Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Πελοπόννησος: Εμπροσθοβαρής αγωνία σε δύο μέτωπα για Σεπτέμβριο - Οκτώβριο στον τουρισμό

Πελοπόννησος: Εμπροσθοβαρής αγωνία σε δύο μέτωπα για Σεπτέμβριο - Οκτώβριο στον τουρισμό
Πυρκαγιές και πανδημία «θολώνουν» την επιμήκυνση της σεζόν – Γλίτωσαν τις ακυρώσεις οι κατ΄ εξοχήν τουριστικές περιοχές
Σχετικά Άρθρα

«Φουντώνει» ο προβληματισμός στην Πελοπόννησο ύστερα από το ξέσπασμα των πυρκαγιών που κατέκαψαν χωριά και περιουσίες, ενώ μετά και τις τελευταίες αναζωπυρώσεις που οδήγησαν σε προληπτικές εκκενώσεις οικισμών, σήμανε συναγερμός και στις επιχειρήσεις τουρισμού για «πύρινο αντίκτυπο» και πόσο αυτός θα επηρεάσει τα μέσα της σεζόν.
Όλη αυτή η αγωνία μάλιστα μοιάζει σαν να θέλει να «καταπιεί» έναν εξαιρετικό Αύγουστο σε πληρότητες, όπου σε αρκετές παραθαλάσσιες περιοχές δεν υπάρχει άδειο δωμάτιο για κράτηση ούτε και τώρα, αφού ο προορισμός έχει μεγάλη ζήτηση από Έλληνες κυρίως έως τα τέλη του μήνα, ακόμη και σε ορεινές περιοχές.
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν υπήρξαν αναφορές για υλικές ζημιές σε τουριστικές επιχειρήσεις στις περιοχές που επλήγησαν από την πύρινη λαίλαπα (Αρκαδία, Ηλεία, Μεσσηνία, Λακωνία) παρόλο που και σπίτια κάηκαν και άνθρωποι έχασαν τις περιουσίες τους σε χωριά.
Προκλήθηκε όμως μεγάλη αναστάτωση που οδήγησε σε άρον άρον ακυρώσεις από έντρομους πελάτες κυρίως στη Μάνη, το Γύθειο και το Μαυροβούνι για ένα διήμερο, ενώ στην Αρχαία Ολυμπία, ξενοδοχεία κατέληξαν να είναι σήμερα μισοάδεια για όλο τον Αύγουστο, αν και προτού ξεσπάσουν οι φλόγες ήταν κυριολεκτικά γεμάτα.

«Παρενέργειες» στο στοίχημα Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου

Μετά από την περσινή χαμένη τουριστική περίοδο λόγω πανδημίας και ένα διστακτικό ξεκίνημα της φετινής σεζόν, οι επιχειρηματίες είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου μέχρι και τον Οκτώβριο.
Σήμερα, ο προβληματισμός τους διογκώθηκε.
Αν και θεωρούν ότι ο Αύγουστος θα κινηθεί με υψηλές πληρότητες - εάν δεν συμβεί κάποια δυσάρεστη ανατροπή – ωστόσο δεν μπορούν όπως λένε να είναι σίγουροι ότι θα κερδίσουν το στοίχημα Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου.
«Ενώ τα μηνύματα που είχαμε ήταν ενθαρρυντικά, αγωνιούμε για μια επιβράδυνση στη ροή των κρατήσεων για τον Σεπτέμβριο εξαιτίας των πυρκαγιών.
Από την άλλη πλευρά, δεν ξέρουμε και πως θα εξελιχθούν τα πράγματα σε επίπεδο πανδημίας, όπου τα κρούσματα αυξάνονται κάθε μέρα σε όλη την Ελλάδα.
Βρισκόμαστε σε κατάσταση αβεβαιότητας, αν και μέχρι τουλάχιστον τις 20 Αυγούστου, υπάρχουν πολύ καλές πληρότητες από Έλληνες κυρίως, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είχαμε ακυρώσεις στις κατ΄ εξοχήν τουριστικές περιοχές, όπως για παράδειγμα στην Πύλο, την Καλαμάτα ή τη Μονεμβασιά.
Προβληματιζόμαστε όμως για ενδεχόμενες σοβαρές παρενέργειες που ίσως να έχει ο αντίκτυπος των πυρκαγιών στις αγορές του εξωτερικού, όπως Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Πολωνία, Ρωσία κ.α. για το φθινόπωρο.
Ο απόηχος των πυρκαγιών επηρεάζει ολόκληρη την Πελοπόννησο και όλη τη χώρα», εξηγεί στο BN o πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου κ. Κωνσταντίνος Μαρινάκος.

Ένας στους δύο τουρίστες «εγκαταλείπει» την Αρχαία Ολυμπία

Το ξέσπασμα της φωτιάς γύρω από την Αρχαία Ολυμπία, έφερε «βροχή» ακυρώσεων στα ξενοδοχεία της περιοχής, με την αγορά να προσπαθεί με δυσκολία να ξαναβρεί τους συνήθεις αυγουστιάτικους ρυθμούς της.
«Αν και οι τουριστικές επιχειρήσεις δεν υπέστησαν υλικές ζημιές, εντούτοις είχαμε πολλές ακυρώσεις διότι η φύση της γύρω περιοχής έχει καεί.
Σιγά σιγά επανέρχεται ο τουρισμός, όμως αν σκεφτεί κανείς ότι τον Αύγουστο είχαμε πληρότητες 100%, τώρα για όλο τη μήνα, υποχώρησαν στο 50% και αυτό μας προκαλεί μεγάλο άγχος για τη συνέχεια της σεζόν», δηλώνει στο BN ο πρόεδρος των ξενοδόχων Αρχαίας Ολυμπίας και περιχώρων κ. Βασίλης Τυλιγάδας.
Όπως λέει, οι οικονομικές προεκτάσεις είναι ανυπολόγιστες αυτή τη στιγμή γιατί όλα θα εξαρτηθούν από τη συνέχεια.
Οι επιχειρηματίες ζητούν από την πολιτεία να λάβει ειδικά μέτρα στήριξης για την περιοχή τους – τύπου βόρειας Εύβοιας.
«Θα είναι πολύ άσχημο να πέσουν οι πληρότητες, τώρα που χρειαζόμαστε και τον Σεπτέμβριο για να ορθοποδήσουμε.
Θα ήταν καταστροφή», τονίζει ο κ. Τυλιγάδας.
Το ίδιο φόβο έχουν επιχειρήσεις και άλλων περιοχών της Πελοποννήσου σε περίπτωση που επηρεαστεί η ψυχολογία της τουριστικής αγοράς, αν και θεωρούν ότι είναι πρόωρο αυτή τη στιγμή να υπολογίσουν τη ζημιά που θα υποστούν τα έσοδα που είχαν προϋπολογίσει με βάση την κινητικότητα της σεζόν, προτού μπει ο Οκτώβριος.
Τονίζουν παράλληλα ότι παραμένουν σε κατάσταση αμηχανίας και επιζητούν άμεση ενίσχυση της προβολής του προορισμού τους, ώστε να μην υπάρξει «αντανάκλαση» της καμένης γης στον τουρισμό με τη μορφή ακυρώσεων και προσθέτουν ότι θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα με χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να αναπληρωθούν τυχόν απώλειες.

Γεμάτα παρέμειναν ξενοδοχεία στη Λακωνία

Αν και διέφυγαν τον κίνδυνο της υλικής φθοράς, επιχειρηματίες της Λακωνίας επιχειρούν να προσελκύσουν τουρίστες από την αρχή σε περιοχές που άγγιξαν στο πέρασμά τους οι φλόγες, όπως το Γύθειο.
Ξεκαθαρίζουν ωστόσο, ότι δεν υπήρξαν μαζικές ακυρώσεις, ενώ στη Λακωνία αρκετά είναι τα ξενοδοχεία που παραμένουν γεμάτα.
«32 χρόνια που λειτουργεί μονάδα, κυριολεκτικά δεν περισσεύει για πρώτη φορά δωμάτιο τον Αύγουστο, παρά τις στάχτες και τις φωτιές» σημειώνει ο πρόεδρος των ξενοδόχων κ. Δημήτρης Πολλάλης και συμπληρώνει: «Ο Σεπτέμβριος δεν έχει δείξει ακόμη δυναμική, ωστόσο δεχόμαστε διερευνητικά τηλεφωνήματα από δυνητικούς πελάτες που θέλουν να μας επισκεφτούν.
Αυτό όμως για την ώρα δεν έχει μεταφραστεί σε πραγματικές κρατήσεις, παρά ελάχιστες που γίνονται μέσα από τις διαδικτυακές πλατφόρμες.
Το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση και ευελπιστούμε να κυλήσουν όλα ομαλά όπως συνέβη τον Ιούλιο και τώρα τον Αύγουστο».

Συγκινητική η ανταπόκριση ξενοδόχων για τους πληγέντες

Περισσότερα από 200 δωμάτια βρέθηκαν για να φιλοξενήσουν δωρεάν πυρόπληκτους της Γορτυνίας και γύρω περιοχών, όταν η πλατεία της Δημητσάνας γέμισε ξαφνικά από κατοίκους που κλήθηκαν να εκκενώσουν χωριά, για να γλιτώσουν από τις φλόγες.
Τις δραματικές στιγμές περιέγραψε ο κ. Μαρινάκος, ο οποίος έκανε λόγο για συγκινητική και πρωτοφανή κινητοποίηση των ξενοδόχων ώστε να εξασφαλιστεί φιλοξενία στους ανθρώπους που μέσα στην αγωνία τους να σωθούν, έφυγαν με άδεια χέρια.
«Επικράτησε πανικός, δεν μπορείτε να φανταστείτε.
Πολλοί είχαν συγγενείς και φίλους στην Αθήνα, οι οποίοι έσπευσαν να τους παραλάβουν και άλλοι διανυκτέρευσαν δωρεάν σε ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής που ανέλαβαν και τη σίτισή τους.
Η κινητοποίηση ήταν τεράστια και συγκινητική και μέσα σε λίγες ώρες βρέθηκαν δωμάτια, ενώ μια μονάδα που παρέμενε κλειστή, άνοιξε για αυτό το σκοπό.
Και να σκεφτείτε ότι πολλές επιχειρήσεις στα ορεινά έχουν μπροστά τους έναν ακόμη πολύ δύσκολο χειμώνα επιβίωσης», σημειώνει και τονίζει ότι είναι κρίμα να διαψευστούν οι προσδοκίες της σεζόν, λόγω των συνθηκών.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης