Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Οι τρεις φάσεις της επανεκκίνησης του τουρισμού - Ποιος ο σχεδιασμός;

Οι τρεις φάσεις της επανεκκίνησης του τουρισμού - Ποιος ο σχεδιασμός;
Το «καθαρό μήνυμα» και η ανησυχία του κλάδου για τα «κορονοπάρτι»
Σχετικά Άρθρα

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο κλάδος του τουρισμού το χάρτη της διασποράς με τα επιδημιολογικά δεδομένα, ενώ απομένει κάτι λιγότερο από ένας μήνας για το οριζόντιο restart στις 14 Μαΐου.
Η πιλοτική επανεκκίνηση που έγινε χθες, βαφτίστηκε «μίνι crash test» και δεν αναμένονται σπουδαία αποτελέσματα.
Λίγοι θα μπορούσαν πρακτικά να ταξιδέψουν και άρα, όπως όλα δείχνουν, η αναμενόμενη ροή των επισκεπτών δεν θα καταγραφεί με αξιοσημείωτα νούμερα.
Ωστόσο, η χώρα μας εκπέμπει ένα πρώτο σήμα ετοιμότητας στις διεθνείς αγορές, με πλεονεκτική θέση στη γραμμή εκκίνησης για τον σκληρό ανταγωνισμό που προμηνύεται φέτος.
Εξάλλου, είναι και μια ευκαιρία για να «τσεκάρει» αν όλα «δουλεύουν ρολόι» εν όψει της επίσημης έναρξης που προγραμματίζεται για τα μέσα του επόμενου μήνα.
Μελανό σημείο που προκαλεί «πονοκέφαλο» είναι τα ανεξέλεγκτα «κορονοπάρτι» που στήνονται σε πλατείες και υπαίθριους χώρους, με τον κλάδο να παρακολουθεί με ανησυχία τα φαινόμενα συγχρωτισμού και να εκφράζει φόβους μήπως εξαιτίας τους, η κατάσταση τελικά «ξεφύγει» και «χαθεί το καλοκαίρι».
Πλέον, πληθαίνουν και οι φωνές που τονίζουν ότι με τη χώρα σταθερά τις τελευταίες ημέρες στο «κόκκινο», με τα νοσοκομεία γεμάτα και με τους εμβολιασμούς να μην έχουν φτάσει ακόμη σε επιθυμητό επίπεδο, «ίσως δεν έχει νόημα να συζητάμε για διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα».

Η φάση «δειλό βήμα»

Ο «πήχης» της μεταβατικής περιόδου παραμένει χαμηλά, αλλά η Ελλάδα έστειλε το μήνυμα στο εξωτερικό ότι μπορεί και υποδέχεται τουρίστες χωρίς καραντίνα από συγκεκριμένες χώρες και υπό προϋποθέσεις.
Ότι έχει σχέδιο και ότι βαδίζει πάνω στον κανόνα «με προσεκτικά βήματα, προέχει η ασφάλεια όλων».
Επιχειρηματίες και φορείς ιδιαίτερα σε δημοφιλείς προορισμούς τονίζουν ότι χρειαζόταν το πιλοτικό άνοιγμα κυρίως «για ψυχολογικούς λόγους» ώστε να διερευνήσουν την όποια κινητικότητα και παράλληλα, εάν εντοπιστούν αστοχίες στο συντονισμό υπηρεσιών να διορθωθούν εγκαίρως.
Ταυτόχρονα οι ξενοδόχοι δηλώνουν έτοιμοι να υποδεχτούν ανά πάσα στιγμή πελάτες, αφού διαθέτουν υγειονομικά πρωτόκολλα σε ισχύ και ακόμα και όταν επικαιροποιηθούν, γνωρίζουν από πέρυσι την εφαρμογή τους την οποία ακολούθησαν με ευλάβεια.
Το πρόβλημα τους είναι ότι δεν υπάρχουν κρατήσεις και άρα η πλειοψηφία δεν θα ανοίξει από νωρίς.
Σε αυτή τη φάση θα λειτουργήσει μόνο το 5 – 10% των ξενοδοχείων πανελλαδικά, καθώς οι κρατήσεις που μπαίνουν είναι ελάχιστες, ενώ ανάμεσά τους είναι και κάποιοι που σκέφτονται να ανοίξουν τις ημέρες του Πάσχα.
Ήδη έχει καταγραφεί – έστω μικρό - ενδιαφέρον από Βαλκάνιους (Σέρβοι, Βούλγαροι, Ρουμάνοι) για να μετακινηθούν οδικώς σε περιοχές ιδιαίτερα της Βόρειας Ελλάδας (Χαλκιδική, Πιερία, Θάσο, Καβάλα και ίσως Θεσσαλονίκη), με τους επιχειρηματίες να βρίσκονται σε δίλημμα: “την τελευταία στιγμή μπορεί να ακυρωθούν οι ελάχιστες κρατήσεις, αλλά και στη συνέχεια, από τις 4 Μαίου δεν θα υπάρχει δουλειά και θα αναγκαστούμε να ξανακλείσουμε».

Η φάση «οριζόντιο restart»

Όλα τα βλέμματα πλέον είναι στραμμένα στην ημερομηνία – ορόσημο της 14ης Μαΐου.
Αλλά και στο χάρτη με τα υγειονομικά δεδομένα ταυτόχρονα που οφείλει να «πρασινίσει» μέχρι τότε (ή έστω να γίνει πορτοκαλί).
Το τουριστικό πακέτο θα πρέπει είναι σε πλήρη ανάπτυξη, δηλαδή να έχει ανοίξει η εστίαση, το λιανεμπόριο στην παραδοσιακή του μορφή και να επιτρέπονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.
«Μόνο έτσι θα πάρει μπροστά η μηχανή και ίσως δούμε να καταγράφονται περισσότερες κρατήσεις για το καλοκαίρι», τονίζουν οι επιχειρηματίες και προσθέτουν: «Μπαίνουμε σε μια πορεία όπου η αγωνία αναμένεται να κορυφωθεί».
«Στις 14 Μαΐου ανοίγουμε και το σύστημα θα έχει αναπτυχθεί πλήρως.
Δεν μπορείς ξαφνικά να ξεκινήσεις μια ημερομηνία, δεν υπάρχει διακόπτης του τουρισμού.
Χρειάζεται χτίσιμο της εμπιστοσύνης.
Και όταν λέμε ότι ανοίγουμε, εννοούμε ότι αφήνουμε την αγορά να προχωρήσει σε λύσεις και συμφωνίες.
Δίνουμε μια καθαρή εικόνα», τόνισε στη βουλή ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης απαντώντας σε επερώτηση της κας Φώφης Γεννηματά και βουλευτών του ΚΙΝΑΛ.
Ζήτησε από όλα τα κόμματα να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια και επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που έχει θέσει ξεκάθαρο στόχο.

Η φάση «πραγματικό άνοιγμα»

Ο πιο καθοριστικός μήνας είναι ο Ιούνιος.
Τότε η πανδημία θα πρέπει να είναι διαχειρίσιμη, η εμπιστοσύνη των εν δυνάμει ταξιδιωτών να έχει μετατραπεί από υψηλό ενδιαφέρον σε πραγματικές κρατήσεις, οι εμβολιασμοί να καλύπτουν ικανοποιητικό ποσοστό του πληθυσμού (και τους εργαζόμενους που εμπλέκονται άμεσα και έμμεσα στον τουρισμό), το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό να είναι εν λειτουργία, οι διμερείς συμφωνίες να έχουν καταλήξει, αλλά και όλα τα επιμέρους ζητήματα - όπως για παράδειγμα η προτεραιοποίηση του ανοίγματος του συνοριακού σταθμού των Ευζώνων από όπου διέρχονται κυρίως οι Σέρβοι, αλλά και τουρίστες από την Κεντρική Ευρώπη – να έχουν διευθετηθεί.
Για το αρμόδιο υπουργείο το στοίχημα είναι η χώρα να ανακτήσει το χαμένο έδαφος και να έχει καλύτερες επιδόσεις από πέρυσι.
Τα περισσότερα τουριστικά καταλύματα προσανατολίζονται να ανοίξουν περί τα μέσα Ιουνίου.
Η χώρα μας θα έχει προχωρήσει και στην αξιοποίηση των self tests, τα οποία αποτελούν ένα βασικό εργαλείο θωράκισης της άμυνάς μας απέναντι στην πανδημία.
Για την αγορά, με τα σημερινά δεδομένα της πορείας της covid-19, βλέπουμε το στόχο των 7,5 δις, ευελπιστώντας να καταλήξουμε στο καλύτερο σενάριο, δηλαδή στο στόχο των 9 δις έσοδα.

All you want is Greece με επιμήκυνση

«Το ότι έχουμε δώσει μια συγκεκριμένη ημερομηνία δείχνει ότι υπάρχει ένα ολόκληρο σχέδιο, το οποίο υλοποιείται με σταθερά βήματα», δήλωσε ο κ. Θεοχάρης τονίζοντας πάντως πως ο σχεδιασμός περνάει από το τραπέζι των λοιμωξιολόγων.
Η χώρα μας επενδύει πολλά στην περσινή πετυχημένη εμπειρία αλλά και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
Μπορεί να εκμεταλλευτεί τον καλό καιρό το Φθινόπωρο, σε συνδυασμό με την κάλυψη των εμβολιασμών στο 60% του πληθυσμού οπότε και θα έχει επιτευχθεί σε σημαντικό βαθμό ανοσία - αν και είναι κάτι που εξαρτάται και από τις εταιρείες παραγωγής, αλλά και από τις συμφωνίες της ΕΕ.
Για την κυβέρνηση το μήνυμα είναι σαφές και ξεκάθαρο: Η χώρα είναι και παραμένει απολύτως υγειονομικά ασφαλής.
Σημειώνει τις βραβεύσεις πέρυσι τόσο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος ως το 5ο πιο ασφαλές αεροδρόμιο στον κόσμο και της Aegean ως την 4η πιο ασφαλή αεροπορική εταιρεία, όπως και τη βράβευση του υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ «που αποδεικνύουν τη διεθνή αναγνώριση της χώρας μας στο εξωτερικό».

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης