UPDATE 17:30 Τελικό σχόλιο
ΑΓΟΡΑ: Εκεί που έδειχνε διστακτικότητα στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, σήμερα έκανε το ξέσπασμα και μάλιστα με εντυπωσιακό τρόπο, κάνοντας μάλλον τους επιφυλακτικούς να κλείσουν σορτ θέσεις και να βγουν αγοραστές. Επιλεκτικές και πάλι οι κινήσεις αλλά πιο επιθετικές. Εντυπωσίασαν οι τράπεζες, η Motor Oil, ειδικά μετά τη διάθεση και του άλλου πακέτου ιδίων μετοχών και κάποια άλλα βαριά χαρτιά, σε λίγο μικρότερο βαθμό. Νέα πολυετή υψηλά για γενικό δείκτη και τραπεζικό και συμπληρώθηκαν 4 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Στο υψηλό ημέρας και στις 1.524,67 μονάδες με άνοδο 1,18% και τζίρο 179 εκατ. ευρώ και 1,4% άνοδος σε εβδομαδιαία βάση. Στα μικρομεσαία δεν είδαμε ανάλογο ενθουσιασμό πάντως.
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Όταν κάποιος περιμένει να πάει πάνω η αγορά, φυσικά και πρώτα αγοράζει τράπεζες. Επιβεβαιώθηκε ξανά αυτή η άποψη, αφού αυτές είναι οι πρώτες μετοχές που αγοράζουν και οι ξένοι, αυτές έχουν και μεγάλη βαρύτητα στη διαμόρφωση του Γ.Δ. Εντυπωσιακή για μία ακόμα φορά η Eurobank, αλλά και η Πειραιώς πλέον έχει δώσει μεγάλη απόδοση αφού από τα 3,50 ευρώ, όχι μόνο πλήρωσε ξανά το γνωστό trade μέχρι τα 4 ευρώ, αλλά παράλληλα έδειχνε στο ταμπλό, ότι όσοι μπήκαν για το trade έπρεπε να μείνουν. Νέα υψηλά ξανά και από τη συγκεκριμένη. Καλή πάντως η εικόνα και των άλλων συστημικών. Η ΕΥΡΩΒ στο +4,53%, η ΑΛΦΑ στο +2,77%, η ΠΕΙΡ στο +2,47% και η ΕΤΕ στο +2,08%.
MOTOR OIL: Διατέθηκαν όπως φάνηκε εύκολα σήμερα και οι επιπλέον μετοχές και ελπίζουμε να μην έχει άλλες. Η μετοχή ξέσπασε προς το τέλος καταγράφοντας νέο υψηλό 4 μηνών. Το κρίσιμο σημείο τώρα είναι τα 22 ευρώ, σημείο από το οποίο διέρχεται ο εκθετικός κινητός των 200 ημερών. Στα 21,68 ευρώ και στο +3,24% που ήταν και υψηλό ημέρας.
ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Με σύσταση ουδέτερη και τιμή στόχο τα 2,40 ευρώ ξεκίνησε ξανά την κάλυψη της μετοχής η Piraeus Securities και σημειώνει πως είναι καλά τοποθετημένη για να φέρει δυνατές ελεύθερες ταμειακές ροές. Για το 2024 περιμένει καθαρά κέρδη 85,1 εκατ. ευρώ και το 2025 91,7 εκατ. ευρώ που δίνουν βέβαια μονοψήφιο p/e. Βλέπει επίσης σταδιακή απομόχλευση στις 1,9 φορές ο δανεισμός τα EBITDA το 2027. Θα λέγαμε πως τα 2,40 ευρώ είναι και τεχνικά ένα επίπεδο που περιμένουμε να δούμε δυσκολία και η στήλη εκεί έχει σκοπό να την αφαιρέσει από τις επιλογές της. Με βάση το p/e θα λέγαμε όμως πως για εμάς, αξίζει καλύτερη αποτίμηση. Δυστυχώς όμως έχει κουράσει η συμπεριφορά της στο ταμπλό. Οριακά υποχώρησε σήμερα ο τίτλος.
ΟΛΘ: Αγορές στις 16/1 ανακοίνωσε η Belterra με μέση τιμή 28,8756 ευρώ. Πήρε 11 χιλ. τεμάχια. Η μετοχή σήμερα έκανε μία παύση για ανάσες και έκλεισε στα 29,10 ευρώ με οριακές απώλειες.
ΑΚΤOR: Λες και υπήρχε μηχανάκι σήμερα στο δικαίωμα και στη μετοχή. Λες και κάποιοι άλλαζαν τις μετοχές με δικαιώματα, λόγω του discount, το οποίο όμως ήταν μικρό.
ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ: Το υψηλό της είναι στα 5,10 ευρώ και έκλεισε στα 5,08 ευρώ που ήταν και υψηλό ημέρας.
ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ: Νέες αγορές από insider που αλλάζουν επίπεδο γιατί έγιναν κοντά στα 3 ευρώ και αφορούσε 11.200 μετοχές. Και σήμερα εξαιρετική η συμπεριφορά της μετοχής. Στα 3,03 ευρώ και στο +1,68%.
ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Αγορές ιδίων από την εταιρεία αλλά λίγες και αυτό οφείλεται στο χαμηλό όγκο συναλλαγών που κάνει η μετοχή καθημερινά. Ίσως θα έπρεπε να το δουν το θέμα αυτό. Αμετάβλητη στα 2,51 ευρώ.
ΑΚΡΙΤΑΣ: Για να είμαστε δίκαιοι συνολικά με τον κανονισμό για τη διασπορά, μετοχές όπως και η συγκεκριμένη, ίσως δεν αξίζουν να είναι στο Χ.Α. Προσέξτε τι έγινε σήμερα: Άνοιξε στα 0,75 ευρώ και στο -6,25% με 10 τεμάχια. Έκανε μετά άλλα 10 και πήγε στη συνέχεια στα 0,7850 ευρώ με 500 τεμάχια, και με τους αγοραστές συνέχεια να πηγαίνουν τη μετοχή με λίγα κομμάτια μέχρι τα 0,8650 ευρώ και στο +8,12%. Μετά με 10 τεμάχια πήγε πάλι στα 0,7750 ευρώ και με 1 κομμάτι στο +3,13% και στα 0,8250 ευρώ. Η όλη κίνηση έγινε με τζίρο 498 ευρώ και όγκο 630 τεμάχια. Από το -6,25% μέχρι το +8,12%. Απαράδεκτα πράγματα. Τελικά έκλεισε αμετάβλητη στα 0,80 ευρώ.
LAVIPHARM: Διατηρείται η συσσώρευση αλλά μέχρι πότε; Δείχνει έτοιμη να σπάσει για υψηλότερα. Η διοίκηση φέρνει αυτά που υπόσχεται και το έχουμε δει τους τελευταίους μήνες. Βελτιώνει τα μεγέθη, κάνει εξαγορές φαρμάκων και νέες συνεργασίες. Στα 0,8080 ευρώ και στο +2,28% με καλό όγκο 400 χιλ. τεμάχια.
PHOENIX VEGA MEZZ: Αρκετά μεγάλος σήμερα ο όγκος συναλλαγών. Πλησίασε τα 7 εκατ. τεμάχια.
ΔΡΟΜΕΑΣ: Καλοδεχούμενη η άνοδος και με καλές συναλλαγές. Ελπίζουμε να έχει συνέχεια. Στα 0,3310 ευρώ και στο +4,75% με όγκο 30 χιλ. τεμάχια.
Καλό Σαββατοκύριακο
14:05 UPDATE
Πώληση ιδίων μετοχών από Motor Oil – Ανοδικά η μετοχή
Ολοκληρώθηκε η πώληση του δεύτερου πακέτου ιδίων μετοχών της Motor Oil με μέση τιμή 20,854 ευρώ. Μέσω δύο πακέτων νωρίτερα, ένα 250. 000 τεμαχίων στα 20,80 ευρώ και ένα 300.000 τεμαχίων στα 20,90 ευρώ, ολοκληρώθηκε και το δεύτερο πακέτο που έβγαλε προς πώληση η εταιρεία.
Υπενθυμίζεται πως πριν λίγες μέρες είχαν πουληθεί 250 χιλ. ίδιες μετοχές προς 20,95 ευρώ η κάθε μία. Η μέση τιμή των 550.000 μετοχών ήταν 20,854 ευρώ ανά μετοχή.
Τώρα ο νέος αριθμός που κατέχει είναι 2,36 εκατ. ίδιες μετοχές ή το 2,13% του συνόλου των μετοχών.
Η μετοχή κινείται υψηλότερα και είναι στα 21,20 ευρώ και στο +0,95%. Η άμεση πώληση φαίνεται πως έχει επηρεάσει θετικά την πορεία της μετοχής, αλλά και το καλό κλίμα στο Χ.Α.
12:10 UPDATE
Νέο υψηλό για Γενικό Δείκτη και τραπεζικό
Με οδηγό τις τραπεζικές μετοχές ο Γενικός Δείκτης καταγράφει νέο υψηλό σχεδόν 14 ετών (παρά δύο μήνες) και συγκεκριμένα βρέθηκε στις 1.521,5 μονάδες με άνοδο 0,97%, ενώ τώρα ενισχύεται 0,68%. Σε νέο υψηλό που είχε να δει από τον Νοέμβριο του 2015 κινείται και ο τραπεζικός δείκτης.
Η Eurobank έχει τη μεγαλύτερη άνοδο και σπάει το προηγούμενο υψηλό που είχε γράψει μόλις στις 10 Ιανουαρίου, επιβεβαιώνοντας την καλή συμπεριφορά και την καλύτερη μεταξύ των ελληνικών τραπεζών. Η μετοχή είναι στα 2,4460 ευρώ με άνοδο 2,69%.
Δυνατή κίνηση και από την Εθνική που είναι στα 8,2940 ευρώ με άνοδο 1,64%, χωρίς όμως να έχει γράψει νέο υψηλό. Το προηγούμενο ήταν στα 8,65 ευρώ τον περασμένο Μάιο.
Σε νέα υψηλά και η Πειραιώς και στα 4,2740 ευρώ με άνοδο 1,40%.
Κοντά στο να γράψει νέο υψηλό και η Alpha Bank με άνοδο 1,45%.
Σημειώνεται πως ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται 1,85% και είναι στις 1.400 μονάδες και είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2015.

10:39 ΠΡΩΤΟ ΣΧΟΛΙΟ
ΑΓΟΡΑ: Είναι καλό το κλίμα στις αγορές της Ευρώπης και μας δίνει μία βοήθεια και σήμερα αυτή η εξέλιξη. Έχουν προηγηθεί δύο ανοδικές συνεδριάσεις με διστακτικότητα, αλλά κάποια στελέχη της αγοράς, λένε πως είναι λογική αυτή η επιφυλακτικότητα, καθώς όλοι περιμένουν να αναλάβει το Τραμπ και να ανακοινώσει τους δασμούς. Υπάρχει δηλαδή ένα ρίσκο, μήπως πει κάτι που δεν θα είναι καλό για την Ευρώπη. Ήπιες μεταβολές παρατηρούνται στο ξεκίνημα και δεν μπορούμε να πούμε πως υπάρχουν μετοχές που ξεχωρίζουν.
HELLENIQ ENERGY: Από 20/1, οι μετοχές της εταιρείας θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στο προμέρισμα ύψους 0,20 ευρώ ανά μετοχή. Άρα σήμερα στο κλείσιμο όσοι έχουν μετοχές, θα λάβουν το σχετικό ποσό. Υπενθυμίζεται πως η διοίκηση έχει προαναγγείλει έκτακτο μέρισμα 0,30 ευρώ από την πώληση του ποσοστού στη ΔΕΠΑ Εμπορίας και φυσικά θα δώσει τελικό μέρισμα. Αναλυτές υπολογίζουν πως η συνολική διανομή θα είναι στα 0,80 ευρώ. Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που έχει καταγράψει άνοδο η μετοχή το τελευταίο διάστημα. Στα 7,66 ευρώ με άνοδο 0,26%.
ΟΛΘ: Οι περισσότεροι συγκλίνουν, βάσει όσων διαβάζουμε, ότι τέλειωσε το θέμα της δημόσιας πρότασης των Ρωσοελβετών και έχει αποτύχει. Στο ενημερωτικό αναφέρεται πως δεν θα αυξήσουν το τίμημα. Εμείς επειδή έχουμε δει πολλά στο χρηματιστήριο, όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαστε θα κρατούσαμε μικρό καλάθι. Δεν ξέρουμε κάτι, αλλά είναι αρκετά νωρίς για να πούμε ότι η μετοχή άλλαξε πίστα. Από την άλλη, όπως γράφουμε και σε ξεχωριστό θέμα που έχουμε σήμερα, momentum έδωσε στη μετοχή η Belterra, ανέδειξε ότι είναι φθηνή, αλλά δεν έχει λόγο να αγοράζει, αφού δεν αμφισβητείται η μεγάλη πλειοψηφία που έχει. Μόνο το θέμα της διασποράς εντοπίζουμε ως λόγο και το γεγονός ότι τέτοιες κινήσεις χαρακτηρίζονται «εχθρικές», άρα από πείσμα μπορεί να είπαν να την πάνε πιο πάνω. Στα 29,30 ευρώ ξεκίνησε σήμερα, δηλαδή από το σημείο που έκλεισε χθες, αλλά δείχνει διαθέσεις για πιο πάνω.
ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Η Motor Oil πούλησε όπως ήταν αναμενόμενο 10,4 εκατ. μετοχές με τιμή 1,25 ευρώ ανά μετοχή. Τις μετοχές αγόρασε η Reggeborgh. Δεν τίθεται θέμα δημόσιας πρότασης γιατί οι μετοχές αντιστοιχούν στο 2,9868% και έγινε η αγορά με χρονική διαφορά που προβλέπεται από τον κανονισμό έναντι της προηγούμενης, ώστε να μην πρέπει να γίνει δημόσια πρόταση. Τώρα κατέχει το 51,142% της Ελλάκτωρ. Στα 2,19 ευρώ η μετοχή με άνοδο 0,46%.
MOTOR OIL: Λες και δεν θέλουν κάποιοι να ανέβει η μετοχή. Μόλις πάει να πάρει τα πάνω της, βγαίνει και μία αρνητική είδηση. Έγινε πριν λίγες μέρες με την ανακοίνωση πώλησης 250 χιλ. ιδίων μετοχών, έγινε ξανά τώρα με νέα ανακοίνωση, αυτή τη φορά για πώληση 550 χιλ. ιδίων μετοχών. Κατώτατη τιμή τα 20,50 ευρώ. Σημειώνουμε πως οι προηγούμενες είχαν κατώτατη τιμή 20 ευρώ, αλλά πουλήθηκαν στα 20,95 ευρώ. Πέριξ των 21 ευρώ κινείται στο ξεκίνημα.
JUMBO: Πάνω από 50 χιλ. τεμάχια πουλούσαν από την προσυνεδρίαση στα 25,18 ευρώ. Στα 24,98 ευρώ στο άνοιγμα.
ΕΥΔΑΠ: Έχει ξεκινήσει εδώ και λίγες μέρες μία εκποίηση μετοχών. Δεν είναι μεγάλος ο αριθμός, αλλά το ενδιαφέρον για τη μετοχή είναι μηδενικό και έτσι από τις 5.500 μετοχές που βγήκαν στις 10 Ιανουαρίου προς εκποίηση, είναι ακόμα διαθέσιμες οι 3.911 μετοχές. Σημειώστε πως αναφερόμαστε σε μετοχή του FTSE 25, η οποία όπως φαίνεται δεν έχει επενδυτές να απορροφήσουν ένα τέτοιο μικρό αριθμό μετοχών. Γιατί άραγε;
ALTER EGO: Από 3,70 έως 4 ευρώ το εύρος τιμής για τη δημόσια προσφορά που ξεκινάει τη Δευτέρα.
ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ: Εδώ είχαμε κάτι ανακοινώσεις που ήθελες μεταφραστή για να καταλάβεις τι γίνεται. Προσέξτε τι έχουμε τώρα στη συγκεκριμένη. Στις 23 Δεκεμβρίου είχε ανακοινωθεί πως ο βασικός μέτοχος Αθανάσιος Παπαζηλάκης μετέφερε από την ατομική του μερίδα σε κοινή επενδυτική μερίδα 450 χιλ. μετοχές ή το 3,29% του συνόλου. Αυτή η κίνηση δεν άλλαζε το ποσοστό του, ώστε να βελτιωθεί η διασπορά. Χθες όμως ανακοινώθηκε πως τα τρία άλλα μέλη της επενδυτικής μερίδας, μετέφεραν από 150 χιλ. μετοχές ο καθένας σε προσωπικό κωδικό από την κοινή επενδυτική μερίδα.
Έτσι το ποσοστό του κ.Παπαζηλάκη μειώθηκε στο 34,02% από 37,31%. Στο μετοχολόγιο υπάρχει και ο Πασχάλης Παπαζηλάκης με 38,71% σύμφωνα με το site της ΕΧΑΕ. Έτσι τώρα η συγκέντρωση από 76,02% έπεσε στο 72,73%, άρα ικανοποιείται το κριτήριο του κ.Κοντόπουλου για πάνω από 25%. Διασπορά βέβαια δε βελτιώνεται έτσι αφού οι μετοχές «παρκαρίστηκαν», αλλά μπορούμε να προσποιηθούμε ότι πέτυχε ο στόχος της ΕΧΑΕ και πλέον είναι 3 οι εταιρείες που βελτίωσαν διασπορά (Φίλιππος Νάκας, Μπλε Κέδρος και Εβροφάρμα).
ΦΒΜΕΖΖ: Μεγάλη εντολή αγοράς, σε όγκο, στην προσυνεδρίαση ύψους 360 χιλ. τεμαχίων στα 0,08 ευρώ.
ΑΤΖΕΝΤΑ ΑΓΟΡΑΣ

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr
Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.
ΑΓΟΡΑ: Εκεί που έδειχνε διστακτικότητα στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, σήμερα έκανε το ξέσπασμα και μάλιστα με εντυπωσιακό τρόπο, κάνοντας μάλλον τους επιφυλακτικούς να κλείσουν σορτ θέσεις και να βγουν αγοραστές. Επιλεκτικές και πάλι οι κινήσεις αλλά πιο επιθετικές. Εντυπωσίασαν οι τράπεζες, η Motor Oil, ειδικά μετά τη διάθεση και του άλλου πακέτου ιδίων μετοχών και κάποια άλλα βαριά χαρτιά, σε λίγο μικρότερο βαθμό. Νέα πολυετή υψηλά για γενικό δείκτη και τραπεζικό και συμπληρώθηκαν 4 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Στο υψηλό ημέρας και στις 1.524,67 μονάδες με άνοδο 1,18% και τζίρο 179 εκατ. ευρώ και 1,4% άνοδος σε εβδομαδιαία βάση. Στα μικρομεσαία δεν είδαμε ανάλογο ενθουσιασμό πάντως.
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Όταν κάποιος περιμένει να πάει πάνω η αγορά, φυσικά και πρώτα αγοράζει τράπεζες. Επιβεβαιώθηκε ξανά αυτή η άποψη, αφού αυτές είναι οι πρώτες μετοχές που αγοράζουν και οι ξένοι, αυτές έχουν και μεγάλη βαρύτητα στη διαμόρφωση του Γ.Δ. Εντυπωσιακή για μία ακόμα φορά η Eurobank, αλλά και η Πειραιώς πλέον έχει δώσει μεγάλη απόδοση αφού από τα 3,50 ευρώ, όχι μόνο πλήρωσε ξανά το γνωστό trade μέχρι τα 4 ευρώ, αλλά παράλληλα έδειχνε στο ταμπλό, ότι όσοι μπήκαν για το trade έπρεπε να μείνουν. Νέα υψηλά ξανά και από τη συγκεκριμένη. Καλή πάντως η εικόνα και των άλλων συστημικών. Η ΕΥΡΩΒ στο +4,53%, η ΑΛΦΑ στο +2,77%, η ΠΕΙΡ στο +2,47% και η ΕΤΕ στο +2,08%.
MOTOR OIL: Διατέθηκαν όπως φάνηκε εύκολα σήμερα και οι επιπλέον μετοχές και ελπίζουμε να μην έχει άλλες. Η μετοχή ξέσπασε προς το τέλος καταγράφοντας νέο υψηλό 4 μηνών. Το κρίσιμο σημείο τώρα είναι τα 22 ευρώ, σημείο από το οποίο διέρχεται ο εκθετικός κινητός των 200 ημερών. Στα 21,68 ευρώ και στο +3,24% που ήταν και υψηλό ημέρας.
ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Με σύσταση ουδέτερη και τιμή στόχο τα 2,40 ευρώ ξεκίνησε ξανά την κάλυψη της μετοχής η Piraeus Securities και σημειώνει πως είναι καλά τοποθετημένη για να φέρει δυνατές ελεύθερες ταμειακές ροές. Για το 2024 περιμένει καθαρά κέρδη 85,1 εκατ. ευρώ και το 2025 91,7 εκατ. ευρώ που δίνουν βέβαια μονοψήφιο p/e. Βλέπει επίσης σταδιακή απομόχλευση στις 1,9 φορές ο δανεισμός τα EBITDA το 2027. Θα λέγαμε πως τα 2,40 ευρώ είναι και τεχνικά ένα επίπεδο που περιμένουμε να δούμε δυσκολία και η στήλη εκεί έχει σκοπό να την αφαιρέσει από τις επιλογές της. Με βάση το p/e θα λέγαμε όμως πως για εμάς, αξίζει καλύτερη αποτίμηση. Δυστυχώς όμως έχει κουράσει η συμπεριφορά της στο ταμπλό. Οριακά υποχώρησε σήμερα ο τίτλος.
ΟΛΘ: Αγορές στις 16/1 ανακοίνωσε η Belterra με μέση τιμή 28,8756 ευρώ. Πήρε 11 χιλ. τεμάχια. Η μετοχή σήμερα έκανε μία παύση για ανάσες και έκλεισε στα 29,10 ευρώ με οριακές απώλειες.
ΑΚΤOR: Λες και υπήρχε μηχανάκι σήμερα στο δικαίωμα και στη μετοχή. Λες και κάποιοι άλλαζαν τις μετοχές με δικαιώματα, λόγω του discount, το οποίο όμως ήταν μικρό.
ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ: Το υψηλό της είναι στα 5,10 ευρώ και έκλεισε στα 5,08 ευρώ που ήταν και υψηλό ημέρας.
ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ: Νέες αγορές από insider που αλλάζουν επίπεδο γιατί έγιναν κοντά στα 3 ευρώ και αφορούσε 11.200 μετοχές. Και σήμερα εξαιρετική η συμπεριφορά της μετοχής. Στα 3,03 ευρώ και στο +1,68%.
ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Αγορές ιδίων από την εταιρεία αλλά λίγες και αυτό οφείλεται στο χαμηλό όγκο συναλλαγών που κάνει η μετοχή καθημερινά. Ίσως θα έπρεπε να το δουν το θέμα αυτό. Αμετάβλητη στα 2,51 ευρώ.
ΑΚΡΙΤΑΣ: Για να είμαστε δίκαιοι συνολικά με τον κανονισμό για τη διασπορά, μετοχές όπως και η συγκεκριμένη, ίσως δεν αξίζουν να είναι στο Χ.Α. Προσέξτε τι έγινε σήμερα: Άνοιξε στα 0,75 ευρώ και στο -6,25% με 10 τεμάχια. Έκανε μετά άλλα 10 και πήγε στη συνέχεια στα 0,7850 ευρώ με 500 τεμάχια, και με τους αγοραστές συνέχεια να πηγαίνουν τη μετοχή με λίγα κομμάτια μέχρι τα 0,8650 ευρώ και στο +8,12%. Μετά με 10 τεμάχια πήγε πάλι στα 0,7750 ευρώ και με 1 κομμάτι στο +3,13% και στα 0,8250 ευρώ. Η όλη κίνηση έγινε με τζίρο 498 ευρώ και όγκο 630 τεμάχια. Από το -6,25% μέχρι το +8,12%. Απαράδεκτα πράγματα. Τελικά έκλεισε αμετάβλητη στα 0,80 ευρώ.
LAVIPHARM: Διατηρείται η συσσώρευση αλλά μέχρι πότε; Δείχνει έτοιμη να σπάσει για υψηλότερα. Η διοίκηση φέρνει αυτά που υπόσχεται και το έχουμε δει τους τελευταίους μήνες. Βελτιώνει τα μεγέθη, κάνει εξαγορές φαρμάκων και νέες συνεργασίες. Στα 0,8080 ευρώ και στο +2,28% με καλό όγκο 400 χιλ. τεμάχια.
PHOENIX VEGA MEZZ: Αρκετά μεγάλος σήμερα ο όγκος συναλλαγών. Πλησίασε τα 7 εκατ. τεμάχια.
ΔΡΟΜΕΑΣ: Καλοδεχούμενη η άνοδος και με καλές συναλλαγές. Ελπίζουμε να έχει συνέχεια. Στα 0,3310 ευρώ και στο +4,75% με όγκο 30 χιλ. τεμάχια.
Καλό Σαββατοκύριακο
14:05 UPDATE
Πώληση ιδίων μετοχών από Motor Oil – Ανοδικά η μετοχή
Ολοκληρώθηκε η πώληση του δεύτερου πακέτου ιδίων μετοχών της Motor Oil με μέση τιμή 20,854 ευρώ. Μέσω δύο πακέτων νωρίτερα, ένα 250. 000 τεμαχίων στα 20,80 ευρώ και ένα 300.000 τεμαχίων στα 20,90 ευρώ, ολοκληρώθηκε και το δεύτερο πακέτο που έβγαλε προς πώληση η εταιρεία.
Υπενθυμίζεται πως πριν λίγες μέρες είχαν πουληθεί 250 χιλ. ίδιες μετοχές προς 20,95 ευρώ η κάθε μία. Η μέση τιμή των 550.000 μετοχών ήταν 20,854 ευρώ ανά μετοχή.
Τώρα ο νέος αριθμός που κατέχει είναι 2,36 εκατ. ίδιες μετοχές ή το 2,13% του συνόλου των μετοχών.
Η μετοχή κινείται υψηλότερα και είναι στα 21,20 ευρώ και στο +0,95%. Η άμεση πώληση φαίνεται πως έχει επηρεάσει θετικά την πορεία της μετοχής, αλλά και το καλό κλίμα στο Χ.Α.
12:10 UPDATE
Νέο υψηλό για Γενικό Δείκτη και τραπεζικό
Με οδηγό τις τραπεζικές μετοχές ο Γενικός Δείκτης καταγράφει νέο υψηλό σχεδόν 14 ετών (παρά δύο μήνες) και συγκεκριμένα βρέθηκε στις 1.521,5 μονάδες με άνοδο 0,97%, ενώ τώρα ενισχύεται 0,68%. Σε νέο υψηλό που είχε να δει από τον Νοέμβριο του 2015 κινείται και ο τραπεζικός δείκτης.
Η Eurobank έχει τη μεγαλύτερη άνοδο και σπάει το προηγούμενο υψηλό που είχε γράψει μόλις στις 10 Ιανουαρίου, επιβεβαιώνοντας την καλή συμπεριφορά και την καλύτερη μεταξύ των ελληνικών τραπεζών. Η μετοχή είναι στα 2,4460 ευρώ με άνοδο 2,69%.
Δυνατή κίνηση και από την Εθνική που είναι στα 8,2940 ευρώ με άνοδο 1,64%, χωρίς όμως να έχει γράψει νέο υψηλό. Το προηγούμενο ήταν στα 8,65 ευρώ τον περασμένο Μάιο.
Σε νέα υψηλά και η Πειραιώς και στα 4,2740 ευρώ με άνοδο 1,40%.
Κοντά στο να γράψει νέο υψηλό και η Alpha Bank με άνοδο 1,45%.
Σημειώνεται πως ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται 1,85% και είναι στις 1.400 μονάδες και είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2015.

10:39 ΠΡΩΤΟ ΣΧΟΛΙΟ
ΑΓΟΡΑ: Είναι καλό το κλίμα στις αγορές της Ευρώπης και μας δίνει μία βοήθεια και σήμερα αυτή η εξέλιξη. Έχουν προηγηθεί δύο ανοδικές συνεδριάσεις με διστακτικότητα, αλλά κάποια στελέχη της αγοράς, λένε πως είναι λογική αυτή η επιφυλακτικότητα, καθώς όλοι περιμένουν να αναλάβει το Τραμπ και να ανακοινώσει τους δασμούς. Υπάρχει δηλαδή ένα ρίσκο, μήπως πει κάτι που δεν θα είναι καλό για την Ευρώπη. Ήπιες μεταβολές παρατηρούνται στο ξεκίνημα και δεν μπορούμε να πούμε πως υπάρχουν μετοχές που ξεχωρίζουν.
HELLENIQ ENERGY: Από 20/1, οι μετοχές της εταιρείας θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στο προμέρισμα ύψους 0,20 ευρώ ανά μετοχή. Άρα σήμερα στο κλείσιμο όσοι έχουν μετοχές, θα λάβουν το σχετικό ποσό. Υπενθυμίζεται πως η διοίκηση έχει προαναγγείλει έκτακτο μέρισμα 0,30 ευρώ από την πώληση του ποσοστού στη ΔΕΠΑ Εμπορίας και φυσικά θα δώσει τελικό μέρισμα. Αναλυτές υπολογίζουν πως η συνολική διανομή θα είναι στα 0,80 ευρώ. Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που έχει καταγράψει άνοδο η μετοχή το τελευταίο διάστημα. Στα 7,66 ευρώ με άνοδο 0,26%.
ΟΛΘ: Οι περισσότεροι συγκλίνουν, βάσει όσων διαβάζουμε, ότι τέλειωσε το θέμα της δημόσιας πρότασης των Ρωσοελβετών και έχει αποτύχει. Στο ενημερωτικό αναφέρεται πως δεν θα αυξήσουν το τίμημα. Εμείς επειδή έχουμε δει πολλά στο χρηματιστήριο, όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαστε θα κρατούσαμε μικρό καλάθι. Δεν ξέρουμε κάτι, αλλά είναι αρκετά νωρίς για να πούμε ότι η μετοχή άλλαξε πίστα. Από την άλλη, όπως γράφουμε και σε ξεχωριστό θέμα που έχουμε σήμερα, momentum έδωσε στη μετοχή η Belterra, ανέδειξε ότι είναι φθηνή, αλλά δεν έχει λόγο να αγοράζει, αφού δεν αμφισβητείται η μεγάλη πλειοψηφία που έχει. Μόνο το θέμα της διασποράς εντοπίζουμε ως λόγο και το γεγονός ότι τέτοιες κινήσεις χαρακτηρίζονται «εχθρικές», άρα από πείσμα μπορεί να είπαν να την πάνε πιο πάνω. Στα 29,30 ευρώ ξεκίνησε σήμερα, δηλαδή από το σημείο που έκλεισε χθες, αλλά δείχνει διαθέσεις για πιο πάνω.
ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Η Motor Oil πούλησε όπως ήταν αναμενόμενο 10,4 εκατ. μετοχές με τιμή 1,25 ευρώ ανά μετοχή. Τις μετοχές αγόρασε η Reggeborgh. Δεν τίθεται θέμα δημόσιας πρότασης γιατί οι μετοχές αντιστοιχούν στο 2,9868% και έγινε η αγορά με χρονική διαφορά που προβλέπεται από τον κανονισμό έναντι της προηγούμενης, ώστε να μην πρέπει να γίνει δημόσια πρόταση. Τώρα κατέχει το 51,142% της Ελλάκτωρ. Στα 2,19 ευρώ η μετοχή με άνοδο 0,46%.
MOTOR OIL: Λες και δεν θέλουν κάποιοι να ανέβει η μετοχή. Μόλις πάει να πάρει τα πάνω της, βγαίνει και μία αρνητική είδηση. Έγινε πριν λίγες μέρες με την ανακοίνωση πώλησης 250 χιλ. ιδίων μετοχών, έγινε ξανά τώρα με νέα ανακοίνωση, αυτή τη φορά για πώληση 550 χιλ. ιδίων μετοχών. Κατώτατη τιμή τα 20,50 ευρώ. Σημειώνουμε πως οι προηγούμενες είχαν κατώτατη τιμή 20 ευρώ, αλλά πουλήθηκαν στα 20,95 ευρώ. Πέριξ των 21 ευρώ κινείται στο ξεκίνημα.
JUMBO: Πάνω από 50 χιλ. τεμάχια πουλούσαν από την προσυνεδρίαση στα 25,18 ευρώ. Στα 24,98 ευρώ στο άνοιγμα.
ΕΥΔΑΠ: Έχει ξεκινήσει εδώ και λίγες μέρες μία εκποίηση μετοχών. Δεν είναι μεγάλος ο αριθμός, αλλά το ενδιαφέρον για τη μετοχή είναι μηδενικό και έτσι από τις 5.500 μετοχές που βγήκαν στις 10 Ιανουαρίου προς εκποίηση, είναι ακόμα διαθέσιμες οι 3.911 μετοχές. Σημειώστε πως αναφερόμαστε σε μετοχή του FTSE 25, η οποία όπως φαίνεται δεν έχει επενδυτές να απορροφήσουν ένα τέτοιο μικρό αριθμό μετοχών. Γιατί άραγε;
ALTER EGO: Από 3,70 έως 4 ευρώ το εύρος τιμής για τη δημόσια προσφορά που ξεκινάει τη Δευτέρα.
ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ: Εδώ είχαμε κάτι ανακοινώσεις που ήθελες μεταφραστή για να καταλάβεις τι γίνεται. Προσέξτε τι έχουμε τώρα στη συγκεκριμένη. Στις 23 Δεκεμβρίου είχε ανακοινωθεί πως ο βασικός μέτοχος Αθανάσιος Παπαζηλάκης μετέφερε από την ατομική του μερίδα σε κοινή επενδυτική μερίδα 450 χιλ. μετοχές ή το 3,29% του συνόλου. Αυτή η κίνηση δεν άλλαζε το ποσοστό του, ώστε να βελτιωθεί η διασπορά. Χθες όμως ανακοινώθηκε πως τα τρία άλλα μέλη της επενδυτικής μερίδας, μετέφεραν από 150 χιλ. μετοχές ο καθένας σε προσωπικό κωδικό από την κοινή επενδυτική μερίδα.
Έτσι το ποσοστό του κ.Παπαζηλάκη μειώθηκε στο 34,02% από 37,31%. Στο μετοχολόγιο υπάρχει και ο Πασχάλης Παπαζηλάκης με 38,71% σύμφωνα με το site της ΕΧΑΕ. Έτσι τώρα η συγκέντρωση από 76,02% έπεσε στο 72,73%, άρα ικανοποιείται το κριτήριο του κ.Κοντόπουλου για πάνω από 25%. Διασπορά βέβαια δε βελτιώνεται έτσι αφού οι μετοχές «παρκαρίστηκαν», αλλά μπορούμε να προσποιηθούμε ότι πέτυχε ο στόχος της ΕΧΑΕ και πλέον είναι 3 οι εταιρείες που βελτίωσαν διασπορά (Φίλιππος Νάκας, Μπλε Κέδρος και Εβροφάρμα).
ΦΒΜΕΖΖ: Μεγάλη εντολή αγοράς, σε όγκο, στην προσυνεδρίαση ύψους 360 χιλ. τεμαχίων στα 0,08 ευρώ.
ΑΤΖΕΝΤΑ ΑΓΟΡΑΣ

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr
Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.
Σχόλια αναγνωστών