Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Οι Βρετανοί κάνουν άνω κάνω κάτω την ελληνική τουριστική αγορά - Ανησυχία σε δημοφιλείς προορισμούς

Οι Βρετανοί κάνουν άνω κάνω κάτω την ελληνική τουριστική αγορά - Ανησυχία σε δημοφιλείς προορισμούς
Ακίνητες παραμένουν τα τελευταία 24ωρα οι κρατήσεις από τη βρετανική αγορά
Σχετικά Άρθρα

Ακίνητες παραμένουν τα τελευταία 24ωρα οι κρατήσεις από τη βρετανική αγορά για το ξεκίνημα της τουριστικής σεζόν, καθώς τα ήξεις, αφήξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν φρενάρει την άμεση ζήτηση για διακοπές.
Η Ελλάδα ευελπιστεί ότι η απαγόρευση που επέβαλε η βουλή των κοινοτήτων έως τις 30 Ιουνίου θα αρθεί, ελπίζει σε δοκιμαστικές πτήσεις εντός Απριλίου και σε πλήρες άνοιγμα από το Μάιο, όπως είχε ανακοινώσει αρχικά ο πρωθυπουργός Boris Johnson.
«Οι Βρετανοί, αν δεν υπήρχε η απαγόρευση των ταξιδιών θα ήταν ήδη εδώ.
Να φανταστείτε ότι πέρυσι αυτή η αγορά έκανε τον καλύτερο Οκτώβριό της στο νησί, όλων των εποχών.
Ήταν ουσιαστικά και ο λόγος που επιμηκύναμε την τουριστική μας περίοδο μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου», δηλώνει στο bankingnews.gr ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Μανώλης Μαρκόπουλος. Και όπως εξηγεί, η ροή των κρατήσεων είναι πολύ χαμηλή με τις περισσότερες να επανεκκινούν εντός Ιουλίου και ιδιαίτερα από τον Αύγουστο και μετά.

«Μούδιασμα» στο Ιόνιο – νούμερο 1 προορισμό για Βρετανούς

Την ίδια στιγμή, ένα πλήρες «μούδιασμα» μετά την αρχική ευφορία, πλανάται πάνω από τα νησιά του Ιονίου - νούμερο ένα προορισμό για Βρετανούς τουρίστες στην Ελλάδα.
Την όποια αύξηση σε κρατήσεις πρόλαβαν να καταγράψουν οι tour operators αμέσως μετά την ανακοίνωση Johnson ότι «ξεκλειδώνουν» τα ταξίδια από τις 17 Μαΐου, έχει «καταπιεί» η - μέχρι νεωτέρας - απαγόρευση στις μετακινήσεις έως τα τέλη Ιουνίου και μάλιστα με πρόστιμο 5.000 λιρών σε όσους επιχειρήσουν να βρεθούν εκτός χώρας.
Το «ένα βήμα μπρος και δύο πίσω» του Ηνωμένου Βασιλείου, έχει προκαλέσει μεγάλο «πονοκέφαλο» στο νησί της Κεφαλονιάς, εκεί όπου κάθε χρόνο Βρετανοί κατακλύζουν τις μαγευτικές παραλίες του Μύρτου, της Αντίσαμου και της κοσμοπολίτικης Σκάλας.
Σε έναν προορισμό, όπου περίπου οι επτά στους δέκα τουρίστες από το εξωτερικό κάθε καλοκαίρι είναι Βρετανοί και που ο γρήγορος εμβολιασμός τους αναπτέρωσε τις ελπίδες «ότι το 2021 θα είναι καλύτερο από το 2020».
«Είχαμε κρατήσεις για Μάιο και Ιούνιο και τις τελευταίες ημέρες, έχουν μεταφερθεί για Σεπτέμβριο ή και για το 2022» λέει στο bankingnews.gr ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς – Ιθάκης κ. Γεράσιμος Τιμοθεάτος και αναφέρεται στα γνωστά vouchers με τα οποία είχαν κλειστεί διακοπές πέρυσι και δεν κατάφεραν να πραγματοποιηθούν, εξαιτίας της πανδημίας.

«Χάνεται» το πρώτο εξάμηνο;

Κάποια βρετανικά μέσα ενημέρωσης, παρατείνουν τους περιορισμούς έως... τον Αύγουστο, ενώ το Λονδίνο εκτιμά πως οι Βρετανοί θα παραμείνουν σε αναμονή για το πράσινο φως για πολλές μέρες ακόμα. Νεότερη ανακοίνωση Johnson τοποθετεί μια εβδομάδα νωρίτερα από τον προγραμματισμό και συγκεκριμένα στις 5 Απριλίου, την απόφαση της Taskforce για τα διεθνή ταξίδια, ενώ οι πιέσεις από μεγάλους T.O s και αεροπορικές εταιρείες για επανεκκίνηση, είναι πλέον ασφυκτικές.
Στο υπουργείο Τουρισμού δηλώνουν αισιόδοξοι ότι ο περιορισμός θα αρθεί έως το Μάιο.
Ο αρμόδιος Υπουργός, Χάρης Θεοχάρης που επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα το Αργοστόλι για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, έγινε αποδέκτης μιας έκδηλης αναστάτωσης.
“Ισχύει με τα μέχρις στιγμής δεδομένα η ημερομηνία 14 Μαΐου για το άνοιγμα και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους Βρετανούς τουρίστες” καθησύχασε τους επαγγελματίες, οι οποίοι παρ’ όλες τις διαβεβαιώσεις βλέπουν τη σεζόν τους να ξεκινά ουσιαστικά από τον Ιούνιο, με τη μεγαλύτερη ζήτηση να καταγράφεται για τους μήνες Ιούλιο μέχρι και Οκτώβριο. «Κάνουμε υπομονή. Προσπαθούμε να είμαστε αισιόδοξοι, όμως τα πράγματα δυσκολεύουν και είναι αντιφατικά», σημειώνει ο κ. Τιμοθεάτος.

«Τονωτική ένεση» με νέες πτήσεις προς Χανιά

Η Κρήτη, αγαπημένος προορισμός για Βρετανούς, ελπίζει σε περισσότερες πτήσεις φέτος που θα φέρουν ικανό αριθμό τουριστών στο νησί. Στα Χανιά, η τοπική Ένωση Ξενοδόχων έχει ολοκληρώσει μια σειρά από επαφές και συζητήσεις με αεροπορικές εταιρείες και συνεχίζει να στοχεύει νέες αγορές.
«Οι κρατήσεις από τη Βρετανία αυτή τη στιγμή είναι παγωμένες, μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση με τις ημερομηνίες.
Ο κύριος όγκος από τη βρετανική αγορά είναι για τους μήνες Ιούλιο – Οκτώβριο, ενώ υπάρχουν και ελάχιστες κρατήσεις για Ιούνιο.
Το ενθαρρυντικό είναι ότι οι προσπάθειές μας να φέρουμε περισσότερες πτήσεις αποδίδουν και έχουμε προχωρήσει σε συμφωνίες με αεροπορικές εταιρείες.
Και συνεχίζουμε προς την ίδια κατεύθυνση.
Η RyanAir επαναφέρει τη βάση στα Χανιά και έχει προγραμματίσει καινούργια δρομολόγια από βρετανικές πόλεις», τονίζει στο bankingnews.gr o Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων και Α΄Αντιπρόεδρος της ΠΟΞ κ. Μανώλης Γιαννούλης.

Ρευστή κατάσταση, παρακινδυνευμένες εκτιμήσεις

Στο νησί της Κέρκυρας οι επιχειρηματίες έχουν ξεκινήσει αυτές τις ημέρες προετοιμασίες για να ανοίξουν «τέλη Μαΐου ή μέσα στον Ιούνιο».
Ημερομηνία η οποία θα εξαρτηθεί σημαντικά από το πότε θα κινηθεί η βρετανική αγορά, αλλά και από τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας, τα οποία προβληματίζουν μετά και την τελευταία έκρηξη του αριθμού των κρουσμάτων.
«Με αυτά που συμβαίνουν ο κόσμος φοβήθηκε και ενώ, οι 8 στις 10 κρατήσεις που έμπαιναν στα συστήματά μας προέρχονταν από το Ηνωμένο Βασίλειο, βλέπουμε τώρα ότι για την αρχή της σεζόν οι ακυρώσεις τείνουν να ισοσκελίσουν τις κρατήσεις» υποστηρίζει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας κ. Χαράλαμπος Βούλγαρης. Και σπεύδει να υπενθυμίσει πως «πολλά θα εξαρτηθούν από την υγειονομική κατάσταση στην οποία θα βρίσκονται οι προορισμοί μας τον Ιούνιο.
Ο Απρίλιος είναι ένας καθοριστικός μήνας και τότε θα φανεί πού βαδίζουμε».
Αλλά και στο νησί της Ζακύνθου - τοπ προορισμό για νεολαίους από τη Βρετανία, οι ελπίδες να τονωθεί η τοπική οικονομία από την αρχή του καλοκαιριού, έχουν ουσιαστικά «θολώσει» μετά και τις τελευταίες εξελίξεις.
«Οι κρατήσεις που έχουμε από το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να είναι ελάχιστες και ουσιαστικά από Ιούλιο, ωστόσο η προοπτική του να υποδεχθούμε Βρετανούς ακόμη και από τις 17 Μαΐου όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά, κρατούσε ζωντανή την τουριστική μας οικονομία. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάσταση που δεν ξέρουμε πραγματικά τι είναι αλήθεια, τι ισχύει τελικά και αν και κατά πόσο κάτι μπορεί να αναθεωρηθεί» τονίζει στο bankingnews. gr η Αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου (ΞΕΕ) και Πρόεδρος της Ένωσης Λαγανά Ζακύνθου κα Χριστίνα Τετράδη.
Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί μια από τις σημαντικότερες πηγές εισοδήματος για την ελληνική αγορά, συγκεκριμένα τη δεύτερη μεγαλύτερη μετά τη Γερμανία. Σύμφωνα με το ΙΝΣΕΤΕ, βάσει του αριθμού επισκέψεων και διανυκτερεύσεων, αποτελεί την κύρια αγορά στην Περιφέρεια Ιόνιων Νησιών. Η ακτινογραφία του εισερχόμενου τουρισμού 2017 – 2019 έδειξε ότι η μέση κατά Κεφαλή Δαπάνη (ΜΚΔ) για την βρετανική αγορά το 2019 ανέρχεται στα € 732,8, υψηλότερη κατά 29,9% από την ΜΚΔ που καταγράφεται στο σύνολο της χώρας (€ 564,0).

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης