Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Η «βουτιά» της μετοχής του ΟΛΠ, η γκρίνια για το μέρισμα και ο διαβασμένος αναλυτής που γκρέμισε τα επιχειρήματα

Η «βουτιά» της μετοχής του ΟΛΠ, η γκρίνια για το μέρισμα και ο διαβασμένος αναλυτής που γκρέμισε τα επιχειρήματα
Η διοίκηση είπε πως θέλει τα κεφάλαια για την επένδυση 100 εκατ. ευρώ που όμως κατά 90% χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση
Σχετικά Άρθρα
Αίσθηση προκάλεσε η πορεία της μετοχής του ΟΛΠ στη χθεσινή συνεδρίαση, καθώς τα ιστορικά υψηλά κέρδη για τη χρήση 2023 δεν έφεραν άνοδο, αλλά μεγάλη υποχώρηση.
Για όσους κοίταξαν πιο αναλυτικά τα αποτελέσματα είδαν ότι το τέταρτο τρίμηνο ήταν φτωχό και η διοίκηση θα μπορούσε να δώσει ένα υψηλότερο μέρισμα ώστε να καλύψει αυτή την υποαπόδοση ευχαριστώντας τους μετόχους.
Στο θέμα αναφέρθηκε από το πρωί η στήλη στο ΒΝ, αλλά φαίνεται πως και αρκετοί αναλυτές είχαν την ίδια γνώμη.
Έτσι στην τηλεδιάσκεψη αναλυτής της Pantelakis Securities ρώτησε το αυτονόητο, ότι δηλαδή γιατί αφού ο ισολογισμός είναι ισχυρός και το ταμείο γεμάτο, η διοίκηση δεν αποφάσισε μία καλύτερη διανομή μερίσματος, ή κάποια επιστροφή κεφαλαίου ή ακόμα και κάποιες αγορές ιδίων μετοχών.
Η διοίκηση απάντησε πως η θέληση των μετόχων και της διοίκησης είναι να μπορεί να έχει ισχυρό ισολογισμό και να μπορεί να έχει τα κεφάλαια για τις επενδύσεις που πρέπει να κάνει, με τη σημαντικότερη την επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση της κρουαζιέρας.
Ωστόσο σημείωσε πως αυξάνει κάθε χρόνο το μέρισμα για να επιβραβεύσει τους μετόχους και παράλληλα να διατηρεί την ισχυρή της ταμειακή θέση.
Ο αναλυτής της Pantelakis όμως ήταν διαβασμένος και επανήλθε ρωτώντας αν αυτή η επένδυση των 100 εκατ. ευρώ είναι χρηματοδοτούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να λάβει την απάντηση πως είναι αλλά χρειάζεται κεφάλαια ο ΟΛΠ κτλ.κτλ.
Και πάλι επανήλθε λέγοντας πως είναι χρηματοδοτούμενη κατά 90% άρα τα κεφάλαια που χρειάζεται ο ΟΛΠ για τη συγκεκριμένη επένδυση.
Και δεύτερος όμως αναλυτής και μέτοχος για πολλά χρόνια στη μετοχή, είπε το ίδιο ότι πρέπει να δίνεται ένα καλύτερο μέρισμα όταν μπορεί η εταιρεία.
Η Li Jin, οικονομική διευθύντρια ΟΛΠ στην τοποθέτησή της ανέφερε πως «εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την πορεία των αποτελεσμάτων. Θέλησή μας είναι να συνεχίσουμε την καλή πορεία δίνοντας αξία στους μετόχους μας.
Τα αποτελέσματα μας δίνουν δύναμη για να συνεχίσουμε την καλή πορεία, παρά τις δυσκολίες που βρίσκουμε στο δρόμο μας».
Από το 2016 όπου η Cosco αγόρασε το λιμάνει η κερδοφροία έχει ενισχυθεί πάνω από 8 φορές και διπλασιάστηκε ο τζίρος.
Αναφορικά με τα έσοδα λόγω της Ερυθράς Θάλασσας, η επικείμενη πτώση στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ αναφέρθηκε πως το θέμα είναι πόσο θα κρατήσει η ένταση και οι κινήσεις που λαμβάνονται είναι πως θα διαχειριστούν τις άλλες δραστηριότητες ώστε να μετριάσουν την επίπτωση, ο οποία έτσι κι αλλιώς είναι μικρότερη από όσο αναμενόταν.
Για τις αυξήσεις στα κόστη, το μεγαλύτερο μέρος αφορά αυξήσεις μισθών από τη νέα συλλογική σύμβαση και τις παροχές συνολικά στο προσωπικό.
Το 2024 θα φανεί η συνολική επίδραση, καθώς στη χρήση 2023 άρχισε η αλλαγή να φαίνεται από τον Αύγουστο.
Περίπου στο 10% θα είναι η αύξηση το 2024 σύμφωνα με τη διοίκηση.
Από την άλλη, φόροι και λοιπά έξοδα που ήταν αυξημένα στη χρήση 2023, ειπώθηκε πως θα έχουν σημαντική μείωση το 2024.
Το 2023 έγιναν επενδύσεις 26,3 εκατ. ευρώ.
Παρά τις επενδύσεις και το περσινό μέρισμα, οι ισχυρές ταμειακές ροές κάλυψαν τις δαπάνες και αύξησαν τα ταμειακά διαθέσιμα από 171,5 εκατ. ευρώ σε 202,5 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης