Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Η ελληνική κουζίνα στο οπλοστάσιο του ΕΟΤ για την προβολή της χώρας στο εξωτερικό

tags :
Η ελληνική κουζίνα στο οπλοστάσιο του ΕΟΤ για την προβολή της χώρας στο εξωτερικό
Ο ΕΟΤ σχεδιάζει να αναπτύξει για το 2021 μία ιδιαίτερη δράση με άξονα τα αποστάγματα της χώρας μας
Σε περίοπτη θέση στον διεθνή χάρτη του γαστρονομικού τουρισμού φιλοδοξεί να τοποθετήσει την Ελλάδα ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ), με την ελληνική γαστρονομία να δύναται να λειτουργήσει ως σημαντικός πρεσβευτής της χώρας στο εξωτερικό.
Στο πλαίσιο αυτό, και με δεδομένο ότι η προώθηση της ελληνικής κουζίνας σε διεθνές επίπεδο θα δώσει σημαντική ώθηση στον τουρισμό, ο ΕΟΤ, έχοντας τη γαστρονομία στο επίκεντρο του σχεδιασμού του για την προβολή της χώρας, σχεδιάζει να αναπτύξει για το 2021, σε συνεργασία με τους Δήμους και τις Περιφέρειες, μία ιδιαίτερη δράση με άξονα τα αποστάγματα της χώρας μας, τον ιδιαίτερο τρόπο παραγωγής τους, καθώς και τον συνδυασμό τους με την τοπική φιλοξενία.

Στοχευμένες κινήσεις

Η ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο αποτελεί, άλλωστε, στρατηγική προτεραιότητα τόσο για το υπουργείο Τουρισμού όσο και για τη διοίκηση του ΕΟΤ, η οποία φιλοδοξεί να καταστήσει την ελληνική κουζίνα αναπόσπαστο μέρος της ταξιδιωτικής εμπειρίας κάθε επισκέπτη.
Ενδεικτικό του στρατηγικού ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η ελληνική κουζίνα στην περαιτέρω ανάδειξη της χώρας ως ταξιδιωτικού προορισμού είναι η δημιουργία μιας ομάδας εργασίας γαστρονομικού τουρισμού στο υπουργείο Τουρισμού. Έργο της ομάδας αποτελεί η ενσωμάτωση της γαστρονομίας στον εθνικό σχεδιασμό της προώθησης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, με μακροπρόθεσμη στόχευση την ανάδειξη της κουζίνας σε έναν από τους τρεις κυριότερους λόγους για τους οποίους οι τουρίστες, Έλληνες και ξένοι, επιλέγουν τη χώρα μας ως τόπο διακοπών.
Στο πλαίσιο αυτό, προωθούνται από την ομάδα εργασίας η δημιουργία ενός επικαιροποιημένου Ειδικού Σήματος ποιότητας του υπουργείου Τουρισμού για την Ελληνική Κουζίνα, η ανάπτυξη και η λειτουργία του Γαστρονομικού Χάρτη, η ίδρυση ενός φορέα με σκοπό την ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας και την ανάπτυξη, προβολή και προώθηση του γαστρονομικού τουρισμού, η δημιουργία ενός Παρατηρητηρίου Γαστρονομικού Τουρισμού, καθώς και η εκπαίδευση/κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού ξενοδοχείων και καταστημάτων εστίασης.

Στρατηγική επιδίωξη

Απώτερη επιδίωξη είναι η προώθηση της Ελλάδας ως ιδανικού γαστρονομικού τουριστικού προορισμού στους ταξιδιώτες 365 ημέρες τον χρόνο, κάτι που θα ενισχύσει σημαντικά τον στόχο του ΕΟΤ για επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν, προσελκύοντας, ταυτόχρονα, περισσότερους ταξιδιώτες που αναζητούν εξεζητημένες εμπειρίες.
Η προβολή της γαστρονομίας, και κατά συνέπεια του πρωτογενούς τομέα και των τοπικών προϊόντων, μπορούν, ως ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, να συμβάλλουν καθοριστικά και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τουρισμού με την ποιοτική αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό του χαρτοφυλακίου των τουριστικών υπηρεσιών που προσφέρει η χώρα.
Με βάση μελέτες που έχουν εκπονηθεί στο παρελθόν, η γαστρονομία αναβαθμίζει την ταξιδιωτική εμπειρία για όλους ανεξαιρέτως τους τουρίστες και ενεργοποιεί ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον των ξένων και εύπορων ταξιδιωτών, οι οποίοι αρέσκονται να δοκιμάζουν προσεγμένα πιάτα διαφορετικής γαστρονομικής κουλτούρας.
Η αναβάθμιση της θέσης της γαστρονομίας στο χαρτοφυλάκιο του ελληνικού τουρισμού θα μπορούσε να αποτελέσει ένα δυνατό εργαλείο για την περαιτέρω ενίσχυση των αφίξεων τόσο από καθιερωμένες όσο και από νέες αγορές, με την ελληνική κουζίνα να δύναται να ικανοποιήσει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους, εντάσσοντας την Ελλάδα στη λίστα των κορυφαίων προορισμών γαστρονομικού τουρισμού παγκοσμίως.

Η ελληνική κουζίνα «ταξιδεύει» στον κόσμο

Στη λογική προβολής της τοπικής κουζίνας διεθνώς, τα τελευταία δύο χρόνια η ελληνική γαστρονομία ταξιδεύει σε μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μέσω του ΕΟΤ. Ο Οργανισμός με προσεχτικές κινήσεις υψηλής στόχευσης, συμμετέχει σε δράσεις γαστρονομικού ενδιαφέροντος με στόχο αφενός την προβολή των ελληνικών γεύσεων διεθνώς και αφετέρου την ανάδειξη της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού που προσφέρει στους επισκέπτες της πολλαπλές επιλογές. Άλλωστε, η ανάδειξη θεματικών ταξιδιωτικών προϊόντων με χαρακτήρα «μοναδικής εμπειρίας» αποτελεί διαχρονικά σημαίνοντα στόχο του ΕΟΤ που επιδιώκει να ενισχύσει το τουριστικό brand της χώρας σε διεθνές επίπεδο.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης