Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Μια ματιά στα αποτελέσματα χρήσης 2023 της Βιοκαρπέτ – Κέρδη μέσω ασφαλιστικής αποζημίωσης

Μια ματιά στα αποτελέσματα χρήσης 2023 της Βιοκαρπέτ – Κέρδη μέσω ασφαλιστικής αποζημίωσης
Υψηλές οι λειτουργικές ταμειακές ροές αλλά συνεχίστηκαν οι μεγάλες επενδύσεις διατηρώντας σε υψηλά επίπεδα το σύνολο των υποχρεώσεων
Σημαντική μείωση παρουσίασε η καθαρή κερδοφορία της Βιοκαρπέτ και θα ήταν ακόμα μικρότερη αν δεν είχε λάβει ασφαλιστική αποζημίωση λόγω των καταστροφών που προκάλεσαν οι πλημμύρες.
Από την ασφαλιστική έλαβε 4,73 εκατ. ευρώ, αλλά την ίδια ώρα διπλασιάστηκαν σχεδόν οι τόκοι των δανείων λόγω της αύξησης των επιτοκίων.
Ρίχνοντας μια ματιά στον ισολογισμό, βλέπουμε πως οι πωλήσεις μειώθηκαν στα 210 εκατ. ευρώ από 231,2 εκατ. ευρώ, ενώ τα EBITDA υποχώρησαν 8,4% και στα 20,04 εκατ. ευρώ.
Τα κέρδη προ φόρων, μετά και την είσπραξη της αποζημίωσης διαμορφώθηκαν στα 6,27 εκατ. ευρώ από 10,8 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 5,5 εκατ. ευρώ από 9 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 39%.
Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα 98 εκατ. ευρώ δίνοντας δείκτη net debt/EBITDA 4,9 φορές.
Τα ίδια κεφάλαια ανέρχονταν στα 49 εκατ. ευρώ με τις συνολικές υποχρεώσεις στα 147,2 εκατ. ευρώ.
Η αποτίμηση ανέρχεται στα 69 εκατ. ευρώ, άρα το p/e δεν είναι χαμηλό, ενώ και ο δείκτης p/bv είναι πάνω από τη μονάδα.
Αξίζει να σημειωθεί πως αν και ο όμιλος δημιούργησε υψηλές λειτουργικές ταμειακές ροές 11,99 εκατ. ευρώ, αυτές κάλυψαν τις υψηλές επενδύσεις των 11,96 εκατ. ευρώ, διατηρώντας σε υψηλά επίπεδα το σύνολο των υποχρεώσεων.
Οι προοπτικές για το 2024 προδιαγράφονται αισιόδοξες για την Διοίκηση του Όμιλου.
Η ολοκλήρωση της μεταφοράς όλης της παραγωγικής διαδικασίας της θυγατρικής εταιρείας ΕΞΑΛΚΟ στο Κουλούρι Λάρισας στις αρχές Απριλίου του 2024, αναμένεται να φέρει σημαντικές οικονομίες κλίμακας και να βοηθήσει σημαντικά τα οικονομικά μεγέθη του Όμιλου, από το Β’ εξάμηνο του 2024 και κυρίως το έτος 2025.
Όσον αφορά τις κτιριακές εγκαταστάσεις παραγωγής και αποθήκευσης της θυγατρικής εταιρείας ΕΞΑΛΚΟ στη Νίκαια Λάρισας, που θα αδειάσουν πλήρως μέχρι τα μέσα του 2024.
Η Διοίκηση του Όμιλου με σκοπό να τα αξιοποιήσει, έχει ήδη συνάψει συμφωνητικά ενοικίασης, ώστε να φέρει επιπλέον έσοδα για την εταιρεία.
Επίσης αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2024 και το νέο οριζόντιο βαφείο, που έχει ήδη παραληφθεί και έχουν αρχίσει οι εργασίες εγκατάστασης του.
Τέλος μέσα στο 2024 θα αρχίσουν και οι εργασίες για δύο νέους φωτοβολταϊκούς σταθμούς, ένας της μητρικής ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ και ο άλλος της θυγατρικής ΕΞΑΛΚΟ, ισχύς 12MW, που θα έχουν ως αποτέλεσμα την 100% επάρκεια του Ομίλου σε ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλότερο κόστος.
Όπως αναφέρεται στον ισολογισμό δεν θα διανεμηθεί μέρισμα για την χρήση 2023.

Γ.Κ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης