Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Ψηφιακή κάρτα: Έκπτωση 10% στις εργοδοτικές εισφορές - Τοπίο στην ομίχλη ακόμη ο τουρισμός

Ψηφιακή κάρτα: Έκπτωση 10% στις εργοδοτικές εισφορές - Τοπίο στην ομίχλη ακόμη ο τουρισμός

Θέλουν εξαίρεση των μικρών επιχειρήσεων (σε πρώτη φάση) - Ποια «άλυτα θέματα» επαναφέρουν ενόψει της συζήτησης του εργασιακού νομοσχεδίου στην ολομέλεια της βουλής

Σχετικά Άρθρα
«Τοπίο στην ομίχλη» θυμίζει η κατάσταση σήμερα, περίπου στα μέσα Ιουνίου, για τις περισσότερες τουριστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται είτε σε καλοκαιρινούς προορισμούς, είτε στον ορεινό όγκο της χώρας, αλλά και για όσες δωδεκάμηνης λειτουργίας περιμένουν εδώ και ενάμιση χρόνο την ουσιαστική επανεκκίνηση της δραστηριότητάς τους.
Η επιδημία έχει επιβάλει νέους κανόνες αλλά και νέες «εστίες αγωνίας» και παρά την στήριξη της Πολιτείας που από πολλούς κρίνεται ικανοποιητική, ωστόσο υπάρχουν «άλυτα θέματα» για τα οποία οι επιχειρηματίες ανησυχούν, διότι όπως ισχυρίζονται «θα τα βρουν σύντομα μπροστά τους» και ζητούν την έγκαιρη διευθέτησή τους.

Οι προβληματισμοί εντείνονται όσο βασικές αγορές – τροφοδότες του ελληνικού τουρισμού παραμένουν για την ώρα επί της ουσίας «κλειστές», ενώ οι επόμενοι μήνες, παρά τη συγκρατημένη αισιοδοξία που επικρατεί, τόσο ο μεγάλος αριθμός των επιχειρήσεων (φέτος θα ανοίξουν όλες), όσο και η περσινή εμπειρία αναγκάζει τους περισσότερους να τηρούν επιφυλακτική στάση.
«Όλα μπορεί να αλλάξουν σε μια στιγμή, επειδή οι μέρες που διανύουμε είναι δυστυχώς απρόβλεπτες», λένε.
Ανάμεσα στο φόβο και την προσμονή, «μετέωρη» διατηρείται η συνθήκη για το πότε - αλλά και πώς - θα ανοίξουν οι αγορές της Μεγάλης Βρετανίας, της Ρωσίας και των Σκανδιναβικών χωρών που, όπως επισημαίνουν οι ξενοδόχοι, κατά το έτος 2019 – χρονιά ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό, είχαν πλασαριστεί στις πέντε τοπ θέσεις, από την άποψη των αφίξεων.

«Να δοθούν παρατάσεις για να κάνουμε τον προγραμματισμό μας»

Μέσα σε αυτή τη ρευστή κατάσταση, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που σκοπεύουν να ανοίξουν μέχρι τα τέλη του μήνα είναι αρκετές, αν υπολογίσει κανείς ότι μέχρι σήμερα το έχει «τολμήσει» μόνο η 1 στις 4.
Ένα μέτρο που έχει μεν ανακοινωθεί, αλλά δεν έχει ακόμη νομοθετηθεί είναι η παράταση του προγράμματος ΣΥΝ-Εργασία, με επιδότηση του συνόλου των εργοδοτικών εισφορών, σε πρώτη φάση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, ώστε να ενταχθεί σε αυτό και το προσωπικό των εποχικών επιχειρήσεων.
Το θέμα έθεσε κατά τη συζήτηση του εργασιακού νομοσχεδίου στις αρμόδιες επιτροπές της βουλής, ο νομικός σύμβουλος της ΠΟΞ κ. Νίκος Ζωητός, καθώς «καίει» αρκετούς ξενοδόχους που μέχρι τώρα όπως επισημαίνουν, «αδυνατούν να κάνουν με ασφάλεια τον προγραμματισμό τους».
Μάλιστα, με βάση τα σημερινά δεδομένα σύμφωνα με τους εργοδότες «θεωρείται βέβαιο πως θα απαιτηθεί παράταση του συγκεκριμένου μέτρου έως τα τέλη του 2021», αφού χαρακτηρίζουν πολύ δύσκολη την προσπάθεια να επανεκκινήσουν τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους.
Το δεύτερο θέμα που θίγουν είναι η ανάγκη να δοθεί παράταση και στο μέτρο των αναστολών των συμβάσεων εργασίας μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.
Μάλιστα την κρίνουν απαραίτητη για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία της ορεινής – ηπειρωτικής Ελλάδας που δεν αναμένεται να επαναλειτουργήσουν μέχρι το φθινόπωρο, ενώ «έχασαν» και τα έσοδα του περασμένου χειμώνα (Χριστούγεννα, αργίες) εξαιτίας της απαγόρευσης των μετακινήσεων.
Όπως υποστηρίζουν, το ίδιο αναγκαίο είναι το μέτρο και για τα αστικά κέντρα «για τα οποία οι επόμενοι μήνες είναι ομοίως εξαιρετικά δύσκολοι, με αναιμικές πληρότητες».
Ταυτόχρονα χτυπούν «καμπανάκι» και για προορισμούς που εξαιτίας της έλλειψης αυτή τη στιγμή ικανού τουριστικού ρεύματος λόγω αυστηρών περιορισμών που επιβάλλονται σε επίδοξους επισκέπτες από συγκεκριμένες χώρες (καραντίνα, τεστ) «επιχειρήσεις, είτε δεν θα λειτουργήσουν ούτε κατά την τρέχουσα περίοδο ή θα υπολειτουργούν και θα βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία να απασχολήσουν όλο ή μέρος τους προσωπικού τους».

«Ναι» στην ψηφιακή κάρτα, αλλά με διευκολύνσεις

Υπέρ της εφαρμογής της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας τάχθηκαν ΣΕΤΕ και ΠΟΞ, βάζοντας παράλληλα και ορισμένους «αστερίσκους». Όπως το να συνοδεύεται με μέτρα ελάφρυνσης από το λειτουργικό κόστος που θα προκύψει, η πρώτη εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας:

  • ο γενικός διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ κ. Ηλίας Κικίλιας πρότεινε, στην πρώτη φάση εφαρμογής του μέτρου να μην εξομοιώνεται η συγκεκριμένη παράβαση, από άποψη βαρύτητας, με την παράβαση παράνομης απασχόλησης εργαζόμενου και να εφαρμόζονται τα πρόστιμα που προβλέπονται για τις περιπτώσεις μη έγκαιρης καταχώρισης αλλαγής ωραρίου
  • να καταργηθεί η υποχρέωση των επιχειρήσεων να καταχωρούν στο ΕΡΓΑΝΗ τις αλλαγές στο ωράριο εργασίας, γιατί να γλιτώσουν από ένα επιπλέον γραφειοκρατικό βάρος
  • η ΠΟΞ ζήτησε να εξαιρεθούν σε πρώτη φάση οι μικρές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που δεν έχουν ούτε λογιστήριο ούτε εξειδικευμένο προσωπικό παρακολούθησης της ορθής εφαρμογής της τήρησης του μέτρου

Μάλιστα οι ξενοδόχοι ζητούν να γίνει έκπτωση 10% στις εργοδοτικές εισφορές των επιχειρήσεων που θα εφαρμόζουν την ψηφιακή κάρτα, σύμφωνα με όσα αναφέρονταν στη διάταξη του άρθρου 26 του ν.3996/2011, αλλά και να προβλεφθεί αντίστοιχο πρόγραμμα επιδότησης του κόστους αγοράς του απαραίτητου εξοπλισμού για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΕΣΠΑ;) που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση. Για τη διευκόλυνση των ξενοδοχείων που υποχρεώνονται να προβαίνουν συνεχώς σε αλλαγές στα προγράμματα εργασίας (εποχικότητα, αυξομειούμενος όγκος εργασίας) και δεν θα μπορούν να καταχωρούν «εγκαίρως» τις αλλαγές στο πληροφοριακό σύστημα, θέλουν τουλάχιστον να δηλώνονται απολογιστικά οι τροποποιήσεις σε ωράρια και υπερωρίες.

Το «σπαστό» ωράριο και οι «ιδιαιτερότητες» της εποχικότητας

Την ίδια ώρα, ζητήματα που έχουν να κάνουν με την «ιδιαιτερότητα» του κλάδου, θέτουν εκ νέου οι ξενοδόχοι. Δύο από αυτά, τα έχουν επισημάνει κατ΄ επανάληψη:

  • την ανάγκη να καταργηθεί η απαγόρευση απασχόλησης του προσωπικού που εργάζεται στην κουζίνα των ξενοδοχείων με «σπαστό» ωράριο. Είναι λένε «διάταξη που προβλέφθηκε προτού 40 χρόνια, δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες και δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων»
  • εξαίρεση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που έχουν αυξημένο όγκο εργασιών το καλοκαίρι από την πρόβλεψη για κατανομή της μισής άδειας αναψυχής του προσωπικού από 1η Μαΐου έως 30 Σεπτεμβρίου. Η διάταξη τονίζουν, είναι «πρακτικά είναι ανεφάρμοστη, λόγω εποχικότητας», διότι τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο τα περισσότερα ξενοδοχεία βρίσκονται στο pick της λειτουργίας τους

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης