Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Επιλεκτικές τοποθετήσεις με το βλέμμα στις ξένες αγορές

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Επιλεκτικές τοποθετήσεις με το βλέμμα στις ξένες αγορές
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Σταθεροποιητικό είναι το άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών και βλέπουμε πως και η δική μας αγορά έχει διάθεση να ακολουθήσει την τάση. Έχουμε εβδομάδα 3 συνεδριάσεων αφού έχουμε Καθολικό Πάσχα μπροστά μας. Οι τράπεζες έχουν κάποιους πωλητές, αλλά έχουμε ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και λίγο Τιτάν που ξεχωρίζουν.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας η Optima Bank αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της και στο ξεκίνημα της τρέχουσας έρχεται η Euroxx να δώσει και αυτή τις νέες δικές της εκτιμήσεις. Ας θυμηθούμε της Optima Bank: Αύξησε την τιμή στόχο για την Alpha Bank στα 2,10 ευρώ από 1,83 ευρώ, έδωσε τα 2,41 ευρώ από 2,38 ευρώ για τη Eurobank, τα 9,20 ευρώ από 8 ευρώ για την Εθνική και τα 5 ευρώ από 4 ευρώ για την Πειραιώς. Όλες με σύσταση αγοράς. Σύσταση για αποδόσεις ανώτερες από αυτές της αγοράς έχει η Euroxx και δίνει τιμή στόχο τα 9,80 ευρώ από 9,40 ευρώ για την Εθνική, διατηρεί τα 2,50 ευρώ για τη Eurobank, δίνει τα 5,40 ευρώ από 5,30 ευρώ για την Πειραιώς και διατηρεί τα 2,40 ευρώ για την Alpha Bank. Καλό το άνοιγμα για την Εθνική και ενισχύεται άνω του 1%. Οι άλλες συστημικές υποχωρούν.

ΦΗΜΟΛΟΓΙΑ: Προφανώς και πολλοί μιλούν με πολλούς και ακόμα περισσότεροι θέλουν growth, για να δικαιολογήσουν τις τρέχουσες ή τις μελλοντικές αποτιμήσεις. Βλέπουμε επίσης βήματα αύξησης μερισμάτων, μέσω υψηλότερου σε ποσοστού διάθεσης κερδών. Προφανώς είναι μία κίνηση από τις διοικήσεις για να στηρίξουν τις αποτιμήσεις και να μη φύγουν οι επενδυτές προς καλύτερες αποδόσεις. Από την άλλη, αν θεωρήσουμε ότι έχει δρόμο το bull market και τα γραφήματα θα κάνουν υψηλότερες κορυφές πρέπει κάπως τα μεγέθη να βελτιωθούν. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω εξαγορών. Θα υπάρξει μόχλευση μάλλον, άρα θα πρέπει να προσεχθεί μελλοντικά αυτό και σε συνδυασμό με τα επιτόκια που θα ισχύουν τότε.

ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Ξεχωρίζει από τα βαριά χαρτιά σε ποσοστό ανόδου, αλλά όχι σε όγκο, καθώς οι νέες εκτιμήσεις της διοίκησης έχουν δώσει ώθηση στη μετοχή. Είχαν προηγηθεί μεγάλες αγορές από τους insiders.Στα 11,30 ευρώ με άνοδο 2,73% αλλά με μικρό όγκο συναλλαγών.

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Κλεισμένο το deal λένε οι πληροφορίες με το ενδιαφέρον να είναι στο τίμημα. Στα 18 ευρώ άνοιξε περίπου η μετοχή και με καλή άνοδο. Ξεχωρίζει και αυτή από τα βαριά χαρτιά.

ALPHA ΑΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ: Χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου ύψους 2,20 ευρώ ανά μετοχή. Η στήλη θεωρεί πως δεν τελειώνουν εδώ οι μεγάλες διανομές, καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου 2023 και μετά την αφαίρεση των πληρωμών μερίσματος και επιστροφής, νομίζουμε πως έχει ακόμα αρκετά κεφάλαια που περισσεύουν και μπορεί να κάνουν μία τουλάχιστον ακόμα μεγάλη διανομή. Η σημερινή αντιστοιχεί σε απόδοση 20%. Στα 8,04 ευρώ το άνοιγμα της μετοχής. Εννοείται προσαρμόστηκε η τιμή.

AUSTRIACARD: Δεν μπορούμε να πούμε πως ενθουσιαστήκαμε από την τηλεδιάσκεψη, αλλά το μήνυμα ήταν θετικό. Βλέπει καλύτερη πορεία από συγκεκριμένες αγορές και έχει αναλάβει έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης και περιμένει και άλλα. Κάπως μας μπέρδεψε η παρουσίαση γιατί τα περσινά δημοσιευμένα κέρδη, έγιναν φέτος προσαρμοσμένα, ενώ πέρυσι τα προσαρμοσμένα ήταν άλλα και σημαντικά υψηλότερα. Σε σύγκριση με τους δείκτες αποτίμησης άλλων εταιρειών του κλάδου νομίζουμε πως είναι ελκυστική πάντως. Οριακά υψηλότερα και με αποτίμηση 240,6 εκατ. ευρώ το άνοιγμα της μετοχής.

LAVIPHARM: Όπως αναφέρεται στον ισολογισμό το Catapresan στην Ιταλία έδωσε πωλήσεις το 2023 6,6 εκατ. ευρώ και η εταιρεία θέλει να ενισχύσει τις πωλήσεις εκεί αλλά να γίνει και διείσδυση σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Θέλει επίσης να εξαγοράσει και άλλα φάρμακα. Σημειώνεται πως το Δ.Σ. κατά την συνεδρίασή του την 16 Νοεμβρίου 2023, αποφάσισε τη μερική αλλαγή στον τρόπο διάθεσης των κεφαλαίων τα οποία αντλήθηκαν από την Αύξηση. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η διάθεση συνολικού ποσού 4,20 εκατ. ευρώ για την εξαγορά φαρμάκων.

Q&R: Ξεχωρίζει από το ξεκίνημα της συνεδρίασης, καθώς στην προηγούμενη συνεδρίαση έγινε πακέτο με μεγάλο discount και κάπως επηρέασε τη μετοχή, αλλά οι πληροφορίες για είσοδο εφοπλιστικών κεφαλαίων δίνουν ώθηση και η μετοχή ενισχύεται 10% μετά τα πρώτα 5 λεπτά συνεδρίασης. Στα 1,19 ευρώ η τιμή και στα 32,5 εκατ. ευρώ η αποτίμηση.

ΕΥΔΑΠ: Το δημοσίευμα του ΒΝ έφερε αφύπνιση στη μετοχή και σήμερα ξεπέρασε τα 6 ευρώ. Νομίζουμε πως έχει μείνει πίσω η ΕΥΑΘ για την οποία υπάρχει η πληροφορία ότι έχει ζητήσει αύξηση τιμολογίων.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Εξακολουθεί να μην έχει κερδίσει κάτι από το πάρτι που γίνεται εδώ και πολλούς μήνες στο Χ.Α.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης