Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Με αρνητικό τεστ COVID-19 ή πιστοποιητικό εμβολίου τα ταξίδια στην Ευρώπη

tags :
Με αρνητικό τεστ COVID-19 ή πιστοποιητικό εμβολίου τα ταξίδια στην Ευρώπη
Της Ρούλας Κωνσταντοπούλου
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει τρόπους για τα ταξίδια εν’ μέσω πανδημίας και καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων, ισορροπώντας σε ένα τεντωμένο σχοινί για να βγει στην “απέναντι όχθη”.
Από τη μία να βοηθήσει τους ταξιδιώτες να φτάσουν απρόσκοπτα στους προορισμούς των διακοπών τους το καλοκαίρι αποτρέποντας παράλληλα μια νέα καταστροφική χρονιά εξαιτίας του COVID-19 για τον τουρισμό και από την άλλη να αναχαιτίσει την διασπορά του ιού.
Το ενδεχόμενο φρένου στο εμβολιαστικό πρόγραμμα από τις καθυστερήσεις σε παραδόσεις εμβολίων προκαλεί πρόσθετους φόβους σε πολλούς ηγέτες για τη δημιουργία διακρίσεων μεταξύ των πολιτών της ΕΕ.
Από την άλλη πλευρά, οι χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό -όπως και η Ελλάδα- “τρέμουν” στην ιδέα ενός δεύτερου χτυπήματος από τον ιό στην περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών, που θα πλήξει την βιομηχανία ακόμη πιο σκληρά από το πρώτο.
Όλα αυτά, απασχόλησαν την διάσκεψη των ηγετών της ΕΕ στην Λισαβόνα, την περασμένη Παρασκευή 15 Ιανουαρίου.
Στο τραπέζι, βρέθηκε και η πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για κοινό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολίου.
Μία πρωτοβουλία που χαιρέτησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Ωστόσο για την πρόταση “υπάρχουν δύο θέματα που πρέπει να συζητηθούν”, είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Το πρώτο είναι “αν είμαστε σύμφωνοι για την εισαγωγή ενός τέτοιου πιστοποιητικού”. Και το δεύτερο, εφόσον υπάρξει συμφωνία, “πότε πρέπει αυτό να γίνει”.
Την ώρα που όλα αυτά συζητούνται στις Βρυξέλλες και αναζητείται η “χρυσή τομή” αφού ηγέτες εκφράζουν επιφυλάξεις, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας από την Γενεύη λέει “όχι επί του παρόντος” στον υποχρεωτικό εμβολιασμό διεθνών ταξιδιωτών.

“Για δύο στρατόπεδα”, ανησυχούν οι Ευρωπαίοι

Αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, αλλά και φορείς του κλάδου ανησυχούν ότι ο κόσμος μπορεί να χωριστεί σε δύο στρατόπεδα. Και ότι θα υπάρχουν ταξιδιώτες “δύο ταχυτήτων”.
Σε εκείνους με τα πιστοποιητικά εμβολίου που θα τους επιτρέπεται να ταξιδέψουν όπου θέλουν και σε εκείνους χωρίς εμβόλιο που δεν θα τους επιτρέπεται να ταξιδέψουν.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ υπογράμμισε πως πριν την θέσπιση ενός διαβατηρίου εμβολιασμού, είναι απαραίτητο να εμβολιαστεί μεγαλύτερος αριθμός πολιτών.
“Αν εφαρμοζόταν πολύ νωρίς, θα προκαλούσε δυσαρέσκεια στην Ευρώπη”, είπε χαρακτηριστικά.
Tο Παρίσι, δια του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον, εκφράζει επιφυλάξεις σχετικά τη θέσπιση ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού.
“Θα ήταν σοκαριστικό, είπε χαρακτηριστικά ο Κλεμάν Μπον, την ώρα που μόλις αρχίζουμε παντού την εκστρατεία εμβολιασμού, να υπάρχουν περισσότερα δικαιώματα για ορισμένους παρά για άλλους. Δεν είναι αυτή η δική μας ιδέα περί προστασίας και πρόσβασης στα εμβόλια”.
Αντιδράσεις για τους ίδιους λόγους υπάρχουν και από φορείς του τομέα. Ήδη, ο γερμανικός τουριστικός κλάδος απέρριψε την ιδέα ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού ταξιδιωτών, με το επιχείρημα ότι “δεν μπορεί να υπάρξουν ειδικά προνόμια για τους εμβολιασμένους”. Μία θέση που στηρίζουν και Γερμανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Τι προτείνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Την λύση για να μην χωριστούν οι ταξιδιώτες σε “δύο στρατόπεδα”, δίνει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα υπάρξει τέτοια διάκριση.
“Μπορείτε πάντα να συνδυάσετε είτε ένα πιστοποιητικό είτε ένα αρνητικό τεστ COVID-19, εάν δεν υπάρχει πρόσβαση σε έναν εμβολιασμό μέχρι στιγμής, είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Υπάρχουν λοιπόν δυνατότητες εξεύρεσης δίκαιης λύσης και ισορροπίας.
Έτσι θα μπορέσουν να ταξιδέψουν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για μεσογειακούς προορισμούς όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία”.
Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης των ηγετών της ΕΕ αυτή την εβδομάδα, στις 21 Ιανουαρίου.
Σε ένα σκηνικό με βασικό μοτίβο τις καθυστερήσεις στα εμβόλια, τις μειώσεις των δόσεων που ανακοίνωσε η Pfizer (29% λιγότερες για την Ιταλία από αυτή την εβδομάδα), αλλά και τις παραπάνω δόσεις που εξασφάλισε η Γερμανία -με δικές της διαπραγματεύσεις- εκτός κοινοτικού επιπέδου.

Ο ΠΟΥ λέει “όχι” στον υποχρεωτικό εμβολιασμό διεθνών ταξιδιωτών

Την ίδια στιγμή που οι Ευρωπαίοι συζητούσαν στη Λισαβόνα για το κοινό πιστοποιητικό εμβολίου για τα ταξίδια των πολιτών του μπλοκ, από την Γενεύη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωνε πως αυτό δεν πρέπει να είναι “προϋπόθεση εισόδου” σε μία χώρα.
Ο ΠΟΥ, διαφωνεί -επί του παρόντος- στην καθιέρωση πιστοποιητικών εμβολιασμού COVID-19 ως προϋπόθεση για την είσοδο σε μια χώρα, διεθνών ταξιδιωτών.
Αυτό ανακοίνωσε η Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης του ΠΟΥ, με τον πρόεδρο της Ντιντιέ Χουσίν, να δηλώνει “σαφώς το θέμα των ταξιδιών, αεροπορικώς, οδικώς και από την θάλασσα πρέπει ίσως να είναι καλύτερα οργανωμένο”.
Στις προσωρινές συστάσεις του για τη διεθνή κυκλοφορία ο ΠΟΥ, επισημαίνει για την καθιέρωση πιστοποιητικών εμβολιασμού πως “προς το παρόν, μην εισαγάγετε απαιτήσεις απόδειξης εμβολιασμού ή ασυλίας για διεθνή ταξίδια ως προϋπόθεση εισόδου.
Εξακολουθούν να υπάρχουν κρίσιμα άγνωστα στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού στη μείωση της μετάδοσης και της περιορισμένης διαθεσιμότητας εμβολίων.
Η απόδειξη του εμβολιασμού δεν πρέπει να απαλλάσσει τους διεθνείς ταξιδιώτες από τη συμμόρφωση με άλλα μέτρα μείωσης του ταξιδιωτικού κινδύνου”.

Τα αεροδρόμια παγκοσμίως, απορρίπτουν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των ταξιδιωτών

Υπενθυμίζεται πως πριν από ένα μήνα περίπου το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων (ACI) προειδοποιούσε ότι “ο γενικός κανόνας εμβολιασμού πριν από την πτήση θα λειτουργήσει αρνητικά, όσο και οι καραντίνες”.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης