Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Ανάσταση… του Αγίου Πνεύματος για τον ελληνικό τουρισμό

Ανάσταση… του Αγίου Πνεύματος για τον ελληνικό τουρισμό

Γιατί χάνεται ο Μάιος και πως θα σωθεί ο Ιούνιος

Το μαρτύριο της σταγόνας υφίστανται για την ώρα οι επιχειρηματίες του τουρισμού που βλέπουν τη γραμμή εκκίνησης να έρχεται όλο και πιο κοντά, αλλά αδυνατούν να δουν στα συστήματά τους τις πολυπόθητες κρατήσεις.
Η αργή και βασανιστική διαδικασία ξυπνά μνήμες του 2020, όταν ο τουρισμός μπήκε σε τροχιά επαναλειτουργίας τον Ιούλιο και ήδη κάποιοι έχουν εισέλθει σε διεργασία «δεύτερων σκέψεων» εν όψει ανοίγματος.

«Πέρυσι», λένε οι πιο απαισιόδοξοι, «είχαμε λιγότερα ανοιχτά καταλύματα αφού η πληρότητα ήταν χαμηλή.
Είχε διαμορφωθεί μια κατάσταση που δεν άφηνε πολλά περιθώρια για τολμηρές κινήσεις, σε συνδυασμό με το σοκ της πανδημίας.
Ελπίζουμε αυτό το σενάριο να μην επαναληφθεί».
Οι περισσότεροι μετέθεσαν τις ελπίδες τους αναγκαστικά στη φετινή χρονιά, για να δουν μια «άσπρη μέρα».
Μια σεζόν όμως, η οποία όπως εξελίσσεται για την ώρα, δεν ρίχνει την απαραίτητη ποσότητα νερού στο μύλο των πλέον αισιόδοξων προβλέψεων.

«Συμφέρει, ανοίγουμε, πάμε παρακάτω»

Η αγωνία είναι έκδηλη στους κόλπους των ξενοδόχων, η πλειοψηφία των οποίων έχει προγραμματίσει το άνοιγμα για πολλούς λόγους.
Πρώτον διότι πρέπει να παραμείνουν παρούσες οι επιχειρήσεις στο χάρτη της φιλοξενίας μετά από μια χαμένη χρονιά, δεύτερον, διότι, αν δεν ανοίξουν, θα αναγκαστούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να συντηρήσουν τις εγκαταστάσεις τους και προκειμένου να επιδιορθώσουν βλάβες και τρίτον, επειδή τα δημοσιονομικά περιθώρια στενεύουν για να μπορούν να παραμένουν εσαεί κλειστές.
Στους τρεις αυτούς λόγους, προστίθεται και η τεράστια «βύθιση» του τζίρου που άγγιξε το 78% πέρυσι και άρα κάνουν λόγο για μια δεύτερη χρονιά επιβίωσης ουσιαστικά, η οποία έχει να καλύψει και ένα μέρος από τα περσινά «σπασμένα».
«Ο Μάιος είναι ανύπαρκτος γιατί δεν υπάρχουν κρατήσεις αυτή τη στιγμή σε κανέναν προορισμό της χώρας, παρά ελάχιστες και κυρίως από τη μετάθεση των περσινών vouchers.
Οι κύριες αγορές μας είναι διστακτικές και οι ρυθμοί των εμβολιασμών στο εξωτερικό δεν είναι οι αναμενόμενοι.
Δεν γνωρίζουν πότε και με ποιον τρόπο θα μπορέσουν να μετακινηθούν και οι περισσότεροι θα κλείσουν τις διακοπές τους λίγες ημέρες πριν το ταξίδι.
Όλα κρέμονται από το χρώμα του επιδημιολογικού χάρτη και από το last minute», αναφέρουν παράγοντες του τουρισμού και εξηγούν:
«Το πότε θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία εξαρτάται από την πληρότητα που θα έχουν.
To Πάσχα χάθηκε και διατηρούμε μια τελευταία ελπίδα για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, ώστε να κάνουμε… Ανάσταση.
Τα πράγματα είναι απλά: Συμφέρει, ανοίγουμε, πάμε παρακάτω», απαντούν στο ερώτημα αν θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία και πότε.
Στα μέσα του μήνα θα επαναλειτουργήσουν λίγες μονάδες κυρίως μεγάλων ομίλων αλλά και μεσαίες επιχειρήσεις σε δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς (Κυκλάδες, Ιόνιο, Δωδεκάνησα, Κρήτη).
Από εκεί και πέρα, οι περισσότεροι προγραμματίζουν να ανοίξουν αναλόγως με τις κρατήσεις που θα έχουν από ταξιδιωτικούς οργανισμούς και μηχανές αναζήτησης και πάντως το αργότερο μετά τα μέσα του επόμενου μήνα.

Από το μηδέν στην «κορδέλα εγκαινίων» του Ιουνίου

Όλο το βάρος πέφτει στον Ιούνιο.
Τότε η αγορά περιμένει να ξαναζωντανέψουν οι προορισμοί, τόσο με την ελεύθερη μετακίνηση από προορισμό σε προορισμό, όσο και γιατί αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο στα ταξίδια αναψυχής από τις κύριες αγορές όπως είναι βασικά η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο (όπου η Ελλάδα επιθυμεί να ενταχθεί στην πράσινη λίστα, αλλά για την ώρα δεν είναι, όπως και η Ισπανία), η Γαλλία, η Ιταλία, η Πολωνία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, τα Βαλκάνια, οι ΗΠΑ κ.α.
Τότε υπολογίζει η αγορά, ότι θα καταφέρει ουσιαστικά «να κόψει την κορδέλα των εγκαινίων της φετινής επανεκκίνησης του τουρισμού».
Εναποθέτει τις ελπίδες της στη λειτουργία του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού, στην πρόοδο των εμβολιασμών και στη χρήση των rapid test.
Αστάθμητος παράγοντας παραμένει η ενδεχόμενη απουσία ατομικής ευθύνης από μερίδα του πληθυσμού που δεν εμβολιάζεται, αλλά ούτε τηρεί μέτρα και αποστάσεις.
«Αν δεν προσέξουμε, ενδέχεται να πυροδοτήσουμε μια πιθανή αρνητική εξέλιξη στην πορεία των επιδημιολογικών δεικτών μας που δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να «κοκκινήσουν» και τα ταμεία», τονίζουν οι επιχειρηματίες.
«Αν αρχίσουμε να καταγράφουμε πληρότητες της τάξης του 25 – 35% (αυτό δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται προτού το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου) τότε θα μπορούμε να μιλάμε για επανεκκίνηση.
Ωστόσο, για να καταστεί βιώσιμη μια επιχείρηση θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει πληρότητες της τάξης του 40 – 50%», επισημαίνουν και προβλέπουν ότι οι μηχανές τους θα «δουλέψουν» με πιο «ανεβασμένα γκάζια» τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.
Από το Βερολίνο την ίδια ώρα ο κ. Χάρης Θεοχάρης φιλοδοξεί να στείλει ένα θετικό μήνυμα αξιοπιστίας τόσο στο εξωτερικό, όσο και στην εγχώρια τουριστική αγορά που αγωνιά για το παρόν και το μέλλον της.
Με «σύμμαχο» τις προτάσεις της Κομισιόν για χαλάρωση στα μη απαραίτητα ταξίδια εντός ΕΕ υπό προϋποθέσεις, οι συναντήσεις του υπουργού Τουρισμού με κρατικούς αξιωματούχους, καθώς και με σημαντικούς εκπροσώπους της Γερμανίας, φιλοδοξούν να «ξεκλειδώσουν» τη δυναμική αυτής της σημαντικότατης αγοράς - που δείχνει ανοιχτά την προτίμησή της στην Ελλάδα - με ένα σινιάλο απόλυτης ετοιμότητας και καλής προετοιμασίας.
Και μπορεί η επιδημιολογική εικόνα να μην ενδείκνυται για την ώρα για ακροβατισμούς, ωστόσο η ταχύτητα των εμβολιασμών τις τελευταίες ημέρες και η μεγάλη συμμετοχή των νέων στο πρόγραμμα «Ελευθερία» θα μπορούσε να αποτελέσει έναν ακόμη «σύμμαχό» μας στην προσπάθεια επανεκκίνησης.
Παράλληλα και έως το τέλος της εβδομάδας ίσως να έχει ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο με την βρετανική αγορά, παρά τις επιφυλάξεις του κ. Μπόρις Τζόνσον ότι ένα πρώτο άνοιγμα στις 17 του μήνα με διευρυμένη πράσινη λίστα χωρίς καραντίνα, ενδέχεται να οδηγήσει εκ νέου σε εισροή κρουσμάτων από το εξωτερικό.
Βέβαια, η χώρα βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση για ενδεχόμενες μεταλλάξεις του ιού και ο Βρετανός πρωθυπουργός συστήνει στους πολίτες να δείχνουν σωφροσύνη στην επιλογή των προορισμών.

Και η εσωτερική αγορά στο «καλεντάρι» των ξενοδοχείων

Μια από τις ταχύτητες του ελληνικού τουρισμού θα αφορά και φέτος την εσωτερική αγορά, αν και οι Έλληνες πελάτες αντιπροσωπεύουν μόλις το 5% των διανυκτερεύσεων στα ξενοδοχεία.
«Εννοείται πως και η εσωτερική αγορά βρίσκεται στο «καλεντάρι» των ξενοδοχείων.
Όμως τα σχολεία θα κλείσουν αργότερα και ουσιαστικά μιλάμε για όποια κινητικότητα μετά το δεύτερο μισό του Ιουλίου και για μόνο 45 ημέρες», σημειώνουν οι επιχειρηματίες.
Υπογραμμίζουν ωστόσο την οικονομική κατάσταση των ελληνικών νοικοκυριών που δεν είναι η ιδανική φέτος εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας.
Πέρυσι προχώρησαν σε σημαντικές εκπτώσεις στις τιμές των πακέτων για τους εγχώριους πελάτες και αυτό αναμένεται να επαναληφθεί και φέτος, αν και για τους μήνες που βρίσκονται στο peak της σεζόν, τα περιθώρια δεν είναι μεγάλα.

Τα μόνα έσοδα από τις επιστρεπτέες προκαταβολές

Η στήριξη που έλαβαν τα ξενοδοχεία τη χρονιά που μας πέρασε, θεωρείται σημαντική, όμως οι ανησυχίες για φέτος εντείνονται όσο πλησιάζει η ώρα για να χτυπήσει το κουδούνι της ρεσεψιόν.
Η έλλειψη ρευστότητας είναι ο μεγάλος βραχνάς και ο απόηχός της έφτασε μάλιστα με επιστολή στα αρμόδια υπουργεία, σε τόνους δραματικούς.
«Τα μοναδικά έσοδα ήταν αυτά της επιστρεπτέας προκαταβολής, αλλά οι περισσότεροι δεν έλαβαν κάποια ενίσχυση μετά τον τέταρτο κύκλο και επιπλέον, δεν υπάρχουν προκαταβολές από κρατήσεις.
Αυτά τα ποσά εξαντλήθηκαν για υποχρεώσεις του 2020.
Αδυνατούμε να καλύψουμε τις νέες υποχρεώσεις δανειοδότησης (ΤΕΠΙΧ, Ταμείο Εγγυοδοσίας) και δεν ξέρουμε πως θα πληρώσουμε τα πάγια έξοδά μας, τους προμηθευτές μας κλπ με μηδενικούς τζίρους», αναρωτιούνται.
Σημειώνουν δε, ότι αν και φτάσαμε στο παρά πέντε, δεν γνωρίζουν ακόμη εάν το μέτρο της αναστολής συμβάσεων εργασίας θα επεκταθεί στις εποχικές επιχειρήσεις και αν και αυτές θα έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» με τους ίδιους όρους που ίσχυαν πέρυσι.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης