Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Συνεχίζεται η “καταιγίδα” στον ισπανικό τουρισμό και το 2021

tags :
Συνεχίζεται η “καταιγίδα” στον ισπανικό τουρισμό και το 2021
Αρχικά το 2021 αναμένεται να ανακτηθούν 48 δις ευρώ σε σύγκριση με το 2020

Η “καταιγίδα” δεν έχει τελειώσει ακόμη τον ισπανικό τουρισμό. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία της ισπανικής τουριστικής ένωσης EXCELTUR για το 2021, με το 85% της βιομηχανίας να παραλύει τον Ιανουάριο.
Αρχικά το 2021 αναμένεται να ανακτηθούν 48 δις ευρώ σε σύγκριση με το 2020. Αλλά η δραστηριότητα θα εξακολουθήσει να είναι 37,6% χαμηλότερη από τα 154,4 δις ευρώ του 2019.
Ο στόχος της ένωσης είναι να αυξήσει την οικονομική δραστηριότητα, από το τρέχον 4,3% στο 8,2%. Ελπίζοντας να φτάσει τα προ-πανδημικά επίπεδα έως το 2023.

Προτεραιότητα στον εμβολιασμό και των εργαζομένων στον τουρισμό

Η EXCELTUR θεωρεί απαραίτητο να συμμετάσχει και ο ιδιωτικός τομέας της υγείας στη διαδικασία εμβολιασμού. Και να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό των ομάδων κινδύνου καθώς και των εργαζομένων στον τουρισμό.
Και υποστηρίζει επίσης την έγκριση των ψηφιοποιημένων πρωτοκόλλων υγείας για την προώθηση διεθνών ταξιδιών.
Η ισπανική τουριστική ένωση ζήτησε επίσης ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διάσωσης που να περιλαμβάνει άμεση βοήθεια ύψους 5,3 δις ευρώ για έξι μήνες.

Μελλοντικές οικονομικές επιβαρύνσεις οι προσωρινές ενισχύσεις

Σε 15 μήνες συνεχούς μείωσης του κύκλου εργασιών πάνω από το 70% των εταιρειών, έχουν καλυφθεί προσωρινά μόνο με την αποζημίωση μέσω ERTE (το ισπανικό πρόγραμμα) και την πρόσβαση σε προτιμησιακή χρηματοδότηση με εγγυήσεις.
“Πρόκειται για προσωρινές ενισχύσεις που γίνονται οικονομικές επιβαρύνσεις για το μέλλον”, σχολίασε ο Χοσέ Λουίζ Ζορέντα, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της EXCELTUR.
Μεταξύ των 5,3 δις ευρώ που ζητήθηκαν, τα 2 δις θα πήγαιναν σε τουριστικά καταλύματα, 1,4 για το 30% των επισκευών τουριστικών κτιρίων, 1 δις σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος και 790 εκατ. για ταξιδιωτικά γραφεία, ενοικιάσεις αυτοκινήτων και μη ρυθμιζόμενες τουριστικές οδικές μεταφορές.

Τι μέτρα ζητά η EXCELTUR

* Μη επιστρέψιμη χρηματοδότηση.
* Ευέλικτες αποζημιώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
* Επιτάχυνση του εμβολιασμού προκειμένου να επιτευχθεί ανοσία πριν από το καλοκαίρι.
* Προτεραιότητα στα σχέδια υποστήριξης του Κράτους για μεγάλες εταιρείες,
σε τουριστικές επιχειρήσεις.

Αλλά φαίνεται να είναι δύσκολο να εκπληρωθούν αυτά τα αιτήματα. Δεδομένου ότι η κυβέρνηση αντιτάχθηκε στη χορήγηση άμεσης βοήθειας σε προβληματικές εταιρείες.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης