Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

ΕΥΑΘ: Τι ζητάει για τα τιμολόγια, το όφελος από το ενεργειακό και η προοπτική αύξησης τζίρου 50%

tags :
ΕΥΑΘ: Τι ζητάει για τα τιμολόγια, το όφελος από το ενεργειακό και η προοπτική αύξησης τζίρου 50%
Ερωτήματα δέχθηκε η διοίκηση για το χαμηλό μέρισμα, καθώς με ταμειακά διαθέσιμα άνω των 60 εκατ. ευρώ
Σχετικά Άρθρα
Τα τιμολόγια της ΕΥΑΘ έχουν παραμείνει σταθερά για 13 χρόνια και η διοίκηση σε αντίθεση με αυτή της ΕΥΔΑΠ, έχει ζητήσει αύξηση τιμολογίων τουλάχιστον στο ύψος του πληθωρισμού, όπως είπε πριν από λίγο κατά την ενημέρωση των αναλυτών.
Να σημειωθεί πως η διοίκηση ενημέρωσε τους αναλυτές στα γραφεία της στη Θεσσαλονίκη και όχι μέσω τηλεδιάσκεψης, άρα λίγοι είχαν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΝ η διοίκηση ανέφερε πως έχει ζητήσει αύξηση τιμολογίων αλλά η ρυθμιστική αρχή δεν έχει στελεχωθεί και θα πρέπει να εγκρίνει ο αρμόδιος υπουργός το αίτημα, το οποίο του έχει κοινοποιηθεί.
Για το κοινωνικό τιμολόγιο δεν έχει αιτηθεί αύξηση.
Η διοίκηση επίσης ανέφερε πως το 2024 με βάση τα σημερινά δεδομένα το ενεργειακό από 31 εκατ. ευρώ που ήταν το 2023 θα υποχωρήσει στα 14 εκατ. ευρώ επομένως το όφελος από τη μείωση αυτού του κόστους θα πάει στην κερδοφορία.
Επιπλέον ολοκληρώνεται το νέο εργοστάσιο επεξεργασίας νερού, το οποίο σημειώνεται πως είχε επιδότηση από την Ευρώπη 95%!
Η ΕΥΑΘ δέχεται πολλά αιτήματα από όμορους δήμους που έχουν προβλήματα να ενταχθούν στο δίκτυό της.
Αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση 40 εκατ. ευρώ στο τζίρο της εταιρείας.
Αυτό που επιδιώκει ωστόσο η διοίκηση της εισηγμένης είναι να αναλάβει τους δήμους χωρίς χρέη και να κάνει επενδύσεις στα δίκτυα. Με το νέο εργοστάσιο έχει τη δυνατότητα να τους καλύψει.
Ερωτήματα δέχθηκε η διοίκηση για το χαμηλό μέρισμα, καθώς με ταμειακά διαθέσιμα άνω των 60 εκατ. ευρώ και με δεδομένη τη μεγάλη επιδότηση των έργων θα μπορούσε να δώσει κάτι ακόμα.
Είπε όμως ότι θέλει να κρατάει ταμείο γιατί δε γνωρίζει πότε θα μπορέσει να πάρει την αύξηση στα τιμολόγια.
Για τα τιμολόγια επίσης ανέφερε πως δε γίνεται μόνο να προσπαθεί η εταιρεία να μειώνει τα κόστη της προκειμένου να βελτιώνει την κερδοφορία της.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης