Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Με τον αραμπά η εξυγίανση της ΒΙΟΤΕΡ – Επί 4 χρόνια επαναλαμβάνει τα ίδια και τα ίδια στον ισολογισμό

Με τον αραμπά η εξυγίανση της ΒΙΟΤΕΡ – Επί 4 χρόνια επαναλαμβάνει τα ίδια και τα ίδια στον ισολογισμό
Άραγε η επανάληψη των ίδιων αναφορών σε 4 διαδοχικούς ισολογισμούς δεν αποτελεί λόγω ερώτησης του ορκωτού ή των αρμόδιων εποπτικών αρχών;

Κανέναν δε φαίνεται να προβληματίζει το copy-paste της ΒΙΟΤΕΡ στους ισολογισμούς των τεσσάρων τελευταίων χρήσεων, όπου παρά τη συμφωνία εξυγίανσης, τίποτα δεν έχει υλοποιήσει, αλλά υπόσχεται πως θα επανέλθει και θα διεκδικήσει μερίδιο από την κατασκευαστική πίτα!
Η εταιρεία διαθέτει σύμφωνα με τον ισολογισμό ακίνητη περιουσία πάνω από 50 εκατ. ευρώ και υπάρχουν μεγάλες απαιτήσεις κυρίως από το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά την ίδια ώρα υπάρχουν και μεγάλα δάνεια τα οποία δεν εξυπηρετούνται και επιβαρύνονται από νέους τόκους.
Ο ισολογισμός του 2020 έδειχνε πως αν προχωρούσε γρήγορα το σχέδιο εξυγίανσης και πουλούσε ακίνητα που είχαν τότε αξία 51 εκατ. ευρώ, εισέπραττε μέρος των απαιτήσεων των 28 εκατ. ευρώ (μετά από μεγάλες διαγραφές) και διαγράφονταν και αρκετά δάνεια από τα 158 εκατ. ευρώ θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι είχε πιθανότητες να ορθοποδήσει.
Τότε (σημ. στον ισολογισμό του 2020), η διοίκηση ανέφερε πως «έπειτα από την έγκριση του σχεδίου εξυγίανσής της από το Πρωτοδικείο Αθηνών (558 / 7-12-2020) και σύμφωνα με τους όρους υλοποίησής του (διαγραφές τραπεζικών υποχρεώσεων και υποχρεώσεων σε προμηθευτές και λοιπούς πιστωτές) η εταιρεία εκτιμά πως θα βρει νέο βηματισμό και θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά της διεκδικώντας μερίδιο από τον κατασκευαστικό τομέα.
Επιπλέον ανέφερε: Η εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει την εφαρμογή του πλάνου εξυγίανσής της, πλέον ειδικότερα βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης των μεταβιβαζόμενων Ακινήτων, κατά τα οριζόμενα στη συμφωνία εξυγίανσης, περαιτέρω δε έχει εκκινήσει και την τμηματική αποπληρωμή των απαιτήσεων των μη συμβαλλόμενων πιστωτών της. Με τη συμφωνία εξυγίανσης, μεταξύ άλλων, η εταιρεία θα ρυθμίσει σε βάθος επταετίας τραπεζικές της υποχρεώσεις μέσω ισόποσης με την ονομαστική αξία των υφιστάμενων εκχωρημένων
απαιτήσεων και μέσω της έκδοσης μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, παράλληλα θα απαλλαγεί, μέσω διαγραφής, από τραπεζικό δανεισμό εκατομμυρίων, διασφαλίζοντας έτσι τις προοπτικές βιωσιμότητας της.
Στον ισολογισμό χρήσης 2021 σημείωνε πως «σύμφωνα με τους όρους υλοποίησης του σχεδίου εξυγίανσης (διαγραφές τραπεζικών υποχρεώσεων και υποχρεώσεων σε προμηθευτές και λοιπούς πιστωτές) η εταιρεία εκτιμά πως θα μπορέσει να βρει νέο βηματισμό για να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά της διεκδικώντας μερίδιο από τον κατασκευαστικό τομέα».
Τότε πούλησε μία συμμετοχή σε σταθμό αυτοκινήτων και υποσχόταν πως το 2022 οι προσπάθειες εξυγίανσης θα εντείνονταν και πως θα σχεδιαζόταν η επιστροφή της εταιρείας στην κανονικότητα με στόχο τη διεκδίκηση νέων έργων και την ανάπτυξη του real estate, εκμεταλλευόμενη την πολύχρονη εμπειρία της σε αυτούς τους τομείς.
Η αξία των ακινήτων παρέμεινε στα ίδια επίπεδα των 51 εκατ. ευρώ και οι απαιτήσεις συνέχιζαν να απομειώνονται.
Το 2022 έχουμε ανάλογο ύψος ακίνητης περιουσίας που έφτασαν τα 52,5 εκατ. ευρώ λόγω αναπροσαρμογής αξίας, αλλά καμία πώληση για να μειωθεί ο δανεισμός.
Οι απαιτήσεις επίσης παρέμειναν στα ίδια επίπεδα.
Η διοίκηση επαναλαμβάνει: Σύμφωνα με τους όρους υλοποίησης του σχεδίου εξυγίανσης (διαγραφές τραπεζικών υποχρεώσεων και υποχρεώσεων σε προμηθευτές και λοιπούς πιστωτές) η εταιρεία εκτιμά πως θα μπορέσει να βρει νέο βηματισμό και προοπτική για να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά της διεκδικώντας μερίδιο από τον κατασκευαστικό τομέα.
Στις προοπτικές επαναλαμβάνει επίσης τα τρία σημεία:
1. Θα συνεχιστούν οι ενέργειες εκκαθάρισης των παλιών εργολαβιών με σκοπό την οριστική παραλαβή των έργων και την επιστροφή στις δανείστριες τράπεζες των εγγυητικών επιστολών, γεγονός που ρυθμίζει τις σχέσεις με αυτές (διαγραφή χρεών, ΜΟΔ κλπ).
2. Θα ενταθούν οι προσπάθειες για την ευδοκίμηση και είσπραξη των claims, που έχουν καθυστερήσει, ώστε να αυξηθεί η ρευστότητα της εταιρείας.
3. Θα σχεδιαστεί η επιστροφή της εταιρείας στην κανονικότητα με στόχο την διεκδίκηση νέων έργων και την ανάπτυξη του real estate, εκμεταλλευόμενη την πολύχρονη εμπειρία της σε αυτούς τους τομείς.
Και ερχόμαστε στη χρήση 2023 για να διαβάσουμε και πάλι τα ίδια.
Η αξία των ακινήτων παραμένει ίδια χωρίς να έχει γίνει κάποια πώληση, ενώ οι απαιτήσεις παραμένουν μεγάλες και φαίνεται μία βελτίωση η οποία όμως δεν είναι ταμειακή.
Και πάλι η διοίκηση αποδίδει τις μεγάλες ζημιές στους τόκους που βεβαιώνονται και επαναλαμβάνει πως «σύμφωνα με τους όρους υλοποίησης του σχεδίου εξυγίανσης (διαγραφές τραπεζικών υποχρεώσεων και υποχρεώσεων σε προμηθευτές και λοιπούς πιστωτές) η εταιρεία εκτιμά πως θα μπορέσει να βρει νέο βηματισμό και προοπτική για να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά της διεκδικώντας μερίδιο από τον κατασκευαστικό τομέα».
Στην προβλεπόμενη πορεία επαναλαμβάνει και πάλι τα τρία σημεία που θα τη φέρουν στην κανονικότητα.
Στις 4 αυτές χρήσεις τα δάνεια από 158,4 εκατ. ευρώ έχουν φτάσει στα 181,2 εκατ. ευρώ και τα ίδια κεφάλαια από -87,6 εκατ. ευρώ το 2020 στα -118,3 εκατ. ευρώ το 2023.
Άραγε η επανάληψη των ίδιων αναφορών σε 4 διαδοχικούς ισολογισμούς δεν αποτελεί λόγω ερώτησης του ορκωτού ή των αρμόδιων εποπτικών αρχών;
Επιπλέον μόνο με διαγραφή άνω των 120 εκατ. ευρώ δανείων και πωλήσεις άνω των 30 εκατ. ευρώ περιουσιακών στοιχείων μπορεί να ελπίζει η εταιρεία ότι θα ορθοποδήσει.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης