Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Σπήλιος Λιβανός, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Τα βιολογικά προϊόντα είναι για εμάς προτεραιότητα

tags :
Σπήλιος Λιβανός, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Τα βιολογικά προϊόντα είναι για εμάς προτεραιότητα
Ένα πρόβλημα στην ελληνική οικονομία είναι το γεγονός ότι η ανάπτυξη ήταν “αθηνοκεντρική”
Στο νομοσχέδιο για την προστασία των αγροτών από τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, στην ενίσχυση της βιολογικής γεωργίας, καθώς και στον ψηφιακό μετασχηματισμό εστιάζει, μεταξύ άλλων, στη συνέντευξή του στην εκπομπή του Χάρη Ντιγριντάκη, Τρίποντο στην οικονομία, στον Alpha 98,9 ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός.
«Τα βιολογικά προϊόντα είναι για εμάς προτεραιότητα. Στο πλαίσιο αυτό, για το πρόγραμμα αυτού του μέτρου που θα αφορά τα επόμενα δύο χρόνια εμείς αυξάνουμε κατ’ αρχήν τα χρήματα από 80 εκατ. ευρώ ετησίως που τα προηγούμενα έξι χρόνια ήταν σε 200 εκατ. ευρώ, άρα δείχνουμε την κατεύθυνση. Από την άλλη, εντάσσουμε σε αυτό όλους όσοι είναι σήμερα πιστοποιημένοι. Όχι αυτούς που ήταν στο βιολογικό πρόγραμμα, αυτούς που παράγουν το οποιοδήποτε προϊόν που πιστοποιείται από οποιονδήποτε οργανισμό. Άρα μπορούν να μπουν όλοι οι πιστοποιημένοι καλλιεργητές.
»Επίσης, αυξάνουμε τα είδη των προϊόντων που καλύπτουμε με το πρόγραμμά μας. Θεωρώ ότι είναι μια μεγάλη καινοτομία και πιστεύω ότι θα έχει καλά αποτελέσματα για να τη διευρύνουμε ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο Σπήλιος Λιβανός.
Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο κομμάτι του ψηφιακού ανασχηματισμού ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τονίζει: «Έχουμε ένα πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού, όπου θέλουμε να εισαγάγουμε την ελληνική αγροτική παραγωγή στο κομμάτι της νέας τεχνολογίας, στις καινοτομικές μεθόδους που ακολουθούν σε πολλές χώρες του εξωτερικού και να φέρουμε όλες τις καλές πρακτικές και τα καλά παραδείγματα στο πώς η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στη γεωργία έτσι ώστε να υπάρξει προστιθέμενη αξία. Αυτή υπολογίζεται περίπου σε ένα ποσοστό της τάξεως του 20% ανάπτυξη στον κάθε παραγωγό. Αυτό το συνδέουμε με ένα δεύτερο μέτρο που έχουμε αναδιαρθρώσεις καλλιεργειών και γενετική βελτίωση των καλλιεργειών μας.
»Παράλληλα σε αυτό έχουμε και ένα μεγάλο κομμάτι μεταποίησης προϊόντος γιατί θέλουμε να βοηθήσουμε στην καθετοποίηση της παραγωγής και να μπορέσει ο αγρότης να μετατραπεί σταδιακά σε επιχειρηματία. Ενισχύουμε επίσης πολύ το κομμάτι των ομαδικών συνεργατικών σχημάτων για να δώσουμε λύση στο πρόβλημα που υπάρχει του μικρού κλήρου στη χώρα μας, δηλαδή να συνεργαστούν οι παραγωγοί μας έτσι ώστε να δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακος και ο τελευταίος πυλώνας που αποφασίσουμε να ενισχύσουμε μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι η επένδυση στα έργα υποδομής, κυρίως τα αρδευτικά και τα φράγματα».
«Πίστευα πάντα ότι ένα πρόβλημα στην ελληνική οικονομία είναι το γεγονός ότι η ανάπτυξη ήταν “αθηνοκεντρική”. Η ανάπτυξη θα έρθει από την περιφέρεια. Για να μπορέσει να έρθει η ανάπτυξη από την περιφέρεια, θα πρέπει να δώσουμε τα κίνητρα και τα εργαλεία στους νέους μας να μείνουν στην περιφέρεια ή να γυρίσουν στην περιφέρεια. Σ’ αυτό το πλαίσιο, βγάλαμε το πρόγραμμα των νέων αγροτών που προικοδοτήσαμε με 400 εκατ. ευρώ και υπερδιπλασιάσαμε το ποσό το οποίο θα πάρει ο κάθε επιτυχών», καταλήγει ο Σπήλιος Λιβανός.
Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης