Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Ανδρέας Φιορεντίνος (Τομεάρχης Τουρισμού ΝΔ): «Η αντιπολίτευση δεν διαθέτει πλέον σοβαρά επιχειρήματα»

Ανδρέας Φιορεντίνος (Τομεάρχης Τουρισμού ΝΔ): «Η αντιπολίτευση δεν διαθέτει πλέον σοβαρά επιχειρήματα»

Τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης του τουριστικού κλάδου αναλύει ο Τομεάρχης Τουρισμού της ΝΔ και απαντά στην κριτική της αντιπολίτευσης – Τι προβλέπει για το φετινό καλοκαίρι

Σχετικά Άρθρα

Τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση δηλώνει αισιόδοξη για τις φετινές επιδόσεις του τουρισμού, εξηγεί με συνέντευξή του στο ΒΝ ο επικεφαλής του Θεματικού Τομέα Τουρισμού της ΝΔ κ. Ανδρέας Φιορεντίνος. Αναφέρεται στα μέτρα στήριξης με πρόσφατο το κεφάλαιο κίνησης των 420 εκ, ευρώ και χαρακτηρίζει όλες τις πρωτοβουλίες «πρωτοφανείς» που όπως λέει, «βοήθησαν ουσιαστικά τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα» .
Ο κ. Φιορεντίνος εκφράζει την ικανοποίησή του για την πορεία των εμβολιασμών που «ισχυροποιεί την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό» και θεωρεί «βέβαιο ότι οι επιδόσεις του Ελληνικού Τουρισμού θα είναι κατά πολύ βελτιωμένες έναντι της περσινής περιόδου».

Συνέντευξη στη Νένα Ουζουνίδου

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η φετινή θα είναι μια καλύτερη σεζόν σε σχέση με το 2020. Ποια είναι τα σημάδια που μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι, όταν επί της ουσίας, η ταξιδιωτική κίνηση δεν είναι μέχρι στιγμής η αναμενόμενη και όλα θα κριθούν last minute

Φέτος έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για την τουριστική περίοδο. Η επιστημονική έρευνα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο. Στη χώρα μας υπάρχουν εμβόλια ώστε ο εμβολιασμός να εξελίσσεται ικανοποιητικά και να είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε τείχος ανοσίας.

Η κυβέρνηση -το Υπουργείο Τουρισμού, έχει καταρτίσει ένα ολιστικό σχέδιο για την προστασία των προορισμών, των τουριστών αλλά και όλων των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων στον Τουρισμό. Είναι σε ισχύ ολοκληρωμένα υγειονομικά πρωτόκολλα ενώ ο εμβολιασμός στους τουριστικούς προορισμούς σε συνδυασμό με τα μέτρα που λαμβάνονται σε τοπικό επίπεδο, διασφαλίζει τις κοινότητες, τις επιχειρήσεις , τους εργαζόμενους και τους τουρίστες που μας επιλέγουν. Παράλληλα, ο ΕΟΤ έγκαιρα και στοχευμένα, σχεδίασε και υλοποιεί την κεντρική εθνική καμπάνια παρακινώντας τα κοινά –στόχος να επιλέξουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους προβάλλοντας δυναμικά την υψηλή ποιότητα του προορισμού. Με την έναρξη της τουριστικής περιόδου, παρατηρούμε το σταδιακά αυξανόμενο ενδιαφέρον του κοινού για διακοπές στην Ελλάδα . Βιώνουμε μια δυναμική κατάσταση κατά την οποία καθημερινά μεταβάλλονται οι δείκτες προς την θετική κατεύθυνση.
Το κυρίαρχο ζήτημα αλλά και το μεγάλο στοίχημα αφορά την ταχύτητα των εμβολιασμών στην χώρα μας καθώς και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχουν ήδη μπει σε ισχύ στους τουριστικούς προορισμούς και επιχειρήσεις.

Είστε ικανοποιημένοι από το επίπεδο των εμβολιασμών στις προορισμούς; Οι εργαζόμενοι στις τουριστικές επιχειρήσεις εμβολιάζονται

Η Ελλάδα έχει αξιολογηθεί από την Ευρώπη για την πληρότητα του εθνικού σχεδιασμού εμβολιασμών, για το σύστημα που ακολουθούμε όπως επίσης και για την ταχύτητα με την οποία εμβολιάζονται οι πολίτες. Υπάρχουν οι κατάλληλες δομές και συνέχεια εμπλουτίζονται οι γραμμές εμβολιασμού . Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα, ιδιαίτερα για τους εργαζομένους στον τουρισμό . Οι Έλληνες κάθε ηλικίας, ειδικότερα οι νέοι άνθρωποι έχουν αγκαλιάσει τους εμβολιασμούς και αυτό αναγνωρίζεται στο εξωτερικό και ισχυροποιεί την εικόνα της χώρας.

Πόσους τουρίστες αναμένουμε φέτος και από ποιες αγορές;


Το ζητούμενο όλων είναι η επιστροφή στην κανονικότητα και η προσαρμογή στους υγειονομικούς κανονισμούς που διασφαλίζουν την καλή υγεία και την προστασία της κοινότητας, των επιχειρήσεων , των εργαζόμενων και των τουριστών. Θα ήταν επιπόλαιο να αναλωθούμε στην προσπάθεια να προσδιορίσουμε επακριβώς μετρήσεις. Είναι σαφές ότι με το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού η Ελλάδα, περιμένει πολλά από τους παραδοσιακούς προορισμούς της Ευρώπης που τροφοδοτούν την χώρα με τουρίστες αλλά και από τις τρίτες χώρες που μας εμπιστεύονται και μας επιλέγουν. Ιδιαίτερα αισιόδοξα είναι και τα μηνύματα από την Αμερική από όπου προσβλέπουμε σε αφίξεις από τις αρχές Ιουλίου.

Καθώς δεν υπάρχουν προκαταβολές από κρατήσεις, το τοπίο για τους τζίρους παραμένει θολό. Θα πιάσουμε τον στόχο του 40 – 50% των αφίξεων και εσόδων του 2019;


Η ανθρωπότητα βίωσε μία πρωτοφανή υγειονομική κρίση. Η κρίση έχει αφήσει τα σημάδια της στις κοινωνίες και τώρα ευτυχώς βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να οδεύουμε προς την ουσιαστική επιστροφή στην κανονικότητα. Ο στόχος μας είναι να προσελκύσουμε τουρίστες που μας επιλέγουν γιατί είμαστε ένας ασφαλής και αυθεντικός προορισμός. Επειδή η επιστροφή στην κανονικότητα εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς, έχουμε την δυνατότητα να επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο κατά το 3 και 4 τρίμηνο και να έχουμε θετικά αποτελέσματα. Είναι βέβαιο ότι οι επιδόσεις του Ελληνικού Τουρισμού θα είναι κατά πολύ βελτιωμένες έναντι της περσινής περιόδου. Σύντομα θα είμαστε σε θέση να επιχειρήσουμε ασφαλείς προβλέψεις.

Μπροστά στο δίλημμα «να ανοίξω ή να μην ανοίξω», τι θα συμβουλεύατε τους ξενοδόχους

Όσοι άνοιξαν το 2020 βρέθηκαν κερδισμένοι. Διαχειρίστηκαν με επιτυχία την υγειονομική κρίση ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες των ειδικών. Απέκτησαν σημαντική εμπειρία και σιγουριά την οποία επενδύουν στην φετινή τουριστική περίοδο. Πιστεύω ακράδαντα ότι φέτος οφείλουμε να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό για τους επισκέπτες μας και να συμβάλουμε στην ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας με όλες τις δυνάμεις που διαθέτουμε.

fiorentinos_b.png
Ωστόσο, ουσιαστική επανεκκίνηση του τουρισμού με κλειστά ξενοδοχεία δεν μπορεί να γίνει, λένε οι συνάδελφοί σας και τονίζουν ότι η ρευστότητα των επιχειρήσεων έχει φτάσει στο «κόκκινο». Τι κάνει το κόμμα σας για να βοηθήσει τους ανθρώπους του τουρισμού να επιβιώσουν;

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά, αναγνωρίζει την δυναμική και την αξία του τουρισμού. Με τα μέτρα που έλαβε και κυρίως με τις ενισχύσεις που ανακοινώθηκαν απέδειξε ότι θέτει τον τουρισμό σε πρώτη προτεραιότητα. Αναφέρομαι στην επιστρεπτέα προκαταβολή , στις αναστολές συμβάσεων εργασίας , στο πρόγραμμα Συν-Εργασία , στην επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών, στο πρόγραμμα Γέφυρα ΙΙ. Ειδικότερα θα ήθελα να εστιάσω στην σχετική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να προχωρήσει η κυβέρνηση στην χρήση ενός επιπλέον εργαλείου στήριξης του κλάδου του τουρισμού της τάξης των 420 εκ ευρώ. Πρόκειται για ένα κεφάλαιο κίνησης το οποίο θα απευθύνεται σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων του τουρισμού. Όλα αυτά, είναι πρωτοφανείς πρωτοβουλίες που βοήθησαν ουσιαστικά τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν έχει σχέδιο και ότι δεν έχει στηρίξει τους ανθρώπους του τουρισμού όσο θα έπρεπε. Τι απαντάτε;

Η κυβέρνηση έχει την Εθνική τουριστική οικονομία δια σωληνωμένη, βάσει των δυνατοτήτων που απορρέουν από τη δημοσιονομική δυνατότητα της χώρας, έχει στηρίξει και συνεχίζει να στηρίζει την τουριστική επιχειρηματικότητά όσο θα χρειαστεί. Η αλήθεια είναι ότι η αντιπολίτευση δεν διαθέτει πλέον σοβαρά επιχειρήματα. Κινδυνολογεί ακολουθώντας μία παρελκυστική ρητορική προσπαθώντας να υποβαθμίσει το πρόγραμμα στήριξης του τουρισμού από την κυβέρνηση. Είναι κρίμα. Διότι ο τουρισμός δεν προσφέρεται για τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις. Αυτή τη στιγμή, όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας θα έπρεπε να στοχεύουν στην επιστροφή του Τουρισμού στην κανονικότητα.

fior_c.JPG
Φέτος η Μύκονος όπου δραστηριοποιείστε επιχειρηματικά, θα ανακάμψει; Σε επίπεδο κρατήσεων που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή και σε ποιους τουρίστες στηρίζεστε;

Η Μύκονος ως τουριστικός προορισμός αξιώσεων αποτελεί μία κατηγορία από μόνη της. Είμαστε αισιόδοξοι διότι δουλεύουμε σκληρά για να παραμείνουμε πρωτοπόροι, ανανεώνουμε συνεχώς το προϊόν και τις παρεχόμενες υπηρεσίες μας. Αποτελεί πρόκληση για εμάς η μετάβαση σε μια κατάσταση ασφάλειας όπως συνέβαινε πριν την πανδημία . Η Μύκονος είναι ο προορισμός των μεμονωμένων ταξιδιωτών που επιζητούν την ποιότητα. Ευελπιστούμε ότι σύντομα θα επιστρέψουμε σε κανονικούς ρυθμούς κρατήσεων . Αυτή είναι η αίσθησή μου.

Θα είναι ο εσωτερικός τουρισμός, υπολογίσιμη δύναμη φέτος;

Τα ποσοστά του εσωτερικού τουρισμού, παραμένουν σταθερά και δεν φαίνεται να ξεπερνούν τα συνήθη επίπεδα. Δεν αναμένεται το μέγεθος αυτό να μεταβληθεί δραματικά εφέτος. Η εκτίμηση αυτή αφορά μόνο στους επισκέπτες του νησιού. Γιατί ενώ πολλοί Έλληνες έχουν καλοκαιρινή κατοικία στο νησί δεν έχει καταστεί δυνατό να μετρηθεί η πραγματική συμβολή τους στην τοπική οικονομία.

Ο κ. Ανδρέας Φιορεντίνος είναι ξενοδόχος, Έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, Αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και επί σχεδόν 20 χρόνια υπήρξε Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μυκόνου.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης