Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Σπ. Σουρέλης (Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων) στο BN: «Πλήγμα» για την τοπική οικονομία η ακύρωση του Συνεδρίου Γονιμότητας

Σπ. Σουρέλης (Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων) στο BN: «Πλήγμα» για την τοπική οικονομία η ακύρωση του Συνεδρίου Γονιμότητας

Για τον «πρώτο σοβαρό αντίκτυπο που δεν έχει σχέση με την πανδημία» κάνει λόγο ο επικεφαλής των ξενοδόχων Ιωαννίνων

Σχετικά Άρθρα
Δεν μπαίνει στην ουσία της υπόθεσης, εκφράζει όμως τον προβληματισμό των συναδέλφων του για τα «απόνερα» της ακύρωσης του πρώτο μεγάλου συνεδρίου σε μια περιοχή που έχει πληγεί σημαντικά όσον αφορά τον τουρισμό της από την πανδημία.

«Ήταν μια σημαντική ευκαιρία για το νομό μας, να πάρει μια οικονομική «ανάσα» σε μια «νεκρή» τουριστικά περίοδο για τα ξενοδοχεία της ορεινής – ηπειρωτικής Ελλάδας, στις αρχές Ιουλίου. Πρόκειται για τον πρώτο σοβαρό αντίκτυπο στις πληρότητές μας που δεν έχει σχέση με την πανδημία», δηλώνει στο BN o επικεφαλής των ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων κ. Σπύρος Σουρέλης.
Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε το περιβόητο διαφημιστικό σποτ, οι διοργανωτές του «1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας» ειδοποίησαν ότι ακυρώνουν τις εργασίες του, αφήνοντας στον «αέρα» όλες τις προετοιμασίες και «παγώνοντας» την προσμονή της τοπικής κοινωνίας ότι η περιοχή θα μπορούσε να ωφεληθεί σε ένα βαθμό οικονομικά.
Όχι μόνο εντός, αλλά και εκτός του γνωστού ξενοδοχείου όπου επρόκειτο να πραγματοποιηθούν οι εργασίες, με τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων (μεταξύ 2-4 Ιουλίου) αλλά το κυριότερο, θα μπορούσε να προβληθεί σημαντικά η περιοχή στον τομέα του συνεδριακού τουρισμού εξαιτίας της μεγάλης δημοσιότητας που απολάμβανε η συγκεκριμένη διοργάνωση αφού κατάφερε να προσελκύσει «λαμπερές» παρουσίες από διαφορετικούς χώρους.
Πληροφορίες κάνουν λόγο για άμεση ακύρωση μόνο στη συγκεκριμένη μονάδα, 150 δωματίων για τουλάχιστον δύο διανυκτερεύσεις, όπως και γευμάτων και συνεδριακών αιθουσών, ενώ είχαν πραγματοποιηθεί κρατήσεις και στα γύρω ξενοδοχεία για τους συνοδούς και την ασφάλεια προσώπων που επρόκειτο να παραβρεθούν, ανάμεσά τους υπουργοί, βουλευτές, αυτοδιοικητικοί, ιερείς, δημοσιογράφοι, γιατροί, καλλιτέχνες κ.α.

«Να μην συμπαρασύρει και άλλα συνέδρια»

Στα Ιωάννινα ο συνεδριακός τουρισμός αντιπροσωπεύει το 30% του τζίρου των ξενοδοχείων, ενώ από τη διοργάνωση εκδηλώσεων επωφελείται ολόκληρη η περιοχή: η αγορά, τα καταστήματα λιανικής, το εμπόριο, τα καφέ, τα εστιατόρια, τα μπαρ, τα ταξί και γενικώς ολόκληρη η τοπική κοινωνία στην οποία διαχέονται τα χρήματα ανθρώπων που διαθέτουν συνήθως μεγαλύτερη οικονομική άνεση στο να ξοδέψουν περισσότερα εντός και εκτός των ξενοδοχείων στα οποία διαμένουν.
Μάλιστα η αρνητική δημοσιότητα και η έκταση που πήρε το θέμα, έγινε εστία ανησυχίας για ορισμένους που εύχονται αυτή «η αστοχία να μην στοιχίσει στα επόμενα συνέδρια που προγραμματίζονται για το Φθινόπωρο», ενώ όπως εκτιμούν «πολύ δύσκολα να επαναδιοργανωθεί το Συνέδριο Γονιμότητας στην ίδια περιοχή, εξαιτίας του θορύβου από τον οποίο τελικά, «την πλήρωσαν» τα πανέμορφα Ιωάννινα».
«Ήταν ουσιαστικά η επανεκκίνηση του συνεδριακού τουρισμού στην περιοχή μας, η οποία διαθέτει αρκετές αίθουσες που μπορούν να διοργανώσουν άνετα ποιοτικές εκδηλώσεις.
Ευχόμαστε να αποτελέσει ένα μεμονωμένο περιστατικό και ελπίζουμε να αυξηθεί το επιτρεπόμενο όριο των ανθρώπων που μπορούν να συμμετέχουν στα συνέδρια από τον Σεπτέμβριο, ώστε να καταφέρουμε να φιλοξενήσουμε μεγαλύτερες ημερίδες και σημαντικές διοργανώσεις», προσθέτει ο κ. Σουρέλης.

Ο γάμος της... χρονιάς στο Πάπιγκο

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ τοπικών ΜΜΕ, για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, οι κρατήσεις στα Ζαγοροχώρια αγγίζουν το 100%, καθώς στις 19 Ιουνίου, θα ενωθούν με τα δεσμά του γάμου ο κ. Αντώνης Λαιμός (γόνος της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας) και η κ. Μαρίκα Αράπογλου (κόρη του πρώην διοικητή της Εθνικής Τράπεζας).
Ο γάμος... της χρονιάς που θα τελεστεί στο Πάπιγκο έχει γίνει talk of the town, αφού μεταξύ των προσκεκλημένων είναι άνθρωποι από τον εφοπλιστικό χώρο, οικογένειες Ελλήνων που κυριαρχούν στο City του Λονδίνου, γνωστοί επιχειρηματίες, αλλά και ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Δεν είναι ένα απλό κοσμικό γεγονός.
Και μόνο η παρουσία τους εδώ θα δώσει μεγάλη προβολή στα πανέμορφα χωριά μας» λέει κάτοικος της περιοχής, ο οποίος εκτιμά ότι θα βρεθούν στο επίκεντρο ελληνικών και διεθνών μέσων ενημέρωσης.
«Κάποιοι δεν αποκλείεται να έρθουν με τα ιδιωτικά τους αεροπλάνα» σημειώνει, ενώ στο θρησκευτικό γάμο θα είναι και ο αδελφός του γαμπρού κ. Φίλιππος Λαιμός, ο οποίος έχει παντρευτεί τη κ. Μαριάννα Γουλανδρή, εγγονή του κ. Βαρδή και της κ. Μαριάννας Βαρδινογιάννη.

Πληρότητα έως 60% το τριήμερο

Στον εσωτερικό τουρισμό στηρίζονται φέτος τα Ιωάννινα, παρά τις απώλειες από τις οργανωμένες εκδρομές οι οποίες είναι ανυπολόγιστες για τις τουριστικές επιχειρήσεις που τις έλαχε να «πληρώσουν» το σκληρό lockdown και την απαγόρευση των μετακινήσεων του περασμένου χειμώνα.
Για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος καταγράφεται πληρότητα που αγγίζει έως και το 60%, ενώ οι ξενοδόχοι εκτιμούν ότι οι μονάδες του ορεινού όγκου θα είναι και φέτος μια από τις επιλογές που θα βρίσκονται «ψηλά στην ατζέντα του Έλληνα λόγω πανδημίας».
Η περιοχή τους ενδείκνυται για ξεκούραση, outdoor δραστηριότητες, εναλλακτικό τουρισμό και ξεχωριστές διακοπές λόγω της ιδιωτικότητας που εξασφαλίζει.
Άλλωστε για αυτό το λόγο τα καταλύματα στα ορεινά του νομού κατέγραφαν ικανοποιητική πληρότητα πέρυσι από τον Ιούλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο.
«Η πανδημία έχει αλλάξει και τον τρόπο των καλοκαιρινών διακοπών.
Αρκετοί προτιμούν το βουνό από τη θάλασσα για να αποφύγουν το συνωστισμό και επιπλέον η πόλη των Ιωαννίνων ενδείκνυται για σχετικά κοντινές αποδράσεις σε παραλίες, ενώ πολλά καταλύματα διαθέτουν πισίνες», σύμφωνα με τον κ. Σουρέλη, ο οποίος εκτιμά ότι και φέτος θα επαναληφθεί η ίδια εικόνα.
Όσο για τον εισερχόμενο τουρισμό, η περιοχή προσελκύει κυρίως Ισραηλινούς και Βαλκάνιους, οι οποίοι αναμένεται να «επιστρέψουν» οδικώς από τον ερχόμενο μήνα.
«Το μόνο κενό που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι κατά τα χρονικά διαστήματα των τριημέρων και των επίσημων αργιών, επειδή τα τουριστικά πρακτορεία δεν μπορούν να οργανώσουν εκδρομές εξαιτίας περιορισμένου ενδιαφέροντος και αυστηρών μέτρων», λένε οι επιχειρηματίες, οι οποίοι για την ώρα βλέπουν μεγαλύτερη κίνηση τις καθημερινές από ανθρώπους που επισκέπτονται την περιοχή για επαγγελματικούς λόγους.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης