Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Επιφυλακτικό το κλίμα – Πιέζεται λόγω placement η Μυτιληναίος

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Επιφυλακτικό το κλίμα – Πιέζεται λόγω placement η Μυτιληναίος
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Το placement στη Μυτιληναίος επηρεάζει την πορεία της μετοχής και όλου του Χ.Α. δίνοντας ήπιες απώλειες στο Γενικό Δείκτη. Επιφυλακτικό πάντως είναι και το κλίμα στο εξωτερικό, επομένως δεν αποκλείεται να δούμε μία ακόμη πτωτική κίνηση και να απομακρυνθούμε λίγο από τις 1.500 μονάδες. Πιέζονται λίγο ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ Χ.Α: Προφανώς και πλέον όλοι όσοι διαβάζουν τη στήλη, γνωρίζουν από την αρχή τις αντιρρήσεις μας, καθώς δεν υπάρχει προστασία του μετόχου μειοψηφίας και δίνεται η δυνατότητα σε κάποιους να βγάλουν τις εταιρείες έξω χωρίς κόστος και να αποκτήσουν σημαντικά οφέλη. Πρέπει να ξεκαθαριστούν κάποια θέματα, όπως αν όλες έχουν δικαίωμα να πάνε στην ΕΝ.Α. και πως ορίζεται η ελεύθερη διασπορά.

Από την άλλη, είναι ωραία τα λόγια και οι ευχές, ότι θέλουμε να βάλουμε βάσεις για να γίνονται πράξεις να μην είναι οικογενειακές οι επιχειρήσεις, να τελειώσουν τα αστεία και πολλά άλλα τέτοια που διαρρέονται από την ΕΧΑΕ, αλλά στην πράξη θα κριθούν όλα αυτά. Και όσοι είμαστε παλιοί και θυμόμαστε, ξέρουμε… Προφανώς και η συγκεκριμένη στήλη, η οποία έχει αδυναμία στα ποιοτικά μικρομεσαία, είναι η πρώτη που θα ήθελε να δει συναλλαγές περισσότερες και αύξηση διασποράς. Δείτε όμως και την κατάταξη βάση συναλλακτικής δραστηριότητας και συγκρίνετε τις μετοχές με τη διασπορά. Υπάρχουν πολλές στην υψηλή με διασπορά μικρότερη από κάποιες που είναι στη μεσαία.

PLACEMENT: Μην έχετε καμία αμφιβολία. Όταν πουλάνε οι βασικοί μέτοχοι, θεωρούν τις τιμές των μετοχών δίκαιες τουλάχιστον. Οι πωλήσεις μετοχών από insiders, η διάχυση της ανόδου και οι νέες εισαγωγές σε υψηλές τιμές θα αποτελέσουν το τελευταίο κύμα ανόδου. Πότε θα τελειώσει αυτό βέβαια και σε τι ύψος, δεν μπορεί κάποιος να το ξέρει. Θα εξαρτηθεί από την όρεξη των επενδυτών και από πόσες ακόμα μετοχές θα πουλήσουν οι βασικοί μέτοχοι, γιατί μέχρι τώρα έχουμε λίγες διαθέσεις τίτλων. Θα θυμίσουμε επίσης πως σε προηγούμενα bull market οι επενδυτές λόγω υψηλής ρευστότητας είχαν πάει τις μετοχές αρκετά υψηλότερα από εκεί που πουλούσαν οι insiders και που πίστευαν ότι είναι η δίκαιη τιμή.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Στα 38,94 ευρώ το χθεσινό κλείσιμο στα 35,50 ευρώ η διάθεση του 5% από τον Ευάγγελο Μυτιληναίο. Τεράστιο το ράλι της μετοχής. Πριν 4 χρόνια ήταν στα ευρώ και κανείς δεν κοιτούσε τη μετοχή η οποία διαπραγματευόταν με ελκυστικούς δείκτες από τότε. Σήμερα έχει κάνει άλματα βέβαια και στα θεμελιώδη και στην αποτίμηση. Η είσοδος στο Λονδίνο μπορεί να φέρει ακόμα μεγαλύτερη αποτίμηση. Βραχυπρόθεσμα, ωστόσο, θα επηρεαστεί από το discount του placement. Η μετοχή άνοιξε με απώλειες 6% και στα 36,60 ευρώ.

FOURLIS: Δείχνουν βελτιωμένα τα μεγέθη στο πρώτο τρίμηνο, αλλά οφείλεται στην Trade Estates. Υπάρχει βελτίωση μεγεθών από τη δραστηριότητα των ΙΚΕΑ αλλά τα αθλητικά είδη έχουν καλές ζημιές. Με οριακές απώλειες άνοιξε η μετοχή.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Εδώ έχουμε ένα σοβαρό θέμα. Οι βασικοί μέτοχοι ελέγχουν πάνω από 90% και υπάρχει γνωστή κόντρα μεταξύ τους. Άρα το ερώτημα είναι αν θα θελήσουν να μεταφέρουν μετοχές σε μερίδες τρίτων και να «αυξήσουν» τη διασπορά ή θα είναι μεταξύ αυτών που θα διαγράψει ο κ.Κοντόπουλος; Η μετοχή είναι τσάμπα καθώς βγάζει εξαιρετικά κέρδη η εταιρεία και έχει τεράστια ρευστότητα. Φταίνε βέβαια στη συγκεκριμένη περίπτωση και οι μέτοχοι, όχι μόνο η ΕΧΑΕ.

INTRALOT: Ευτυχώς που δεν ίσχυσε ο κανονισμός 2-3 χρόνια πριν γιατί αντιλαμβάνεστε τι θα είχε συμβεί. Άντε πριν 3 χρόνια να προσπαθούσε να αντλήσει τόσα κεφάλαια η εταιρεία και να βγει από την επιτήρηση.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης