Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Τουρισμός: Στο «κάδρο» οι ανεμβολίαστοι του καλοκαιριού για πιθανά «πισωγυρίσματα»

Τουρισμός: Στο «κάδρο» οι ανεμβολίαστοι του καλοκαιριού για πιθανά «πισωγυρίσματα»
Πώς ο συναγερμός για την ινδική μετάλλαξη αλλάζει τις προτεραιότητες
Σχετικά Άρθρα

Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα (ινδική) του κορωνοϊού που έχει φτάσει στην Ευρώπη και τείνει να γίνει ο νούμερο ένα κίνδυνος για τον τουρισμό.
Τα «προσεκτικά βήματα» που επικαλέστηκε αρχικά η Γερμανίδα Καγκελάριος κ. Άγκελα Μέρκελ για να δικαιολογήσει τη στάση της σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των εναέριων μετακινήσεων, έγιναν «συντονισμένη αντιμετώπιση» στη σύνοδο κορυφής.
Ενώ, μετά και τα «καμπανάκια» του Γάλλου Προέδρου κ. Εμανουέλ Μακρόν, δεύτερες σκέψεις αρχίζουν πλέον να κάνουν και άλλες χώρες προκειμένου να προλάβουν το κακό, γιατί αν και οι εμβολιασμοί προχωρούν μεν, απαιτούνται και οι δύο δόσεις δε, για να αναχαιτίσουν το στέλεχος του ιού που πολλαπλασιάζεται με μεγάλη ταχύτητα «όταν δεν χτυπά σε τείχος ανοσίας», σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους.
Για την Ελλάδα που «τρέχει να πιάσει» το στόχο του 50% των αφίξεων και των εσόδων του 2019, οι δυσκολίες και οι αβεβαιότητες θα πηγαίνουν «παρέα» με την επανεκκίνηση του τουρισμού. Με μια διαφορά: Ο παράγοντας υγεία θα είναι σημαντικότερος, ακόμη και από την αγορά – βαρόμετρο που είναι η Βρετανία, όπως ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ:
«Κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις. Μπορεί αυτή τη στιγμή να στερούμαστε επισκέπτες από την Μεγάλη Βρετανία, από την άλλη είμαστε και πιο προστατευμένοι, διότι η μετάλλαξη αυτή δεν έχει έρθει ακόμα στην Ελλάδα, τουλάχιστον σε μεγάλη έκταση, ή αν έρθει θα καθυστερήσει να έρθει», φέρνοντας το παράδειγμα της Πορτογαλίας που άνοιξε αρχικά για τους Άγγλους, και «τελικά δεν την ωφέλησε τόσο πολύ, καθώς αυτή τη στιγμή η Πορτογαλία είναι η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη η οποία έχει μεγάλο πρόβλημα με τη μετάλλαξη Δέλτα».

Εξαδάκτυλος: "Στο μυαλό και στο μπράτσο μας οι αποφάσεις"

Η στιγμή που θα διασπαρεί ο ιός στην κοινότητα με τη νέα του μετάλλαξη που είναι περισσότερο μεταδοτική "είναι θέμα χρόνου" σύμφωνα με τον κ. Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, μέλος της Επιτροπής των ειδικών - λοιμωξιολόγων και πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου. Άρα τα πράγματα είναι ζόρικα; "Ζόρικα θα ήταν αν δεν είχαμε τα εμβόλια" εξηγεί στο BΝ και καθησυχάζει ότι τα μέτρα που λαμβάνονται στα σύνορα είναι τριών ειδών, ανάλογα με τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικών των χωρών προέλευσης, ώστε να αποκλειστεί η έλευση του ιού.
"Αν για παράδειγμα ερχόταν κάποιος από την Ινδία, θα βρισκόταν αυτομάτως στην κατηγορία 3, δηλαδή εκτός των αρχικών προϋποθέσεων που απαιτούνται κατά την είσοδο (ή αρνητικό τεστ ή πιστοποιητικό εμβολιασμού ή φυσική ανοσία μετά από νόσηση), θα χρειαστεί υποχρεωτικά και αρνητικό PCR κατά την είσοδο και καραντίνα", σημειώνει και προσθέτει ότι ο στόχος είναι ο περιορισμός της διασποράς του ιού και ότι αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με τους εμβολιασμούς και τα μέτρα προστασίας: "Στο μυαλό και το μπράτσο μας βρίσκονται οι αποφάσεις. Όταν λέμε ότι δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer φτάνει το 88%, σημαίνει ότι περιορίζουμε την πιθανότητα νόσησης στο 12%, άρα η εξάπλωση θα είναι ήπια".

«Υπάρχει πραγματικό πρόβλημα»

Εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο όπου η συγκεκριμένη μετάλλαξη εξαπλώνεται και επηρεάζει τις αποφάσεις Τζόνσον, άνοδος καταγράφεται σε Πορτογαλία, Γαλλία, Ισραήλ, Ρωσία, ενώ τοπικές εξάρσεις έχουν αναφερθεί μεταξύ άλλων και στη Γερμανία. Οι νέες λοιμώξεις αφορούν κυρίως άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως και νεαρούς ανθρώπους με έντονη κοινωνική δραστηριότητα. «Υπάρχει πραγματικό πρόβλημα. Ίσως θα πρέπει να ξανασκεφτούμε τα «προνόμια» στους εμβολιασμένους που φέρουν το απαραίτητο πιστοποιητικό για να μη χάσουμε τη σεζόν» τονίζουν οι επιχειρηματίες, οι οποίοι σπεύδουν να υπογραμμίσουν την «ατομική ευθύνη, είτε λέγεσαι εργοδότης, είτε εργαζόμενος, είτε τουρίστας». Μάλιστα ορισμένοι που βλέπουν τις προσδοκίες τους να κινδυνεύουν να διαψευστούν έτσι όπως εξελίσσεται η καλοκαιρινή περίοδος, τάσσονται υπέρ ακόμη και ενός «υποχρεωτικού εμβολιασμού για να διαφυλαχτούν η υγεία και η οικονομία», αφού φοβούνται μαζικές ακυρώσεις ενόψει πιθανού τέταρτου κύματος.
«Πρέπει να προχωρήσουμε με σταθερά και προσεκτικά βήματα, μειώνοντας όσο είναι δυνατό τις πιθανότητες για πισωγυρίσματα και με κύριο όπλο φυσικά, τον εμβολιασμό. Όλοι μας πρέπει να συμβάλλουμε στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης του επισκέπτη στο ταξίδι και στη χώρα μας», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Aegean κ. Ευτύχιος Βασιλάκης, στρατηγικού εταίρου του ΣΕΤΕ, εστιάζοντας στην επιτακτική ανάγκη να απλωθεί ένα «δίχτυ προστασίας πάνω από τη βιομηχανία των ταξιδιών». Και όλα αυτά, ενθυμούμενος ότι από την έναρξη της πανδημίας «η Aegean - όπως και η κάθε αεροπορική σε αυτήν την ήπειρο και σε αυτόν τον πλανήτη - πέρασε τους χειρότερους 18 μήνες της ζωής της», κάνοντας παράλληλα λόγο για «μαγαζί με αντοχές».

«Όχι στο παιχνίδι του άκριτου ανοίγματος»

Οι ειδικοί φοβούνται αύξηση κρουσμάτων ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι, εξαιτίας της ταχύτατης εξάπλωσης της παραλλαγής του κορωνοϊού, αφού το ίδιο το ECDC προβλέπει για όλη την Ευρώπη ότι μόλις το 50%-55% θα έχουν εμβολιαστεί με τις δύο δόσεις έως τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο.
Μετά το συναγερμό που σήμανε στην Κρήτη προκειμένου να επισπευστούν οι εμβολιασμοί, οι επιχειρηματίες στο Ηράκλειο που βλέπουν αυτή τη στιγμή τις πληρότητές τους να σταθεροποιούνται στην περιοχή του 50% και μάλιστα στο 92% των ξενοδοχείων που έχουν ήδη ανοίξει, είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και ανήσυχοι για την πορεία του τουρισμού στον τόπο τους.
Ευελπιστούν πάντως ότι σύντομα – ίσως και την ερχόμενη εβδομάδα – να ληφθούν οι αποφάσεις για να υπάρξει απελευθέρωση των ταξιδιών για τους πλήρως εμβολιασμένους, ανάμεσά τους και τους Βρετανούς, ενώ απευθύνουν δραματική έκκληση από την πλευρά τους σε όσους δεν το έχουν πράξει ακόμη, «να σπεύσουν να εμβολιαστούν».
«Ακούσαμε ότι θα μπορούν να ταξιδεύουν οι πλήρως εμβολιασμένοι από τη Βρετανία, αλλά ακόμη δεν είναι τίποτε σίγουρο», θα πει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Ηρακλείου κ. Νίκος Χαλκιαδάκης, μετά τον αναβρασμό που προκλήθηκε στο νησί. Πρόσφατα και ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, αν και παραδέχτηκε ότι ο ανταγωνισμός είναι σκληρός, η χώρα μας όπως είπε, δεν προτίθεται να ακολουθήσει το «παιχνίδι του άκριτου ανοίγματος», προτάσσοντας μια επανεκκίνηση με «συστήματα» που δεν θέτουν σε κίνδυνο τον «πρωταρχικό στόχο» που είναι η υγεία. Όπως φυσικά και το δεύτερο στόχο του να παραμείνει η Ελλάδα «υπόδειγμα» στη διαχείριση της πανδημίας και να διαφυλάξει τη φήμη της ως ένας αξιόπιστος και ασφαλής τουριστικός προορισμός.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης