Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Το Παρασκήνιο της Συνεδρίασης: Μικρές απώλειες με πιέσεις σε τράπεζες και άνοδο σε επιλεγμένα blue chips

Το Παρασκήνιο της Συνεδρίασης: Μικρές απώλειες με πιέσεις σε τράπεζες και άνοδο σε επιλεγμένα blue chips
Σχετικά Άρθρα
17:30 Τελευταίο Σχόλιο

ΑΓΟΡΑ: Με μικρές απώλειες τελικά ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση, αφού οι αγοραστές δεν ήταν αρκετοί ώστε να απορροφήσουν τα χαρτιά που έβγαζαν οι πωλητές στις τράπεζες. Ξεχώρισε η Cenergy, η Viohalco και στο κλείσιμο βοήθησε και ο ΟΠΑΠ.

ATHEX SMALL CAP CONFERENCE: Στις 5 Νοεμβρίου θα γίνει και πάλι το ετήσιο συνέδριο των μικρομεσαίων εταιρειών (Royal Olympic Hotel). Υψηλόβαθμα στελέχη εισηγμένων εταιρειών θα έχουν Β2Β συναντήσεις με αναλυτές και θεσμικούς επενδυτές. Έχουν δηλώσει συμμετοχή οι εταιρείες: Alpha Trust Andromeda, AS Company, Έλτον, Ευρωπαϊκές Λύσεις, Interlife, Κυριακούλης, Μύλοι Λούλη, Mediterra, Μοτοδυναμική, ΟΝΥΞ, Orilina, Παπουτσάνης, Performance, Πετρόπουλος, Q&R, Real Cons., Revoil, Softweb και Unibios. Συνολικά 19 εταιρείες.

ΟΜΙΛΟΣ VIOHALCO: Σε ιστορικά υψηλά η Cenergy και προσπαθεί να κάνει το ίδιο και η Viohalco. Η τελευταία με καλύτερη συμπεριφορά, έχει δώσει επιτέλους κίνηση. Όπως και η ΕΛΧΑ μας έβγαλε την πίστη, αλλά έδωσε. Και βέβαια, η διαφορά παραμένει μεγάλη. Η ΒΙΟ αποτιμάται όσο η συμμετοχή της στην CENER. Στα 11,44 ευρώ και στο +1,60% η CENER και στο +1,33% και στα 6,86 ευρώ η ΒΙΟ. Η ΕΛΧΑ με μικρές απώλειες 0,35%.

METLEN: Νομίζουμε πως «τιμωρείται» η μετοχή λόγω της μη επικοινωνίας της έκτακτης ζημιάς. Οι επενδυτές θεωρούμε πως έχουν δίκιο και έπρεπε να υπήρχε μία ειδοποίηση πιο έγκαιρα. Βλέπουμε πάντως οι αναλυτές να αυξάνουν τις τιμές στόχους. Η BoA από την άλλη μείωσε στα 63 ευρώ από 66 ευρώ. Έγραψε χαμηλό στα 50,75 ευρώ και έκλεισε στα 51,30 ευρώ και στο -0,39%.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η Παντελάκης λέει πως υπάρχει ακόμα περιθώριο ανόδου παρά το ράλι αφού σε όρους P/E οι ελληνικές τράπεζες έχουν discount 15-20%. Στο -1,09% η ΕΤΕ, στο -1,03% η ΕΥΡΩΒ και στο -0,77% η ΑΛΦΑ. Μικρότερες απώλειες για τις άλλες πλην της Optima που είχε άνοδο.

CREDIABANK: Το είχαμε γράψει από την περίοδο της αύξησης κεφαλαίου, αλλά ποιος να περίμενε τέτοια πορεία. Οι βασικοί μέτοχοι είχαν δείξει δείγματα γραφής και το περιμέναμε και εδώ, αλλά έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Με μέση τιμή τότε στην αύξηση 0,55 ευρώ το κέρδος για όσους κράτησαν είναι πάνω από 1 ευρώ. Στα 1,6420 ευρώ και στο +3,01% σήμερα.

AEGEAN AIRLINES: Αύριο δημοσιεύει αποτελέσματα και η Eurobank Equities περιμένει μείωση 3% στα EBITDA και στα 111 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο με ίδιο τζίρο 481 εκατ. ευρώ αλλά και αύξηση 24% στα καθαρά κέρδη και στα 55 εκατ. ευρώ. Η άνοδος έχει να κάνει με συναλλαγματικές διαφορές. Πέρυσι είχε ζημιές και φέτος θα έχει κέρδη. Έχει ανέβει το ευρώ, έχει πάει καλά η επιβατική κίνηση, είναι κάτω το πετρέλαιο, οι τιμές των εισιτηρίων είναι στα ύψη, ειδικά στο εσωτερικό, άρα περιμένουμε να δούμε τι ακριβώς θα κάνει. Στα 14,14 ευρώ και στο -0,42%.

PERFORMANCE: Αναφορικά με τα αποτελέσματα εξαμήνου που δημοσίευσε νωρίτερα και ήταν βελτιωμένα, σημειώστε πως η επιβάρυνση στο EBITDA λόγω του stock option είναι στο εξάμηνο 605 χιλ. ευρώ από 321 χιλ. ευρώ πέρυσι. Στα 6,30 ευρώ και στο +4,30%.

MARKET MAKERS: Δεν ξέρουμε αν οφείλεται στο γεγονός ότι κάποιες εταιρείες ανακοίνωσαν διορισμό ειδικού διαπραγματευτή, λόγω του Κανονισμού, αλλά κάποιες από αυτές έχουν κινηθεί υψηλότερα. Ίσως για να μαζέψουν κάποια κομμάτια, ίσως για να δείξουν αλλαγή κλίματος. Ο Δάιος σήμερα με μικρό όγκο πήγε στο +26,55%. Δυνατή κίνηση και από Αττικές Εκδόσεις (+14,79%), αλλά έχει και άλλους λόγους. Λίγο καιρό πριν είχαμε δει επίσης κίνηση από τη MIG.

REVOIL: Ούτε εδώ ξέρουμε αν ήταν το νέο που απογοήτευσε, αλλά μάλλον κάποια αμοιβαία έχουν πάρει απόφαση να μειώσουν θέσεις σε μικρομεσαίες. Έτσι μόλις κάποια μετοχή κάνει ένα δυνατό πάνω, αμέσως υπάρχει προσφορά. Το έχουμε δει και αλλού, ειδικά όταν πουσάρονται χαρτιά. Ανακοίνωσε δεσμευτική συμφωνία για την εξαγορά της Μαλτέζος, η οποία κατασκευάζει κορυφαίους ηλιακούς θερμοσίφωνες. Για τους πιο μυημένους παλιά την εταιρεία αυτήν την είχαν οι Ευρωσυμμετοχές, άρα επιστρέφει στο Χ.Α.. Στα 1,78 ευρώ και στο +6,32% με όγκο πάνω από 185 χιλ. τεμάχια.

ΔΑΪΟΣ: To Μάιο σε όρους P/E φιγούραρε μεταξύ των φθηνότερων του Χ.Α. σε μία ανάλυση που είχαμε κάνει με τα κέρδη του 2024. Τον Ιούλιο είχε φτάσει στα 5 ευρώ και μάλιστα έδειχνε στο ταμπλό πως βιάζονταν οι αγοραστές. Με λίγα βέβαια χαρτιά η άνοδος. Εκτός του θέματος της διασποράς, έχοντας δύο ξενοδοχεία και μία καλή βιομηχανική δραστηριότητα και έχοντας επιτύχει βελτίωση κερδών και απομόχλευση τα τελευταία χρόνια, μάλλον τη δικαιούται την κίνηση. Η αποτίμηση στα 107 εκατ. ευρώ και τα κέρδη του 2024 στα 7,4 εκατ. ευρώ. Άνω του 100% η άνοδος από την αρχή του έτους.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Ξεθύμανε δυστυχώς ο ενθουσιασμός και η μετοχή δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ σε αποτίμηση. Για να δούμε τι θα πράξει προκειμένου να μην έχει θέμα με τον κανονισμό.


15:13 UPDATE

Σε υψηλά 2 ετών η Viohalco

Σημαντική κίνηση έχει κάνει το τελευταίο διάστημα η μετοχή της Viohalco, αποκαθιστώντας έως ένα βαθμό τη μεγάλη «αδικία» στο ταμπλό, η οποία παραμένει ακόμα μεγάλη.
Η αποτίμηση δηλαδή των θυγατρικών να είναι υψηλότερη από της μητρικής. Σήμερα η μετοχή καταγράφει νέο υψηλό 2 ετών και είναι στα 6,99 ευρώ.
Τιμές κοντά στα 7 ευρώ είχαν αποτελέσει στην προηγούμενη κορυφή το 2023.
Να σημειωθεί πως το τελευταίο διάστημα, λόγω και της καλής κερδοφορίας της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, η τιμή της μετοχής, της θυγατρικής πήγε σε πολυετή υψηλά.
Σημειώστε πως η αποτίμηση της Viohalco είναι στα 1,78 δισ. ευρώ, της Cenergy στα 2,43 δισ. ευρώ, της ΕΛΧΑ στα 1,08 δισ. ευρώ και της Noval στα 337 εκατ. ευρώ. Στη Cenergy έχει ποσοστό 71,46% άρα η αξία της συμμετοχής αυτής είναι στα 1,73 δισ. ευρώ.

15:05 UPDATE

Πίεση στη Revoil

Ενώ στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής η μετοχή της Revoil κατέγραψε άνοδο 10,79% και μάλιστα με όγκο σχεδόν 200 χιλ. τεμάχια, σήμερα υποχωρεί επίσης με μεγάλο όγκο, προκαλώντας απογοήτευση.
Προφανώς κάποιος επενδυτής αποχωρεί με σημαντική θέση καθώς ο όγκος σήμερα είναι πάνω από 160 χιλ. τεμάχια και η μετοχή υποχωρεί 5,79% και είναι στα 1,79 ευρώ.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΒΝ οι εγχώριοι είχαν 683 χιλ. τεμάχια.
Τη μεγαλύτερη θέση είχαν αμοιβαία της Ευρωπαϊκής Πίστης.
Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των πωλητών είναι αμοιβαίο με μικρότερη θέση περίπου 60 χιλ. τεμάχια.
Νωρίτερα η εταιρεία ανακοίνωσε ότι έγινε αποδεκτή η δεσμευτική προσφορά της, για την εξαγορά του 96,88% του μετοχικού κεφαλαίου της ΜΑΛΤΕΖΟΣ Α.Ε., εταιρείας με μακρά ιστορία και κορυφαία παρουσία στον τομέα των ηλιακών θερμοσιφώνων και συλλεκτών και ήδη βρίσκεται στη διαδικασία κατάρτισης SPA (Sale and Purchase Agreement) με τα συμβαλλόμενα μέρη.


12:46 UPDATE

Περιθώριο 40% για Τράπεζα Κύπρου

Στα 9,8 ευρώ από 6,8 ευρώ που ήταν η προηγούμενη τιμή στόχος, ανέβασε την τιμή η Piraeus Securities για την Τράπεζα Κύπρου.
Η χρηματιστηριακή διατηρεί τη σύσταση για αποδόσεις ανώτερες από αυτές της αγοράς.

Όπως αναφέρει παρά την άνοδο της μετοχής από την αρχή του έτους παραμένει ελκυστική κυρίως λόγω των γενναιόδωρων διανομών μερισμάτων που υποστηρίζονται από τους ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και την καλή κερδοφορία.
Για επενδυτές που αναζητούν επενδύσεις χαμηλού ρίσκου και καλής απόδοσης η τράπεζα συνδυάζει υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και υψηλής μόχλευσης, γεγονός που επιτρέπει να προσφέρει υψηλές αποδόσεις ενσώματων ιδίων κεφαλαίων στους επενδυτές.
Η χρηματιστηριακή υπολογίζει πως περίπου 600 εκατ. ευρώ από κεφάλαιο που πλεονάζει θα μπορούσε να επιστραφεί στους μετόχους με ποσοστά διανομής 80% και πάνω.

Η νέα τιμή στόχος των 9,80 ευρώ προσφέρει περιθώριο ανόδου 40% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, ενώ η μετοχή έχει άνοδο 68% από την αρχή του έτους και σήμερα ενισχύεται 0,52% και είναι στα 7,78 ευρώ.

12:36 UPDATE


Ξεχωρίζει η Performance

Με σημαντική άνοδο σήμερα η μετοχή της Performance και δημιουργεί ξανά απόσταση ασφαλείας από τα 6 ευρώ.

Η άνοδος αποδίδεται στα αποτελέσματα που δημοσίευσε και παρά το γεγονός ότι η αγορά γύρισε σε απώλειες, η μετοχή ενισχύεται 5,13% και είναι στα 6,35 ευρώ.
Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 0,37% λόγω των τραπεζικών πιέσεων.
Η Performance δημοσίευσε αύξηση πωλήσεων 18,8% στο εξάμηνο και EBITDA προσαρμοσμένο 4,83 εκατ. ευρώ από 3,09 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν 63% και στα 2,6 εκατ. ευρώ.
Ο καθαρός δανεισμός είναι αρνητικός κατά 7,9 εκατ. ευρώ.
Η διοίκηση σημειώνει πως «ήδη η εικόνα που έχει διαμορφωθεί για το εννεάμηνο 2025 δείχνει σημαντική αύξηση εσόδων και μικτών κερδών σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024, και αναμένουμε περαιτέρω αύξηση στο υπόλοιπο του έτους».

10:44 Πρώτο Σχόλιο

ΑΓΟΡΑ:
Καλημέρα σας. Η στήλη εκτάκτως επιστρέφει νωρίτερα και όπως κάνουμε συνήθως θα εστιάσουμε σε όσα ανακοινώθηκαν κατά τις μέρες που απουσιάζαμε. Αυτό που επίσης έδειξε η αγορά είναι ότι δεν υπάρχει διάθεση για μεγάλη διάθεση. Παρά τις ανησυχίες για τη Γαλλία, αλλά και την τεχνική εικόνα, βρήκε δυνάμεις για να ανακάμψει και να απομακρυνθεί από τις 2.000 μονάδες. Σήμερα άνοιξε με ήπια άνοδο και είναι στις 2.065 μονάδες. Κρίσιμη μέρα αυτή της Παρασκευής, όπου έχουμε αναδιάρθρωση δεικτών FTSE Russell και Stoxx, έχουμε τριπλή λήξη στα παράγωγα, αλλά και αξιολόγηση από Moody’s. Θα έχει βέβαια προηγηθεί η Τετάρτη όπου έχει συνεδρίαση η FED και περιμένει η αγορά μείωση επιτοκίων.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Είχαμε μερικά σημαντικά αποτελέσματα την προηγούμενη εβδομάδα. Νομίζουμε πως κυριάρχησαν αυτά της Metlen, τα οποία είχαν μία πολύ μεγάλη έκτακτη ζημιά, η οποία κάπως ενόχλησε, αφού ενώ υπήρχε χρονικό περιθώριο, δεν υπήρξε κάποια προειδοποίηση. Η έκτακτη ζημιά σε επίπεδο EBITDA ήταν -132 εκατ. ευρώ. Μας άρεσαν τα αποτελέσματα της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και η μετοχή πήγε σε νέα πολυετή υψηλά. Μας άρεσαν επίσης και της Autohellas και νομίζουμε πως στο τρίτο τρίμηνο θα καλύψει το κενό του πρώτου τριμήνου. Η Πορτογαλία δεν έχει αρχίσει ακόμα να δίνει. Αν αρχίσει θα δούμε ακόμα καλύτερα νούμερα. Της Fourlis μάλλον δεν άρεσαν τα νούμερα και η διοίκηση δήλωσε πως ελπίζει πως θα πετύχει το στόχο για φέτος. Τα αθλητικά πήγαν καλά, τα έπιπλα όχι. Το Αεροδρόμιο και η Σαράντης νομίζουμε πως ικανοποίησαν τους αναλυτές και τους επενδυτές.

STOXX: Aπό την αναδιάρθρωση των δεικτών Stoxx η Eurobank εισέρχεται στον Stoxx Emerging Markets Large Cap και η Τιτάν και το Αεροδρόμιο Αθηνών τον Stoxx Emerging Markets Mid Cap. Επίσης η Aktor εισέρχεται στον αντίστοιχο Small Cap. Οι αλλαγές θα ισχύσουν από το κλείσιμο της συνεδρίασης της 19ης Σεπτεμβρίου.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Σε συνέχεια των αποφάσεων που έλαβαν οι διοικήσεις, ανακοίνωσαν οι περισσότερες τις ημερομηνίες για τη διανομή των ενδιάμεσων μερισμάτων. Η Κύπρου στις 22/9, η Eurobank στις 9/11, η Εθνική στις 10/11 και η Alpha Bank την 1/12. Καλό άνοιγμα για Alpha Bank και Κύπρου.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Θα εκδώσει ομολογιακό έως 500 εκατ. ευρώ. Πολύ καλά επίσης τα αποτελέσματα εξαμήνου.

AKTOR-PRODEA: Το deal ακυρώθηκε.

HELLENIQ ENERGY: Εξαιρετική η ανακοίνωση για συνεργασία με τη Chevron στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων σε 4 υπεράκτιες περιοχές νότια της Πελοποννήσου και νότια της Κρήτης. Η μετοχή είχε πολύ καλή συμπεριφορά το προηγούμενο διάστημα. Δεν έκανε βέβαια τη διάσπαση και γύρισε λίγο πίσω, αλλά τώρα είναι στα 8,51 ευρώ.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ Χ.Α.: Είχαμε νέες ανακοινώσεις για πρόσληψη ειδικών διαπραγματευτών και είναι κινήσεις στο πλαίσιο του νέου κανονισμού για τη διασπορά. Μέχρι τέλος του μήνα θα πρέπει να έχουν ανακοινώσει όλες όσες έχουν θέμα. Υπενθυμίζεται πως το επενδυτικό κοινό δε γνωρίζει τις εταιρείες που έχουν θέμα και το μαθαίνει από τις ανακοινώσεις. Οι Αττικές Εκδόσεις είναι μεταξύ αυτών των εταιρειών και ανακοίνωσαν διορισμό 2 ειδικών διαπραγματευτών. Για τη συγκεκριμένη ακούμε πως μάλλον ο Ιταλός μέτοχος θέλει να αποχωρήσει και ίσως έτσι «απελευθερωθεί» ο τίτλος. Δύο market makers ανακοίνωσε και η Δάιος. Για να δούμε, αν οι χρηματιστηριακές θα βελτιώσουν την εμπορευσιμότητα ή θα βάζουν μικρές εντολές και άρα δε θα μπορεί κάποιος εύκολα να αγοράσει ή να πουλήσει.

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Μας ταλαιπώρησε η συγκεκριμένη επιλογή της στήλης, αλλά απέδωσε και αυτή. Ας μην ξεχνάμε πως βαρίδι ήταν το placement και η συγκεκριμένη χρηματιστηριακή που έβαλε παίκτες χωρίς προοπτική διακράτησης με αποτέλεσμα να επηρεαστεί η πορεία της μετοχής. Δυστυχώς, το έχει κάνει και σε άλλα χαρτιά. Από την άλλη και η εταιρεία έχει ανακοινώσει ένα μεγάλο πρόγραμμα διάθεσης μετοχών που απλώνεται βέβαια σε βάθος αρκετών ετών. Στα 2,87 ευρώ και στο +0,17%.

MODA BAGNO: 3 μέτοχοι στη γενική συνέλευση με 85,94%. Μάλλον έλειπε ο επενδυτής με ποσοστό άνω του 5%.

ΚΛ.ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ: Είναι εντυπωσιακό να διαβάζεις πως στη γενική συνέλευση παρέστησαν 135 μέτοχοι και εκπροσωπούσαν ποσοστό 75,39% του συνόλου των μετοχών.

AS COMPANY: Πούλησε ακίνητα στην Κρήτη και εισέπραξε 3 εκατ. ευρώ. Νομίζουμε πως ορθά αποχωρεί από τον αρχικό σχεδιασμό για δραστηριοποίηση στον τουρισμό, μετά και τις εξαγορές και την ενίσχυση της δραστηριότητας που είναι πιο κοντά στο αντικείμενο σε σχέση με τον τουρισμό.

ΓΕΒΚΑ: Πολύ δυνατά νούμερα εμφάνισε στο πρώτο εξάμηνο και η διοίκηση αισιοδοξεί για αντίστοιχη πορεία και στο δεύτερο. Ο τζίρος στα 25,5 εκατ. ευρώ από 19,4 εκατ. ευρώ. Μειώθηκε το μικτό περιθώριο κέρδους αλλά τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 1,65 εκατ. ευρώ από 1,1 εκατ. ευρώ. Η αποτίμηση στα 49 εκατ. ευρώ με τη μετοχή να έχει γράψει πρόσφατα υψηλά 25 ετών. Στην τρέχουσα αποτίμηση θα πρέπει να δούμε αντίστοιχη και ίσως υψηλότερη κερδοφορία στο δεύτερο εξάμηνο σε σύγκριση με το πρώτο, για να εντοπίσουμε σημαντικό περιθώριο ανόδου. Να σημειωθεί πως στο πρώτο εξάμηνο πήρε δάνειο 3 εκατ. ευρώ, το οποίο εξόφλησε τον Αύγουστο. Με καλή άνοδο 4% άνοιξε η μετοχή.

REVOIL: Είναι αυτές οι κινήσεις που κάνουν τα μικρομεσαία που αποζημιώνουν σε λίγες συνεδριάσεις. Για καιρό δεν έδειχνε κάτι σημαντικό και σε δύο μέρες πήγε σε υψηλό 12 μηνών. Ο όγκος εκτινάχθηκε που είναι θετικό, γιατί υπήρχαν αρκετοί εγκλωβισμένοι. Σήμερα στο ξεκίνημα έκανε όγκο πάνω από 30 χιλ. τεμάχια.

LAVIPHARM: Είχε καλή συμπεριφορά το προηγούμενο διάστημα και πλέον είναι πάνω από τα 0,85 ευρώ. Σταδιακά θα φανούν στα αποτελέσματα οι κινήσεις που έκανε η διοίκηση τους προηγούμενους μήνες. Δεν αποκλείουμε κίνηση προς το 1 ευρώ.

ΑΤΖΕΝΤΑ ΑΓΟΡΑΣ
ΑΤΖΕΝΤΑ_159.jpg

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης