Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Γιατί «κοκκίνισε» το ταμπλό – Το rebalancing, οι κινήσεις βελτίωσης ρευστότητας και ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ

Γιατί «κοκκίνισε» το ταμπλό – Το rebalancing, οι κινήσεις βελτίωσης ρευστότητας και ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ
Στελέχη της αγοράς αναφέρουν πως μετά και το rebalancing της Παρασκευής θα φανεί η δυναμική της μετοχής και ίσως δούμε ανάκαμψη
Εκτεταμένες κινήσεις profit taking καταγράφθηκαν στις 11 Μαρτίου 2024... στο χρηματιστηριακό ταμπλό με τις μετοχές να κινούνται έντονα πτωτικά.
Μάλιστα, στο κλείσιμο όλες οι μετοχές από την υψηλή κεφαλαιοποίηση έκλεισαν με απώλειες και 16 από τις 25 στο χαμηλό ημέρας.
Επιπλέον η εικόνα ανοδικών/πτωτικών ήταν συντριπτικά υπέρ των πτωτικών μετοχών.
Αρχικά θα πρέπει να σημειωθεί, όπως τόνιζαν και αναλυτές, πως σήμερα Τρίτη 12 Μαρτίου δημοσιεύονται τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Φεβρουαρίου στις ΗΠΑ, όπου θα διαμορφώσουν και τις εκτιμήσεις για την πορεία των επιτοκίων και πότε θα ξεκινήσουν οι μειώσεις.
Στελέχη της αγοράς σημείωναν πως οι επενδυτές άρχισαν να αυξάνουν ρευστότητα, φοβούμενοι ότι το θέμα του πληθωρισμού δεν έχει κλείσει και εν όψει των στοιχείων που θα ανακοινωθούν θέλησαν να είναι κάπως πιο προστατευμένοι.
Η ελληνική αγορά έχει καταγράψει σημαντική άνοδο από την αρχή του έτους και πολλοί επενδυτές «κουβαλούν» αρκετές εβδομάδες αυτές τις υπεραξίες.
Μετά και την πετυχημένη διάθεση του 27% της Τράπεζας Πειραιώς από το ΤΧΣ, έχουν αρχίσει και πληθαίνουν οι φωνές που μιλάνε για διόρθωση.
Μία διόρθωση, η οποία αν έρθει και κάνει το χατίρι κάποιων που αύξησαν ρευστότητα, προφανώς και δεν αλλάζει το μακροπρόθεσμο στόρι του Χ.Α., ούτε αναμένεται να δημιουργήσει ανησυχίες.
Η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική για όσο διάστημα ο γενικός δείκτης κινείται πάνω από τον κινητό μέσο των 200 ημερών.
Να σημειωθεί πως ο απλός κινητός μέσος των 200 ημερών είναι στις 1.287 μονάδες και ο εκθετικός στις 1.271 μονάδες.
Μέχρι εκεί η όποια διόρθωση θα είναι απολύτως φυσιολογική.
Οι αγορές του εξωτερικού υποχωρούσαν χθες, ενώ η δική μας αγορά κατέγραφε σημαντικότερη υποχώρηση, λόγω και της χαμηλότερης εμπορευσιμότητας.
Η έλλειψη βάθους φάνηκε στις τελικές δημοπρασίες, όπου λόγω rebalancing, είχαν μπει ακραίες τιμές οι οποίες οδηγούσαν σε μεγάλες απώλειες. Τελικά όμως ισορρόπησε λίγο η εικόνα αν και έκλεισε χαμηλά η αγορά.

To placement της Πειραιώς

Μέρος της υποχώρησης έχει να κάνει και με το placement της Τράπεζας Πειραιώς και το γεγονός ότι κάποιοι, όπως αποκάλυψε το ΒΝ, γράφθηκαν για μεγαλύτερο αριθμό μετοχών από αυτές που μπορούσαν να αποκτήσουν με βάση τα κεφάλαιά τους.
Αυτή η εξέλιξη οδήγησε σε κάποιες αναγκαστικές πωλήσεις και σε πτώση της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ βγήκαν και κάποιες άλλες αναγκαστικές πωλήσεις σε άλλες μετοχές.
Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς κινήθηκε κάτω από τα 4 ευρώ, δηλαδή κάτω από την τιμή του placement.
Το rebalancing της μετοχής λόγω της αύξησης της στάθμισης στους δείκτες MSCI, οδήγησε σε υψηλότερα επίπεδα το συνολικό τζίρο.
Κάτι ανάλογο θα επαναληφθεί και την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024, καθώς θα γίνει το rebalancing των δεικτών FTSE Russell.
Στελέχη της αγοράς αναφέρουν πως μετά και το rebalancing της Παρασκευής θα φανεί η δυναμική της μετοχής και ίσως δούμε ανάκαμψη.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης