Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Κοντόπουλος (ΕΧΑΕ): Σε watch list το 2024 από ένα επενδυτικό οίκο – Θα συνεχιστεί η αύξηση του μισθολογικού κόστους

Κοντόπουλος (ΕΧΑΕ): Σε watch list το 2024 από ένα επενδυτικό οίκο – Θα συνεχιστεί η αύξηση του μισθολογικού κόστους
Για το 2024 λόγω πληθωρισμού αλλά και προσπάθειας της ΕΧΑΕ να φέρει στελέχη, θα υπάρξει και πάλι μονοψήφια αύξηση στο μισθολογικό κόστος
Σχετικά Άρθρα
Αν και ο κ.Κοντόπουλος μίλησε για πολλές αλλαγές όπου γίνονται στην ΕΧΑΕ, δεν είπε κουβέντα για τις αλλαγές στον κανονισμό του Χ.Α. προκειμένου να ενημερωθούν επενδυτές και αναλυτές.
Το 2023 η ΕΧΑΕ έδειξε ανθεκτικότητα και σημαντική βελτίωση μεγεθών,
είπε ο Γιάννος Κοντόπουλος κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης με αφορμή τη δημοσίευση αποτελεσμάτων χρήσης.
«Αυξήσαμε το τζίρο μας και τα κέρδη. Εξαιρετική ήταν η πορεία της αγοράς και έκλεισε η χρονιά με σημαντική άνοδο 39,1% με την κεφαλαιοποίηση να αυξάνεται στα 80,7 δισ. ευρώ και τη μέση ημερήσια αξία συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 111 εκατ. ευρώ από 73,7 εκατ. ευρώ το 2022».
Νέα προϊόντα, νέο μοντέλο συστημάτων, επενδύσεις αλλά και προσπάθειες να έρθουν νέοι επενδυτές στο ελληνικό χρηματιστήριο, ήταν μεταξύ των στρατηγικών προσπαθειών της διοίκησης.
«Το 2024 με την εμπειρία που έχουμε εστιάζουμε σε διάφορες κινήσεις για να αυξήσουμε περαιτέρω τα μεγέθη μας», είπε ο κ.Κοντόπουλος κάνοντας επίσης ειδική αναφορά στην είσοδο του Αεροδρόμιου Αθηνών στο Χ.Α., όπου όπως είπε άλλαξε τα δεδομένα και έφερε περισσότερο ενδιαφέρον και νέους επενδυτές.
Επίσης αναφέρθηκε και στις διαθέσεις μετοχών των τραπεζών, οι οποίες έδωσαν σημαντικά ισχυρά μηνύματα.
«Είμαστε αισιόδοξοι για τον όμιλο και την ελληνική οικονομία και παρά τις προκλήσεις θα πετύχουμε τους στόχους που είναι και η κατάκτησης της βαθμίδας τα επόμενα δύο χρόνια», είπε ο κ.Κοντόπουλος.
Οι αναλυτές εστίασαν και πάλι στα έξοδα, όπου τα έξοδα μισθοδοσίας σημείωσαν αύξηση 23% το 2023.
Για το 2024 λόγω πληθωρισμού, αλλά και προσπάθειας της ΕΧΑΕ να φέρει στελέχη, θα υπάρξει και πάλι μονοψήφια αύξηση στο μισθολογικό κόστος.
Τα ΕΒΙΤDA υπάρχει η αίσθηση ότι θα μείνουν στα ίδια επίπεδα, με βάση τα σημερινά δεδομένα, ενώ η προσπάθεια είναι να βελτιωθεί το περιθώριο.
Επενδύει στην τεχνολογία η ΕΧΑΕ ώστε να γίνει πιο γρήγορη η εκτέλεση εντολών και εστιάζει στην ποιότητα της αγοράς.
Σε ερώτηση αν κοιτάζει κάποια αγορά για να αναπτύξει τις εργασίες της ειπώθηκε πως δεν υπάρχει κάτι και πως το ενδιαφέρον της διοίκησης είναι στην ελληνική αγορά.
Αναφορικά με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας ο κ.Κοντόπουλος είπε πως οι προσπάθειες είναι να κερδίσει η ΕΧΑΕ το «watch list», να μπει δηλαδή «υπό παρακολούθηση» και μετά να πάρει την αναβάθμιση.
Χρειάζεται χρόνος και γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να πετύχουν τα κριτήρια και να πάρουν την αναβάθμιση που θα φέρει και κεφάλαια και καλύτερη εμπορευσιμότητα. Περιμένει ο κ.Κοντόπουλος εντός του 2024 κάποιος οίκος να βάλει το Ελληνικό Χρηματιστήριο σε watch list.
Τα οφέλη θα είναι και για την ελληνική οικονομία, αφού μία αύξηση της κεφαλαιοποίησης κατά 1 δισ. ευρώ δίνει 0,1% στο ΑΕΠ της χώρας.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης