Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Sarantis: Ανακοινώνει business plan 5ετίας - Βελτιωμένες επιστροφές στους μετόχους και το όφελος της εξαγοράς της Stella Pack

Sarantis: Ανακοινώνει business plan 5ετίας - Βελτιωμένες επιστροφές στους μετόχους και το όφελος της εξαγοράς της Stella Pack
Το ποσό που θα διανείμει και το 2024 στους μετόχους θα είναι το 35% των κερδών – Νέο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών
Σχετικά Άρθρα
Για αύριο, 14 Μαρτίου, άφησε τα σημαντικά η διοίκηση της Sarantis, καθώς έχει προγραμματίσει Investor Day.
Έτσι στην τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα 2023 και την ενημέρωση των αναλυτών χθες (12 Μαρτίου), δεν έδωσε συγκεκριμένες εκτιμήσεις για το 2024, αν και άφησε ένα σημαντικό παράθυρο αισιοδοξίας για ανάπτυξη στις περισσότερες κατηγορίες προϊόντων.
Την Πέμπτη όμως θα δώσει εκτιμήσεις για τις επόμενες πέντε χρήσεις και θα αναλύσει το επιχειρηματικό της πλάνο.
Τα αποτελέσματα χρήσης 2023 ήταν καλά και οδήγησαν σε άνοδο τη μετοχή και σε νέα πολυετή υψηλά.
Η εξαγορά της Stella Pack ολοκληρώθηκε και θα προσφέρει συνέργειες 3,5 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2024 αναμένεται ο τζίρος της να φτάσει στα 80 εκατ. ευρώ περίπου και τα EBITDA στα 10 εκατ. ευρώ με το περιθώριο ΕΒΙΤ να είναι στο 9-9,5%.
Για τον όμιλο, η διοίκηση ανέφερε πως ο στόχος είναι το περιθώριο κερδών προ φόρων και τόκων να είναι κοντά στο 10% και αυτή είναι η βάση, ενώ φέτος θα υπάρξει περαιτέρω βελτίωση στο κεφάλαιο κίνησης και οι επενδυτές θα συνεχίσουν να λαμβάνουν καλά μερίσματα, αφού το 35% των κερδών θα δίνεται σε αυτούς.
Η Σαράντης έκανε πετυχημένη είσοδο στην Ασία και εξετάζει περαιτέρω επέκταση με προϊόντα ομορφιάς, ενώ έχει στρέψει το βλέμμα της και στη Μέση Ανατολή αλλά και γενικότερα αναζητά ευκαιρίες και σε άλλες αγορές.
Για το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών ανέφερε πως λήγει τον Απρίλιο, αλλά θα υπάρξει νέο.
Ο αναπληρωτής CEO του ομίλου Γιάννης Μπούρας, σημείωσε πως «είμαστε περήφανοι για τα νούμερά μας και δείχνουν ισχυρή οργανική ανάπτυξη. Έχουμε βιώσιμη ανάπτυξη με υγιή αποτελέσματα από το τζίρο μέχρι τα κέρδη και βελτιωμένα περιθώρια. Υγιής είναι και ο ισολογισμός με αρνητικό καθαρό δανεισμό και βελτιωμένο κεφάλαιο κίνησης».
Αναφορικά με τις κατηγορίες για το 2024 περιμένει ανάπτυξη στα προϊόντα ομορφιάς, ενώ βλέπει σταθεροποίηση, λόγω υψηλού ανταγωνισμού, στα προϊόντα προσωπικής φροντίδας. Για τα οικιακά προϊόντα περιμένει ανάπτυξη.
Ο στόχος της διοίκησης είναι να πετυχαίνει αύξηση όγκου πωλήσεων.
Ο Χρήστος Βάρσος, οικονομικός διευθυντής ανέφερε πως ο ισχυρός ισολογισμός δίνει τη δυνατότητα να επενδύσουμε σε οργανική ανάπτυξη, να στηρίξουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό και να χρηματοδοτήσουμε εξαγορές.
Μετά την εξαγορά της Stella Pack, η οποία ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο, ο καθαρός δανεισμός είναι μικρός αλλά και πάλι η μόχλευση είναι εξαιρετικά χαμηλή συγκρινόμενη με τα EBITDA.
Αναφορικά με τα μεταφορικά κόστη ειπώθηκε πως λόγω Ερυθράς Θάλασσας αυξάνονται αλλά όχι σημαντικά, ενώ υπάρχει περαιτέρω μείωση των τιμών των πρώτων υλών, άρα δεν υπάρχει συνολικά αλλαγή.
Για το 2024 έχει προγραμματίσει επενδύσεις 20 εκατ. ευρώ, αλλά περισσότερα θα πει στο Investor Day, για τις επενδύσεις σε βάθος πενταετίας.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης