Τουρισμός & Αερομεταφορές

UNWTO: 147 εκατ. λιγότερες διεθνείς αφίξεις το πρώτο 5μηνο 2021 - Η πτώση στην Ευρώπη

UNWTO: 147 εκατ. λιγότερες διεθνείς αφίξεις το πρώτο 5μηνο 2021 - Η πτώση στην Ευρώπη
Η Ευρώπη (-85%) κατέγραψε τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση στις αφίξεις, ακολουθούμενη από τη Μέση Ανατολή (-83%) και την Αφρική (-81%)
Η μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του τουρισμού συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά. Μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών ήταν 85% κάτω από το 2019 επίπεδα (ή πτώση 65% το 2020).
Αυτό δείχνουν τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO).
Παρά τη μικρή αύξηση τον Μάιο, η εμφάνιση των παραλλαγών COVID-19 και η συνεχιζόμενη επιβολή περιορισμών φρενάρισαν την ανάκαμψη των διεθνών ταξιδιών.
Εν τω μεταξύ, ο εγχώριος τουρισμός συνεχίζει να ανακάμπτει σε πολλά μέρη του κόσμου.
Κατά τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, παγκόσμιοι προορισμοί κατέγραψε 147 εκατομμύρια λιγότερες διεθνείς αφίξεις (επισκέπτες διανυκτέρευσης) σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2020.
Δηλαδή 460 εκατομμύρια λιγότερα από το έτος πριν από την πανδημία του 2019.
Ωστόσο, τα δεδομένα δείχνουν σχετικά μικρή άνοδο τον Μάιο, με τις αφίξεις να μειώνονται κατά 82% (έναντι Μαΐου 2019), μετά την πτώση κατά 86% τον Απρίλιο.
Αυτή η ελαφρά ανοδική τάση εμφανίστηκε λόγω του ότι ορισμένοι προορισμοί άρχισαν να διευκολύνουν τους περιορισμούς και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών αυξήθηκε ελαφρώς.
Καταγραφή-26.png

Ανακατασκευή εμπιστοσύνης για επανεκκίνηση του τουρισμού

«Η επιτάχυνση του ρυθμού εμβολιασμού παγκοσμίως, η αποτελεσματική συνεργασία, η επικοινωνία για συνεχώς μεταβαλλόμενους περιορισμούς ταξιδιού, η προώθηση ψηφιακών εργαλείων για τη διευκόλυνση της κινητικότητας θα είναι κρίσιμη για την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης στα ταξίδια και την επανεκκίνηση του τουρισμού», λέει ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO Ζουράμπ Πολολικασβίλι.

Πού κινούνται οι αγορές - Η πτώση στην Ευρώπη

Κατά περιφέρειες, η Ασία και ο Ειρηνικός συνέχισαν να υποφέρουν από τη μεγαλύτερη μείωση με πτώση κατά 95% στις διεθνείς αφίξεις κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2021 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019.
Η Ευρώπη (-85%) κατέγραψε τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση στις αφίξεις, ακολουθούμενη από τη Μέση Ανατολή (-83%) και την Αφρική (-81%).
Η Αμερική (-72%) σημείωσε συγκριτικά μικρότερη μείωση.

Η Ευρώπη η περιοχή με τους λιγότερους περιορισμούς στα ταξίδια

Τον Ιούνιο, ο αριθμός των προορισμών με πλήρες κλείσιμο των συνόρων μειώθηκε σε 63, από 69 τον Φεβρουάριο.
Από αυτά, 33 στην Ασία και τον Ειρηνικό, ενώ μόνο επτά στην Ευρώπη, η περιοχή με τους λιγότερους περιορισμούς στα ταξίδια που ισχύουν σήμερα.

Η απόδοση στις υποπεριφέρειες

Σύμφωνα με τις υποπεριφέρειες, η Καραϊβική (-60%) κατέγραψε την καλύτερη σχετική απόδοση μέχρι τον Μάιο του 2021.
Η αύξηση των ταξιδιών από τις ΗΠΑ έχει ωφελήσει προορισμούς στην Καραϊβική και την Κεντρική Αμερική, καθώς και το Μεξικό.
Η Δυτική Ευρώπη, η Νότια και η Μεσογειακή Ευρώπη, η Νότια Αμερική και η Κεντρική Αμερική σημείωσαν ελαφρώς καλύτερα αποτελέσματα τον Μάιο από ό,τι τον Απρίλιο.

Μικτή προοπτική για το υπόλοιπο του 2021

Ο διεθνής τουρισμός αυξάνεται αργά, αν και η ανάκαμψη παραμένει πολύ εύθραυστη και άνιση.
Οι αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την παραλλαγή του ιού Delta οδήγησαν αρκετές χώρες στην επιβολή περιοριστικών μέτρων.
Επιπλέον, η αστάθεια και η έλλειψη σαφών πληροφοριών σχετικά με τις απαιτήσεις εισόδου θα μπορούσαν να συνεχίσουν να επηρεάζουν την επανάληψη των διεθνών ταξιδιών κατά τη θερινή περίοδο του Βόρειου Ημισφαιρίου.

Τι συμβάλλει στη σταδιακή εξομάλυνση των ταξιδιών

Ωστόσο, τα προγράμματα εμβολιασμού σε όλο τον κόσμο, μαζί με πιο ήπιους περιορισμούς για τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες και τη χρήση ψηφιακών εργαλείων όπως το Πιστοποιητικό Ψηφιακού COVID της ΕΕ, συμβάλλουν στη σταδιακή εξομάλυνση των ταξιδιών.
Επιπλέον, τα εγχώρια ταξίδια οδηγούν την ανάκαμψη σε πολλούς προορισμούς, ειδικά σε αυτούς με μεγάλες εγχώριες αγορές.
Η χωρητικότητα των εσωτερικών αεροπορικών θέσεων στην Κίνα και τη Ρωσία έχει ήδη ξεπεράσει τα επίπεδα πριν από την κρίση, ενώ τα εσωτερικά ταξίδια στις ΗΠΑ ενισχύονται περαιτέρω.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης