Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Εξαδάκτυλος στο BN: «Μας απασχολούν τα συνέδρια, αλλά δεν έχουμε τελειώσει ακόμη με την πανδημία»

Εξαδάκτυλος στο BN: «Μας απασχολούν τα συνέδρια, αλλά δεν έχουμε τελειώσει ακόμη με την πανδημία»
MICE τουρισμός: Δώστε μας πρωτόκολλα - Ίσως και σήμερα το θέμα στην Επιτροπή λοιμωξιολόγων
Σχετικά Άρθρα

Αναζητούνται ακόμη τα... πρωτόκολλα για τον συνεδριακό τουρισμό, ενώ αυτά που ισχύουν σήμερα είναι προσωρινά και σύμφωνα με τους επαγγελματίες, «εκτός τόπου και χρόνου».
Μάλιστα λήγουν την ερχόμενη Δευτέρα 24 Μαΐου, με αποτέλεσμα ξενοδοχειακές μονάδες και προορισμοί να βρίσκονται στα πρόθυρα... νευρικής κρίσης.
Οι εξωπραγματικοί περιορισμοί που ισχύουν έχουν βάλει στον «πάγο» το (προ πανδημίας) δυναμικό κομμάτι της τουριστικής βιομηχανίας που για την Ελλάδα ήταν ανερχόμενη «συνιστώσα» μαζί με τα ταξίδια κινήτρων και τις εκθέσεις.
Σήμερα δεν μπορούν να προγραμματιστούν συνέδρια για τους επόμενους δύο με τρεις μήνες - ειδικά για τον Σεπτέμβριο που υπάρχει ήδη ζήτηση - όταν άλλες χώρες όπως για παράδειγμα η Ιταλία, ανακοίνωσαν ότι ανοίγουν εκδηλώσεις, συνέδρια, δεξιώσεις γάμων κλπ (αρκεί οι καλεσμένοι να έχουν μαζί τους το πράσινο πάσο που να πιστοποιεί ότι έχουν εμβολιασθεί, έχουν ιαθεί από τον κορωνοϊό ή έχουν αρνητικό μοριακό τεστ).
«Μας απασχολεί και θα συνεχίσει να μας απασχολεί το θέμα, μέχρι να δούμε που θα καταλήξουμε. Δεν έχουμε τελειώσει ακόμη με την πανδημία. Θα εξαρτηθεί από το ποια θα είναι η επιδημιολογική μας κατάσταση και ποιο το επίπεδο των εμβολιασμών», δηλώνει στο bankingnews.gr ο κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής των Ειδικών (Λοιμωξιολόγων) του υπουργείου Υγείας.

Άλλο εμείς, άλλο η Ιταλία

Στην Ελλάδα ισχύει ανώτατο όριο 50 ατόμων στην αίθουσα (μαζί με το προσωπικό), εάν και εφόσον το επιτρέπουν τα τετραγωνικά και οι απαραίτητες αποστάσεις. O Σύνδεσμος Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO) από τις 23 Μαρτίου έχει καταθέσει στο υπουργείο Τουρισμού αναλυτική ανανεωμένη πρόταση (με ορίζοντα ενός έτους), ώστε να δοθεί ο κατάλληλος χρόνος για την προετοιμασία αντίστοιχων εκδηλώσεων. Μόνο που δεν έχουν ακόμα εγκριθεί, με αρμόδιες πηγές του Υπουργείου να τονίζουν ότι «το θέμα βρίσκεται στα χέρια των λοιμωξιολόγων».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τρόπος επανεκκίνησης των συνεδρίων ίσως να βρεθεί ξανά στο τραπέζι της αρμόδιας Επιτροπής ακόμα και στη σημερινή της συνεδρίαση. «Δεν έχουμε ξεμπερδέψει ακόμη με τον κορωνοϊό και άρα δεν μπορούν να δοθούν οδηγίες, διότι δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η κατάσταση σε τρεις μήνες» σημειώνει αρμόδια πηγή, σύμφωνα με την οποία, χώρες όπως η Ιταλία με 125 χιλιάδες θανάτους, έχει ένα «διαφορετικό επίπεδο ανοσίας» και άρα δεν μπορεί να συγκριθεί με την Ελλάδα.

Ανησυχητικά στοιχεία φρενάρουν τις αποφάσεις;

«Στα συνεδριακά, ενώ δουλέψαμε πολύ σκληρά στα πρωτόκολλα, η Επιτροπή θέλησε να τα επανεξετάσει καλά, γιατί φοβήθηκε επειδή είδε μερικά ανησυχητικά στοιχεία. Έτσι, είμαστε αναγκασμένοι να τα εκδώσουμε τελευταία στιγμή», είχε πει ο κ. Χάρης Θεοχάρης στους δημοσιογράφους κατά την παρουσίαση του restart στο Σούνιο. Σήμερα, μια εβδομάδα μετά, δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος, με αποτέλεσμα έστω και τα λίγα συνέδρια που είναι προγραμματισμένα για το δεύτερο εξάμηνο να βρίσκονται κυριολεκτικά στον «αέρα».
«Αυτό που χάνεται τώρα, επηρεάζει τον Σεπτέμβριο. Το όριο των 50 ατόμων στην αίθουσα είναι καταστροφή, είναι σαν να μη μας ανοίξανε καθόλου», υποστηρίζει μιλώντας στο bankingnews.gr o πρόεδρος του Thessaloniki Convention Bureau κ. Γιάννης Ασλάνης. Μάλιστα λέει ότι ο εκθεσιακός και συνεδριακός τουρισμός είναι «οι δύο πνεύμονες της πόλης», ενώ θα μπορούσε όπως λέει ο προορισμός να εκμεταλλευτεί την αναβάθμιση του αεροδρομίου «Μακεδονία» και να προσελκύσει σημαντικές εκδηλώσεις παγκόσμιου ενδιαφέροντος, ώστε να μη μείνει πίσω στον σκληρό ανταγωνισμό.

Απορίες για τα «αποκλειστικά υβριδικά συνέδρια»

«Όταν στην Ισπανία έχουν γίνει συνέδρια με φυσική παρουσία 300 ατόμων με όλα τα πρωτόκολλα» σημειώνουν εκπρόσωποι του MICE (Meetings, Incentives, Conferences, Exibitions) αναρωτιούνται, «γιατί στην Ελλάδα ισχύει ανώτατο όριο το 1/6 ανθρώπων που επιτρέπεται να βρίσκονται στον ίδιο χώρο.
Αλλά και γιατί, τα λίγα συνέδρια που διοργανώνονται θα πρέπει να είναι μόνο υβριδικά, δηλαδή δεν επιτρέπονται μόνο με φυσική παρουσία, χωρίς την ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση, όπως ορίζεται στο σχετικό ΦΕΚ».
Απορούν μάλιστα, γιατί έχει ανακοινωθεί για την εστίαση ότι θα λειτουργήσει σε εσωτερικούς χώρους με κάλυψη του 70% της δυναμικότητας όταν το 50% του ενήλικου πληθυσμού είναι εμβολιασμένο και κάτι αντίστοιχο δεν έχει προβλεφθεί για εταιρικές εκδηλώσεις και συνέδρια.

Κερδισμένες οι χώρες που εκδίδουν πρωτόκολλα

Ο συνεδριακός τουρισμός σε όλο το διάστημα της πανδημίας, λειτούργησε εκ των πραγμάτων μόνο διαδικτυακά με το πλήγμα να είναι τεράστιο σε ολόκληρη την αλυσίδα που επωφελείται από τη φυσική παρουσία των συνέδρων, καθώς τα οφέλη του διαχέονται στην ίδια την οικονομία μιας πόλης.
Οι επαγγελματίες τονίζουν ότι τα συνέδρια είναι αδύνατο να προγραμματιστούν last minute όπως είναι σήμερα η τάση στα ταξίδια αναψυχής, ενώ ο διεθνής ανταγωνισμός θα ενταθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, αν αναλογιστεί κανείς τις ήδη τρομακτικές απώλειες του 2020 με ορατό τον κίνδυνο να κλείσουν επιχειρήσεις και να χαθούν θέσεις εργασίας.
«Οι χώρες που θα βγουν κερδισμένες, είναι αυτές που εκδίδουν πρωτόκολλα σε βάθος χρνου, κρατώντας «ρυθμισμένη» την αγορά, έστω και με ένα ευέλικτο πλαίσιο που θέτει εναλλακτικά σενάρια, ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση που θα ισχύει σε κάθε χρονική στιγμή στο μέλλον», σημειώνει πηγή της αγοράς, η οποία εκτιμά πάντως ότι «εκτός από τους υγειονομικούς κανόνες, χρειάζεται και πολιτική βούληση και αποφάσεις για να ανοίξουν τα συνέδρια».

Εργαλείο – «ανάσα» ο κοινωνικός τουρισμός

Την ίδια ώρα, η πρεμιέρα για τα νέα προγράμματα του κοινωνικού τουρισμού έφερε «χαμόγελα» στις τουριστικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα σε ακριτικές περιοχές (Λέρος, Λέσβος, Σάμος, Χίος, Κως, νομός Έβρου) των οποίων τα καταλύματα μπορούν να επανενταχθούν για 10ήμερες διανυκτερεύσεις με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή, ενώ επιδοτούνται και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια (δωρεάν για ΑΜΕΑ).
Οι ξενοδόχοι της Χίου για παράδειγμα, χαρακτηρίζουν το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας ένα σημαντικό «εργαλείο μέσα στην πανδημία». «Πέρυσι λόγω ανασφάλειας διπλασιάστηκαν οι πάροχοι που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, όπως περισσότερα τετράστερα και μπουτίκ, δηλαδή ξενοδοχεία σε όλο το εύρος των διαθέσιμων κατηγοριών», τονίζει στο bankingnews.grη πρόεδρος της Ένωσης κ. Αντιγόνη Μαϊστράλη, η οποία θεωρεί ότι ο κοινωνικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην τουριστική τόνωση μεγαλύτερων νησιών στην ακριτική Ελλάδα και από αυτόν μπορούν να ωφεληθούν τόσο οι επιχειρήσεις, όσο και η μέση ελληνική οικογένεια που πλήττεται από την κρίση.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης