Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Ξενοδόχοι: «Ψυχοφθόρα» χρονιά, αλλά καλύτερη από την περσινή

Ξενοδόχοι: «Ψυχοφθόρα» χρονιά, αλλά καλύτερη από την περσινή

Πώς διαμορφώνονται οι πληρότητες στη νησιωτική Ελλάδα – Ποιες περιοχές είναι «πρωταθλήτριες»

Σχετικά Άρθρα
Με διακυμάνσεις από περιοχή σε περιοχή εξακολουθεί να πορεύεται προς τον Αύγουστο η φετινή σεζόν, με τα νησιά να κουβαλούν στις πλάτες τους αυτή την εποχή ένα επιπρόσθετο «βάρος» μετά τα «καμπανάκια» για ενδεχόμενα περιοριστικά μέτρα, εάν η πανδημία δεν ελεχθεί.
Το «παράδειγμα της Μυκόνου» με την αρνητική του βέβαια χροιά, το «αλαλούμ» με τα ξενοδοχεία καραντίνας, αλλά και τα «κορωνοπάρτι» σε βίλες, κυριαρχούν στις συζητήσεις των ντόπιων και έχουν σημάνει συναγερμό στις τοπικές κοινωνίες που κινητοποιούνται άρον άρον για να «περιφρουρήσουν» την κατάσταση.

Επικίνδυνη ζώνη

Σε περιοχές που βρίσκονται σε επικίνδυνη ζώνη λόγω μεγαλύτερης αύξησης κρουσμάτων, οι επιχειρηματίες, οι κάτοικοι και οι φορείς μπροστά στο ενδεχόμενο «επιδημιολογικής έκρηξης» τώρα που η τουριστική κίνηση κορυφώνεται, δεν στέκονται αδρανείς.
Για να μην ερημώσουν τα σοκάκια ξαφνικά, εντείνουν τις προσπάθειες πειθούς των ανεμβολίαστων και της πιστής τήρησης των μέτρων από όλους ανεξαιρέτως, με στόχο να «απομονωθούν» οι παραβάτες.
«Η αγωνία μας αυξάνεται μέρα με την ημέρα και κάθε πρωί κάνουμε το σταυρό μας» λένε χαρακτηριστικά και εύχονται να μην επηρεαστούν οι κρατήσεις από έναν πολύ αρνητικό απόηχο, αφού όπως εκτιμούν «σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας και αν συμβεί, θα ενεργοποιήσει πανελλαδικά τη φράση που δεν θέλουμε με τίποτα να υπάρχει φέτος στο λεξιλόγιό μας: Μαζικές ακυρώσεις».

Κυκλάδες και Κρήτη πρώτες σε πληρότητες

Ίσως να φαίνεται παράδοξο, αλλά η Μύκονος παρά το μίνι lockdown διατηρεί ψηλά τις πληρότητες των ξενοδοχείων της, παρόλη τη «ζημιά» που έκανε στη διασκέδαση η απαγόρευση της μουσικής και της νυχτερινής κυκλοφορίας.
Το μέγεθος της διασποράς στο νησί μπαίνει κάθε μέρα στο μικροσκόπιο και όσο υπάρχουν σημάδια υποχώρησης, η αισιοδοξία θα αυξάνεται με την προοπτική το κοσμοπολίτικο νησί να αποκτήσει ξανά τους γνώριμους ρυθμούς του.
Σύμφωνα με πηγές ξενοδόχων, το νησί των Ανέμων μαζί με την Πάρο, τη Φολέγανδρο και το Ηράκλειο Κρήτης είναι περιοχές που «προηγούνται» σήμερα σε κρατήσεις δωματίων σε ξενοδοχεία, αλλά και σε ανοδικές τάσεις πληροτήτων προς τον Αύγουστο και ακολουθούν από πολύ κοντά η Σαντορίνη, η Ύδρα, η Παλαιοχώρα Χανίων κ.α.

Ο χάρτης των πληροτήτων

Φολέγανδρος: Μέχρι 90% τον Ιούλιο και 95% τον Αύγουστο
Μύκονος: Πάνω από 90% πληρότητες
Πάρος: 80 – 85% σήμερα με αυξητικές τάσεις τον Αύγουστο
Ηράκλειο Κρήτης: Πάνω από 70% η μέση πληρότητα, υπάρχουν ξενοδοχεία που φτάνουν στο 100%
Ύδρα: Υπερκαλύπτονται οι όποιες ακυρώσεις, στο 80 – 90% οι πληρότητες του Αυγούστου
Σαντορίνη: 70 – 80% oι πληρότητες, ακυρώσεις αφορούν κυρίως τη βρετανική αγορά σε κρατήσεις που είχαν γίνει προτού «ανοίξει»
Θάσος: Πάνω από 80% με μικρές διαφοροποιήσεις λόγω μοριακού τεστ για τη ρουμανική αγορά
Χανιά: Σε ποσοστό 70% η μέση πληρότητα, δεν καταγράφονται «πάγωμα» κρατήσεων και ακυρώσεις
Νάξος: Πληρότητα 70%, υπάρχει υποτονικότητα στις κρατήσεις τελευταία, σε λογικά πλαίσια οι ακυρώσεις
Αίγινα: 65 - 70% η πληρότητα, ακυρώσεις από ξένους, δεν... ξεπάγωσαν καθόλου οι κρατήσεις
Σκόπελος: Πληρότητα 60 -70%, με «κοιλιά» αρχές Αυγούστου και από 7 - 20 Αυγούστου πάνω από 80% με Έλληνες (+50% σε σχέση με το 2020)
Ρέθυμνο: Πάνω από 60% η πληρότητα, «μικρό» πάγωμα στο ρυθμό των κρατήσεων, ακυρώσεις «λίγο πάνω από το φυσιολογικό»
Ρόδος: Υπάρχει επιβράδυνση στις κρατήσεις, η μέση πληρότητα στο 60 – 65%
Σκιάθος: 50% η μέση πληρότητα, «παγωμένη» η βρετανική αγορά, η σκανδιναβική στο 1/3 του 2019
Χίος: Μέσος όρος κάτω από 50%, «ανάσα» ο κοινωνικός τουρισμός από 7 έως 20 Αυγούστου
Κέρκυρα: Πάνω από 60% στα πεντάστερα και από 40% στα τετράστερα και τα τριών αστέρων

«Συνήθεις» οι ακυρώσεις για την ώρα, λένε οι ξενοδόχοι

Ιδιοκτήτες ξενοδοχείων της νησιωτικής Ελλάδας, καταγράφουν μεσούσης της σεζόν, υψηλές πληρότητες - «ικανοποιητικές» όπως λένε, με βάση τα δεδομένα της πανδημίας που ισχύουν σε όλη την Ευρώπη, η οποία κατά τον τελευταίο μήνα δείχνει αύξηση κρουσμάτων σχεδόν σε όλες τις χώρες, λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Δέλτα.
Πλην ορισμένων εξαιρέσεων που έχουν να κάνουν κυρίως με καταλύματα που δεν άνοιξαν διότι δεν είχαν ικανοποιητικές κρατήσεις ή που εξαρτώνται κυρίως από τη βρετανική αγορά και άρα δεν έχουν αυξημένα ποσοστά πληρότητας, η πλειοψηφία ομολογεί πως «η τουριστική κίνηση είναι καλύτερη σε σχέση με πέρυσι».
«Μαζικές ακυρώσεις δεν έχουμε, είναι οι συνήθεις τουλάχιστον για την ώρα και οφείλονται σε χίλιους λόγους, αλλά σίγουρα η επιδημιολογική εικόνα είναι το πρωτεύον.
Κρατάμε μικρό καλάθι. Δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε σίγουροι, διότι η πανδημία κρατά τα... κλειδιά της σεζόν και μόνο εκείνη ξέρει πότε θα αποφασίσει να κλείσει την πόρτα», υποστηρίζει επιχειρηματίας που ευελπιστεί «να μη χρειαστεί να τελειώσει πρόωρα το ελληνικό καλοκαίρι που ως γνωστόν διαρκεί μέχρι τα μέσα φθινοπώρου».

Ποιος όμως είναι ο αντίκτυπος στην ψυχολογία της ξενοδοχειακής αγοράς; «Υπάρχει διαρκής υπερένταση στο τμήμα πωλήσεων.
Κρατήσεις έχουν ακυρωθεί, επειδή εν δυνάμει πελάτες μας βρέθηκαν θετικοί στον ιό και έπρεπε να επιστρέψουμε την προκαταβολή, ενώ άλλοι προχώρησαν σε κράτηση κυριολεκτικά την προηγούμενη ημέρα για την επόμενη.
Είμαστε κάθε ώρα σε πανικό.
Είναι πραγματικά μια «ψυχοφθόρα» χρονιά και η αγωνία μας αντί να μειώνεται, κορυφώνεται», εξηγεί ξενοδόχος.
Η ανασφάλεια είναι το χαρακτηριστικό της σεζόν όπως λέει, εκτιμά όμως ότι σε σχέση με πέρυσι «έχει τουλάχιστον 50% περισσότερη κίνηση».

Πού είναι «ρυθμιστής» η βρετανική αγορά

Σε περιοχές (π.χ. Ιόνιο, Ρόδος, Σκιάθος) όπου η βρετανική αγορά είναι ο κύριος «ρυθμιστής» της σεζόν, οι πληρότητες διατηρούνται λίγο πιο κάτω από τα υπόλοιπα νησιά.
Η αγορά αυτή δεν έχει δείξει ακόμη τη δυναμική της, ενώ αναμένονται περισσότερες αφίξεις – εκτός απροόπτου – από την ερχόμενη εβδομάδα.
Μικρές διαφοροποιήσεις (προς τα κάτω) έφερε η απόφαση των ρουμανικών αρχών για αρνητικό μοριακό τεστ όσων επιστρέφουν από τις διακοπές τους στην Ελλάδα, εάν δεν έχουν κάνει και τα δύο εμβόλια ή δεν έχουν νοσήσει, αλλιώς θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα με την επιστροφή τους.
Ο Αργοσαρωνικός που σύμφωνα με τους επιχειρηματίες λόγω και της εγγύτητάς του με την Αθήνα θα έπρεπε να είναι από τους «κερδισμένους» της δεύτερης σεζόν covid, δεν μοιάζει να «κρατάει τα σκήπτρα», ενώ σε ορισμένα δημοφιλή νησιά του Αιγαίου έχουν καταγραφεί περιπτώσεις Γερμανών τουριστών που εμφανίζονται διστακτικοί για διακοπές, μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης