Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Μάνια Αμπατζή (Ένωση Ξενοδόχων Πάρου) στο BN: «Η εμπειρία του 2020 θα έπρεπε να έχει οδηγήσει σε καλύτερο σχεδιασμό»

Μάνια Αμπατζή (Ένωση Ξενοδόχων Πάρου) στο BN: «Η εμπειρία του 2020 θα έπρεπε να έχει οδηγήσει σε καλύτερο σχεδιασμό»
«Προφανώς η μεγαλύτερη αγωνία είναι να αποφευχθούν επιπρόσθετοι περιορισμοί στον τόπο μας», δηλώνει η πρόεδρος των ξενοδόχων Πάρου – Αντιπάρου

Συστηματικούς ελέγχους για την πιστή τήρηση των μέτρων ακόμα και τις μεταμεσονύκτιες ώρες ζητούν οι ξενοδόχοι της Πάρου, για να περιφρουρήσουν την ασφάλεια στο νησί τους, τώρα που η τουριστική κίνηση βρίσκεται στα ύψη και οι πληρότητες αναμένεται να αγγίξουν το 90% τον Αύγουστο.
«Οι εικόνες από την Ελλάδα των ξέφρενων parties όπως είναι αναμενόμενο ταξιδεύουν στο εξωτερικό και επηρεάζουν όλες τις αγορές.
Η επίμονη προβολή μόνο τέτοιων εικόνων στο βωμό της τηλεθέασης μόνο ζημιά κάνει», τονίζει στο BN η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πάρου – Αντιπάρου κ. Μάνια Αμπατζή και κάνει λόγο για έντονη ανησυχία επιχειρηματιών, κατοίκων, εργαζομένων και μελλοντικών επισκεπτών. Εκτιμά πάντως πως αν όλα εξελιχθούν ομαλά και οι αριθμοί των κρουσμάτων μειωθούν δραστικά και σταθεροποιηθούν εκεί, «θα μπορέσουμε στο νησί να πλησιάσουμε ικανοποιητικά το 2019 και σίγουρα να θεωρήσουμε το 2020 μία κακή παρένθεση που δεν θα επαναληφθεί».

Συνέντευξη στη Νένα Ουζουνίδου 

Βλέπουμε κινητοποίηση από το Δήμο, τους φορείς, τους επιχειρηματίες για να τηρηθούν πιστά τα μέτρα και να αυξηθούν οι εμβολιασμοί. Ποια είναι η κατάσταση σήμερα στην Πάρο;


Από τη στιγμή που τα κρούσματα άρχισαν να αυξάνονται σημαντικά και έχοντας υπόψιν την περσινή εμπειρία, ήταν αναμενόμενο να πραγματοποιηθεί κινητοποίηση σε όλα τα επίπεδα. Είναι γεγονός ότι η κατάσταση δεν είναι εύκολη. Αυτό που είναι σημαντικό να σημειωθεί είναι ότι η εικόνα που προβάλλεται αυτές τις ημέρες στα μέσα δεν αντιπροσωπεύει σε καμία περίπτωση την συνολική εικόνα του νησιού. Οι παραθεριστές συνεχίζουν τις διακοπές τους απρόσκοπτα και με ασφάλεια, καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις τηρούν με υπευθυνότητα και συνέπεια τα μέτρα και φροντίζουν ταυτόχρονα να προσφέρουν στους επισκέπτες μας ποιοτικές υπηρεσίες και αυθεντικές εμπειρίες. Σαφώς υπάρχουν και σημεία που παρατηρείται συνωστισμός και εκεί υπάρχει αντικειμενική δυσκολία λόγω και της μορφολογίας των κυκλαδίτικων οικισμών να τηρούνται οι αποστάσεις και να ελεγχθεί η κατάσταση. 

Εκτός από την υψηλή μεταδοτικότητα της νέας μετάλλαξης Δέλτα, ποιοι άλλοι παράγοντες έφτασαν το νησί ένα βήμα πριν το lockdown;

Δεν έχουμε πληροφόρηση ότι έχει επικρατήσει η μετάλλαξη Δέλτα στο νησί, ωστόσο γνωρίζουμε ότι ο ιός είναι έτσι και αλλιώς ιδιαιτέρως μεταδοτικός. Παράγοντες που οδηγούν στην αύξηση των κρουσμάτων είναι πλέον γνωστοί σε όλους. Ο συνωστισμός με ταυτόχρονη απουσία μέσων ατομικής προστασίας οδηγεί στους σημερινούς αριθμούς. Ο τρόπος διασκέδασης, ειδικά των νέων, οι οποίοι κατά κανόνα είναι ακόμα ανεμβολίαστοι εντείνει τη διασπορά. Η απουσία συστηματικών ελέγχων είναι άλλος ένας πολύ σημαντικός παράγοντας.

Μόλις βρήκατε και δεύτερο ξενοδοχείο καραντίνας. Επαρκούν αυτές οι κλίνες; Υπήρξαν αστοχίες στον σχεδιασμό ή τα κρούσματα σας αιφνιδίασαν;


Το δεύτερο ξενοδοχείο καραντίνας διαθέτει πραγματικά πολλές κλίνες. Αν δεν επαρκέσουν αυτές τότε σημαίνει ότι θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα. Το πρώτο κατάλυμα καραντίνας αντίθετα, είναι ιδιαίτερα μικρό. Θα ήταν σκόπιμο να έχει οριστεί εξ΄ αρχής ένα μεγάλο, αλλά να θυμίσουμε ότι κάναμε αγώνα να κατοχυρώσουμε ξενοδοχείο καραντίνας στο νησί μας, αφού αρχικά το αρμόδιο Υπουργείο προέβλεπε ξενοδοχείο καραντίνας μόνο σε νησιά με διεθνή αεροδρόμια και η Πάρος δεν είναι ένα από αυτά. Ωστόσο, το κυνηγήσαμε και το καταφέραμε. Αυτό που δεν καταφέραμε, αλλά ευελπιστούμε να εισακουστούμε έστω και τώρα είναι να γίνονται συστηματικοί έλεγχοι εκεί όπου υπάρχει πραγματική ανάγκη, ακόμα και τις μεταμεσονύκτιες ώρες. Σχετικά με τα κρούσματα αναμενόμενο είναι να αυξάνονται λόγω των παραγόντων που αναφέρθηκαν νωρίτερα. Δεν υπάρχει αιφνιδιασμός. Η εμπειρία του περσινού καλοκαιριού θα έπρεπε να έχει οδηγήσει σε καλύτερο σχεδιασμό.

Η αύξηση κρουσμάτων έφερε ακυρώσεις ή πάγωμα στις κρατήσεις σας; Σε τι επίπεδα κυμαίνονται σήμερα οι πληρότητές σας και τι περιμένουμε τον Αύγουστο;


Μέχρι στιγμής έχει φέρει έντονη ανησυχία σε όλους, επιχειρηματίες, κατοίκους, εργαζόμενους και μελλοντικούς επισκέπτες. Δεχόμαστε διερευνητικά τηλεφωνήματα σχετικά με την κατάσταση στο νησί. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σημαντικός όγκος ακυρώσεων.
Η πληρότητα σήμερα είναι κοντά στο 80%. Αν τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά χωρίς περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων και χωρίς επιπρόσθετους περιορισμούς, ο Αύγουστος θα έχει ακόμα καλύτερα ποσοστά πληρότητας που θα αγγίξουν και το 90%.

Η βρετανική αγορά πως κινείται σήμερα μετά το «πράσινο φως» για τα ταξίδια; Υπάρχουν οι αναμενόμενες αφίξεις;


Οι εικόνες από την Ελλάδα των ξέφρενων parties όπως είναι αναμενόμενο ταξιδεύουν στο εξωτερικό και επηρεάζουν όλες τις αγορές. Η επίμονη προβολή μόνο τέτοιων εικόνων στο βωμό της τηλεθέασης μόνο ζημιά κάνει. Η βρετανική αγορά λοιπόν παραμένει επιφυλακτική, στην Πάρο τουλάχιστον. Οι Βρετανοί που έχουν κάνει κρατήσεις μας καλούν διερευνώντας τις ακυρωτικές πολιτικές σε περίπτωση που η περιοχή μπει στο «κόκκινο» και το «βαθύ κόκκινο» και επιβάλλεται καραντίνα στην επιστροφή τους. Σημειώνουμε ότι η κατάσταση πρέπει να παρουσιάζεται ως έχει χωρίς υπερβολές. Διαφορετικά προωθείται μια συγκεκριμένη εικόνα παραβλέποντας τόσες άλλες πλευρές των πανέμορφων νησιών μας. Πολιτιστικά φεστιβάλ, εκθέσεις, πολιτιστικά δρώμενα και ο κυκλαδίτικος τρόπος ζωής παραγκωνίζονται προκειμένου να προβληθεί στρεβλώς μία γενικευμένη εικόνα ασυδοσίας και μη τήρησης των μέτρων.

Τι φοβάστε περισσότερο αυτή τη σεζόν, τι πιστεύετε για την τουριστική κίνηση σε σχέση με το 2019 και το 2020 και σε τι ελπίζετε για πιάσετε το στόχο των εσόδων;


Προφανώς η μεγαλύτερη αγωνία είναι να αποφευχθούν επιπρόσθετοι περιορισμοί στον τόπο μας. Αν η κατάσταση κυλήσει ομαλά και οι αριθμοί των κρουσμάτων μειωθούν δραστικά και σταθεροποιηθούν εκεί, τότε θα μπορέσουμε να πάμε καλύτερα από τις προβλέψεις για τη φετινή σεζόν. Θα μπορέσουμε στο νησί να πλησιάσουμε ικανοποιητικά το 2019 και σίγουρα να θεωρήσουμε το 2020 μία κακή παρένθεση που δεν θα επαναληφθεί. Χρειαζόμαστε περιορισμό της διασποράς του ιού για να καταφέρουμε τους στόχους μας, όχι μόνο των εσόδων, αλλά και της προβολής της χώρας μας ως ασφαλή προορισμό. Δεν είναι μόνο η φετινή χρονιά που επιβάλλεται να πάει καλά. Οφείλουμε να θέσουμε τα θεμέλια και για τις επόμενες, δείχνοντας υπευθυνότητα, συνέπεια και σοβαρή αντιμετώπιση του θέματος, ώστε να κερδίσουμε έδαφος, όχι μόνο φέτος αλλά και τις επόμενες χρονιές.

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης