Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Κινητικότητα υψηλού ρίσκου στις τουριστικές κρατήσεις - Φόβοι για παρενέργειες από τις μετακινήσεις το Πάσχα

Κινητικότητα υψηλού ρίσκου στις τουριστικές κρατήσεις - Φόβοι για παρενέργειες από τις μετακινήσεις το Πάσχα

Με το βλέμμα στον υγειονομικό χάρτη της χώρας παραμένουν οι Έλληνες ξενοδόχοι

Σχετικά Άρθρα
Η δεύτερη σεζόν covid βρίσκει την τουριστική αγορά εξαιρετικά αγχώδη προκειμένου να κερδίσει το στοίχημα της επανεκκίνησης.
Η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη για τα συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχεία ιδιαίτερα στην επαρχία, ενώ οι κρατήσεις είναι ευέλικτες και χωρίς προκαταβολές.
Τα κόκκινο χρώμα στον υγειονομικό χάρτη προβληματίζει στο έπακρο τους επιχειρηματίες και εκφράζουν φόβους, μήπως τελικά αναγκαστούν να ανοίξουν και να... ξανακλείσουν.

Προβληματισμός

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Γιώργος Ζαφείρης, ο οποίος, παρότι σημειώνει ότι οι επιχειρηματίες θέλουν να αρχίσουν να δουλεύουν, υποστηρίζει ότι εάν επιτραπούν οι μετακινήσεις το Πάσχα, ίσως τεθεί σε κίνδυνο το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου.
«Αν ανοίξουμε τις μετακινήσεις από νομό σε νομό για το Πάσχα, τότε στις 15 Μαΐου είναι πολύ πιθανό να μετράμε τόσα κρούσματα που θα μας αναγκάσουν να ξανακλείσουμε τη χώρα, με τα σημερινά δεδομένα μιλώντας πάντα και από αυτά που μας έχουν «διδάξει» οι επιστήμονες.
Στόχος για να κερδίσουμε το μεγάλο στοίχημα, είναι να διατηρήσουμε «πράσινη» την πατρίδα μας», δηλώνει στο bankingnews.gr o κ. Ζαφείρης.

Αλλάζουν κρατήσεις... πέντε φορές

Στα νησιά ετοιμάζονται οι περισσότεροι να ανοίξουν, σε αντίθεση με την περσινή χρονιά που δεν λειτούργησαν όλοι.
Αλλά δεν μπορούν να κάνουν ένα προγραμματισμό όπως λένε, καθώς το ρευστό περιβάλλον που θυμίζει «κινούμενη άμμο» τους δημιουργεί τεράστιο προβληματισμό και ανάγει την αβεβαιότητα σε μεγάλο ρίσκο.
«Για να ''κάτσει'' μια κράτηση για να το πούμε απλά, μπορεί να την αλλάξουμε έως και πέντε φορές και να την μεταφέρουμε σε μεταγενέστερο χρόνο.
Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα με την έννοια ότι ο κόσμος θέλει να ταξιδέψει.
Μετράμε ήδη ακυρώσεις για τον Ιούνιο και οι περισσότερες κρατήσεις μας είναι για Αύγουστο και Σεπτέμβριο», τονίζει στο bankingnews.gr η πρόεδρος των ξενοδόχων Ύδρας κα Μαρία Πιερρουτσάκου Κλαδάκη.

Δεν θα ανοίξουν όλοι στις 14 Μαΐου

Η Ελλάδα φέρνει όλο και πιο κοντά το άνοιγμα του τουρισμού που ανακοίνωσε για τις 14 Μαΐου - ανταποκρινόμενη στις ανάγκες της αγοράς να υπάρχει ημερομηνία, αλλά και πλαίσιο - ακόμα και αν γνωρίζει ότι τον τελικό λόγο τον έχει η ίδια η πανδημία και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, όλα θα μπορούσαν να ανατραπούν την τελευταία στιγμή.
Εντός των ημερών γίνεται το πιλοτικό άνοιγμα χωρίς υποχρεωτική καραντίνα για όσους ταξιδέψουν από τα κράτη της Ε.Ε., καθώς και από Ηνωμένο Βασίλειο, Σερβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ΗΠΑ και Ισραήλ, με πιστοποιητικό εμβολιασμού, pcr και συμπληρωμένο plf, ενώ θα υπάρξουν και δειγματοληπτικοί έλεγχοι.
«Σωστά έχει δοθεί η ημερομηνία, όμως δεν θα ανοίξουν όλα τα καταλύματα στις 14 Μαΐου.
Είμαστε ακόμα μακριά από το να έχουμε μια κανονικότητα στις πτήσεις και άρα ικανές πληρότητες που θα μας επιτρέψουν το άνοιγμα με μικρότερο ρίσκο.
Προϋπόθεση βέβαια είναι η Ελλάδα να ''πρασινίσε'' γιατί αλλιώς, δεν θα έρθουν τουρίστες», λένε οι ξενοδόχοι.

Αλλαγή τακτικής

Ο σκληρός ανταγωνισμός στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Μεσόγειο, οδηγεί σε νέες πρακτικές προσέλκυσης επισκεπτών με στόχο να πάρει ανάσα η βιομηχανία του τουρισμού που βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερή της πρόκληση.
Οι έρευνες κατατάσσουν την υγειονομική ασφάλεια και τις ποιοτικές υπηρεσίες ψηλά στα διαφοροποιημένα λόγω πανδημίας, κριτήρια επιλογής προορισμού από τους ταξιδιώτες.
Τελευταία προστέθηκε και το οικονομικό κριτήριο, καθώς τα περισσότερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν πληγεί από την covid - 19.

Επιδότηση τεστ

Στη χώρα μας, την αρχή έκαναν οι ξενοδόχοι της Χαλκιδικής που αποφάσισαν να επιδοτήσουν το 50% του τεστ για τον κορωνοϊό, γνωρίζοντας πως το τεστ στις βαλκανικές χώρες όπου ο προορισμός είναι δημοφιλής στοιχίζει 100 ευρώ ανά άτομο - σεβαστό ποσό για μια οικογένεια.
Άλλα κράτη και προορισμοί υιοθετούν πιο επιθετικές πολιτικές, όπως η Μάλτα που επιδοτεί έως και με 200 ευρώ τις διακοπές τουλάχιστον 3 ημερών.
Η κροατική κυβέρνηση καλύπτει το 50% του κόστους των τεστ αντιγόνου για τους τουρίστες.
Πέρυσι η Σικελία πλήρωνε μέρος των εξόδων διακοπών για αεροπορικά εισιτήρια, λογαριασμούς ξενοδοχείων και είσοδο σε ιστορικούς χώρους, ενώ η Κύπρος, αποφάσισε εκτός από την περίθαλψη για τα άτομα που θα νοσήσουν, να παράσχει διαμονή στην οικογένεια και τις επαφές τους.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης