλλά το ενδεχόμενο, μεγάλες τουριστικές «δεξαμενές» άντλησης εισερχόμενου τουρισμού με πρώτη την Γερμανία να προχωρήσουν σε επιβολή καραντίνας κατά την επιστροφή.
Στην εξάπλωση της πανδημίας στους τουριστικούς προορισμούς συμβάλλει όπως λένε και η κορύφωση του εγχώριου ταξιδιωτικού κύματος, όπου νεαροί κυρίως και ανεμβολίαστοι συγχρωτίζονται σε χώρους διασκέδασης χωρίς να κρατούν τις προφυλάξεις.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης