Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Μοναδικό «σωσίβιο» για τον τουρισμό η ενίσχυση της ασφάλειας

Μοναδικό «σωσίβιο» για τον τουρισμό η ενίσχυση της ασφάλειας
Αύξηση αφίξεων και κρουσμάτων κορωνοϊού αναθεωρεί τον αρχικό σχεδιασμό στα νησιά
Σχετικά Άρθρα

Στο πόδι βρίσκονται οι τουριστικές επιχειρήσεις νησιών, τα οποία φέρονται αντιμέτωπα με μια πιθανή έκρηξη της πανδημίας όσο πλησιάζουμε προς τον Δεκαπενταύγουστο, όπου οι πληρότητες αυξάνονται κατακόρυφα.
Το «καμπανάκι» της Μυκόνου έθεσε σε κατάσταση επιφυλακής τις τοπικές αρχές, τους φορείς και τις κοινωνίες που - διαπιστώνοντας «τρύπες» στην τήρηση μέτρων και ελέγχων, κρυφά και φανερά «κορωνοπάρτι», παραβλέψεις και αστοχίες - αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να βγουν μπροστά για να μη ζήσουν άλλη μια αναιμική τουριστική περίοδο με αντίστοιχο αντίκτυπο στην οικονομία και την απασχόληση.
Η απόφαση για επιβολή στο... φτερό νέου μερικού lockdown στη Μύκονο δεν είναι στις... προθέσεις της, λέει τώρα η κυβέρνηση που ξεκαθαρίζει όμως ότι έχει στήσει «ραντάρ» στο κοσμοπολίτικο νησί για να επανεξετάζει τα επιδημιολογικά δεδομένα και αν χρειαστεί θα... επέμβει ξανά. Άλλωστε οι αντιδράσεις στο νησί των Ανέμων ήταν τέτοιες που έφεραν αναθεωρήσεις σε ανώτερο επίπεδο, αφού είναι κοινώς παραδεκτό ότι «ειδικά η Μύκονος δεν γίνεται να λειτουργήσει χωρίς μουσική και διασκέδαση και με απαγόρευση κυκλοφορίας τα βράδια».

Αναζητείται «σωσίβιο» ανάμεσα σε τουρισμό και υγεία

Οι επιχειρήσεις της Μυκόνου αναζητούν πλέον το κατάλληλο «σωσίβιο» ανάμεσα στην τουριστική σεζόν και τη δημόσια υγεία που θα τους εξασφαλίσει ομαλότητα για το υπόλοιπο καλοκαίρι, ενώ ελπίζουν σε άμεση «απελευθέρωση» ίσως και νωρίτερα από την ερχόμενη Δευτέρα, ώστε να μην μετατραπούν σε θύματα δυσφήμισης και μαζικών ακυρώσεων, στον απόηχο των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν.
Η σκιά του μίνι lockdown όμως πλανάται πάνω από άλλα νησιά των Κυκλάδων και την Κρήτη, όπου έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα συγχρωτισμού χωρίς μάσκες και αποστάσεις, κυρίως νέων και ανεμβολίαστων που θέλουν να «ξεδώσουν», με αποτέλεσμα τη μεγάλη αύξηση του αριθμού κρουσμάτων με μετάλλαξη Δέλτα.
Ήδη το Ρέθυμνο προχώρησε σε προσκλητήριο εμβολιασμού προς όσους δεν το έχουν πράξει ακόμη και που σύμφωνα με στοιχεία παραμένουν αρκετοί, σε μια ύστατη προσπάθεια να εμπλουτιστεί το τείχος ανοσίας στο νομό.

«Μετακομίσαμε» πελάτες για να φτιάξουμε ξενοδοχείο καραντίνας

Ανασφάλεια νούμερα ένα: Τι γίνεται σε περίπτωση που εντοπιστεί κρούσμα σε τουριστική περιοχή; Επιχειρηματίες κατήγγειλαν «αλαλούμ» στο συντονισμό αρμόδιων υπηρεσιών, αναμονή στα τηλέφωνα και «μπάχαλο» με την έλλειψη δωματίων καραντίνας. Αυτή η εικόνα οδήγησε σε «άρον άρον» αναζήτηση ξενοδοχείων για το σκοπό αυτό, τόσο σε περιοχές όπως είναι για παράδειγμα η Πάρος, όπου η κίνηση αυξάνεται κατακόρυφα με το νεαρόκοσμο να πρωταγωνιστεί στις αφίξεις που καταφθάνουν καθημερινά στο νησί, όσο και σε περιοχές που ενώ είχαν πέρυσι ξενοδοχείο καραντίνας, ο φετινός σχεδιασμός είχε... άλλα σχέδια για το νησί.
«Βγήκαμε κυριολεκτικά από τα ρούχα μας.
Ο σχεδιασμός ήταν λάθος από την αρχή, έπρεπε να προβλεφθεί και για το νησί μας ξενοδοχείο καραντίνας όπως λειτούργησε πέρυσι, έστω και αν είχαμε ελάχιστα περιστατικά που χρειάστηκε να φιλοξενηθούν. Πάσχουμε στη διαχείριση και στην πρόβλεψη κινδύνου», τονίζει στο ΒΝ η πρόεδρος των ξενοδόχων Σκοπέλου κ. Μαρία Διαμάντη και προσθέτει: «Η Ένωσή μας κινητοποιήθηκε αμέσως και μέσα σε μια ώρα βρέθηκε κατάλυμα για αυτό το σκοπό. Χρειάστηκε όμως να μεταφέρουμε τους τουρίστες που διέμεναν εκεί σε άλλα ξενοδοχεία, για να το αδειάσουμε και να το μετατρέψουμε σε καραντίνας και όλο αυτό μας δημιούργησε αναστάτωση και μεγάλο ρίσκο», λέει και σημειώνει ότι οι πληρότητες του νησιού αναμένεται να ξεπεράσουν το 85% το διάστημα μεταξύ 7 – 20 Αυγούστου.
Μάλιστα το πρόβλημα προέκυψε, αφού σύμφωνα με τους ξενοδόχους κατά το σχετικό σχεδιασμό ο απαραίτητος αριθμός δωματίων υπολογίστηκε βάσει του συνολικού αριθμού κλινών των νόμιμα αδειοδοτημένων τουριστικών καταλυμάτων. Αλλά όπως αποδείχθηκε «το μεγαλύτερο ποσοστό των δωματίων καραντίνας χρησιμοποιείται στην πράξη από τουρίστες που διέμεναν σε διαμερίσματα, επαύλεις κλπ χωρίς άδεια λειτουργίας, που ενοικιάζονται με τη μορφή της βραχυχρόνιας μίσθωσης», επισημαίνει η ΠΟΞ.

Η ανασφάλεια παράγει διαφυγόντα κέρδη

Τι και αν οι άνθρωποι του τουρισμοί μιλούν για μια θετική συγκυρία που φέρνει καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα από την περσινή χρονιά; Είναι τόσο εύθραυστη συνάμα που όλα κρέμονται από μια κλωστή που αν σπάσει, θα μας γυρίσει πάλι πίσω στο μηδέν με άσχημα αποτελέσματα για τα ταμεία.
Και μπορεί ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης να δηλώνει αισιόδοξος αφού «ο φετινός Ιούνιος είναι 40% - 50% πάνω σε αφίξεις σε σχέση με τον περσινό Ιούλιο» και ότι «η πρώτη χώρα σε αφίξεις είναι η Γερμανία και φέτος έχουμε μία έκπληξη, την Πολωνία, η οποία είναι μεν τρίτη, αλλά πολύ κοντά στη δεύτερη Γαλλία. Υπάρχει, λοιπόν, μια μεγάλη αύξηση από την Πολωνία για δεύτερη συνεχή χρονιά και αυτό είναι πολύ ευχάριστο», όπως είπε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, παράγοντες όμως της αγοράς επισημαίνουν ότι τίποτε δεν μπορεί να προεξοφλείται, εάν υπάρξουν εκπτώσεις στην... ασφάλεια.
«Πρώτη φορά μετά από χρόνια που ασφαλής πρόβλεψη για τα φετινά τουριστικά έσοδα δεν μπορεί να γίνει. Το θετικό momentum μπορεί ανά πάσα στιγμή να διαδεχθεί η ανασφάλεια και αντίστροφα. Ένα είναι βέβαιο: η πανδημία απαιτεί ασφαλείς συνθήκες ταξιδιών. Ας το συνειδητοποιήσουμε όλοι» έγραψε χαρακτηριστικά στο twitter ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος, σε ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες.

«Περιφρόνηση μέτρων και λάθη μας έφτασαν στα όρια»

«Από τη μια η ανευθυνότητα ορισμένων που συμπεριφέρθηκαν με περιφρόνηση απέναντι στα μέτρα που είχαν ληφθεί για τον κορωνοϊό και από την άλλη λάθη στο σχεδιασμό και στη διαχείριση κρίσεων μας έφτασαν στα όρια και ο αντίκτυπος δυστυχώς πέρασε τα εθνικά μας σύνορα», λέει ξενοδόχος της Μυκόνου.
Η ανεπάρκεια κλινών για να φιλοξενηθούν τουρίστες που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, σήμανε συναγερμό. Μονόδρομος, η άμεση ενίσχυση των ξενοδοχείων καραντίνας αλλά και μεταφορές εν πλω από τα νησιά στην Αθήνα προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι δομές τουριστικών προορισμών.
«Υπάρχει και μια συζήτηση για επαναξιολόγηση του πρωτοκόλλου για να διευκολυνθούν, ενδεχομένως, και κάποιες μεταφορές μέσω ακτοπλοϊκών. Είναι μια συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Σε κάθε περίπτωση, προστίθενται κλίνες, πάντα σε συνεννόηση μεταξύ των αρμοδίων Υπουργείων Τουρισμού και Πολιτικής Προστασίας που έχει και την πλήρη εικόνα για τις ανάγκες, μέσω της ιχνηλάτησης», είπε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Αριστοτελία Πελώνη.

Συνεχείς διαβουλεύσεις για να μην κλείσουν τα νησιά

Ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων και ο τρόμος για νέα μέτρα κυριαρχούν στις τοπικές συζητήσεις, ενώ οι διαβουλεύσεις προκειμένου να βρεθούν τρόποι για να μην ξεφύγουν καταστάσεις είναι καθημερινές και εντείνονται όσο περνούν οι μέρες. Για την ώρα τα αεροπλάνα καταφθάνουν με τουρίστες, όπως και τα πλοία, οι πτήσεις αυξάνονται και η αγωνία «για να μη χαθεί ούτε μια μέρα, η οποία δεν αναπληρώνεται», επίσης.
«Το σημαντικό είναι να μη βάλουμε... αυτογκόλ τώρα που η κίνηση αυξάνεται. Φαινόμενα μη τήρησης των μέτρων και κακής διαχείρισης κρίσεων πρέπει να εξαλειφθούν και οι αρμόδιοι πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων για να μην «κοκκινήσουμε» και να μην χρεωθούμε όλοι μαζί την αποτυχία», δηλώνουν στο BN επιχειρηματίες πέντε περιοχών (Πάρος, Σαντορίνη, Ίος, Ρέθυμνο, Ηράκλειο) που βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένου κινδύνου για «εκτροχιασμό» στην πιο κρίσιμη περίοδο της τουριστικής σεζόν.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης