Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Συνεχίζουν να κινούνται επιλεκτικά οι επενδυτές – Οι μετοχές που ξεχωρίζουν

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Συνεχίζουν να κινούνται επιλεκτικά οι επενδυτές – Οι μετοχές που ξεχωρίζουν
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Η επιλεκτική προσέγγιση συνεχίζεται, αλλά δεν μπορούν να αγνοηθούν και οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών. Δείχνει διάθεση συσσώρευσης και ήπιας διολίσθησης η αγορά. Παραμένει βέβαια κοντά στα υψηλά 13 ετών που έχει γράψει πρόσφατα. Οι τράπεζες είναι στο επίκεντρο και οι εταιρείες που δημοσιεύουν αποτελέσματα. Συσσώρευση παρατηρείται και στο εξωτερικό.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Λίγες είναι μέχρι στιγμής οι δημοσιεύσεις που δεν έχουν ικανοποιήσει. Από την άλλη είναι πολλά τα καλά αποτελέσματα που δημοσιεύονται και ακόμα καλύτερες οι προοπτικές που δίνουν οι διοικήσεις.

DEALS: Κάθε μέρα φτάνουν στα αφτιά μας και από πέντε φήμες. Το μισό ταμπλό εξαγοράζεται! Προφανώς και θα αυξηθεί η δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων, γιατί για να στηριχτούν οι αποτιμήσεις και μετά να πουλήσουν και οι insiders ψηλά, χρειάζεται growth και το οργανικό από μόνο του δε φτάνει. Εμείς θα μείνουμε στα θεμελιώδη και αυτά μέχρι στιγμής δε μας δείχνουν ότι έχουμε πολλές ακριβές εταιρείες στο Χ.Α..

EUROBANK: Ισχυρά χαρακτηρίζονται τα νούμερα από τους αναλυτές και το νέο business plan ικανοποιεί και με το παραπάνω. Ωστόσο, η μετοχή ξεκίνησε με απώλειες άνω του 1%.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Με αυξημένη στάθμιση στους δείκτες FTSE Russell από 18/3. Σταθεροποιητικό το ξεκίνημα της μετοχής, αλλά βγαίνουν πωλήσεις πέριξ του χθεσινού κλεισίματος. Στα 4,10 ευρώ με το placement να έχει ολοκληρωθεί στα 4 ευρώ και με τεράστια υπερκάλυψη.

JUMBO: Με 3 τεμάχια άνοιξε στα 26,98 ευρώ και στο +2,20% παρέχοντας μία «ψεύτικη» στήριξη στην αγορά.

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Μετά από δύο πτωτικές λόγω αποτελεσμάτων, υποχωρεί και στο σημερινό ξεκίνημα και μάλιστα έχει και καλές συναλλαγές. Στα 2,04 ευρώ και στο -0,97%. Ουσιαστικά δεν έκανε τη διάσπαση πάνω από τα 2,40 ευρώ και γυρίζει πάλι πίσω.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Και πάλι μεταξύ των μετοχών που ξεχωρίζουν. Εντείνεται η φημολογία για πώληση της Τέρνα Ενεργειακής. Στα 15,38 ευρώ και στο +1,05%.

ΑΔΜΗΕ: Δε θα είναι η πρώτη φορά που έρχεται σε κόντρα με τη ρυθμιστική αρχή. Θυμάστε που αυξάνονταν τα επιτόκια και άρα τα κόστη του ΑΔΜΗΕ, αλλά το WACC δεν βελτιωνόταν. Τώρα έχουμε μία άλλη εξέλιξη που βάζει σε κίνδυνο και τη δημιουργία μονάδων. Ουσιαστικά για κάποια έργα 2GW, ο ρυθμιστής θέλει να βάλει μία ειδική περιουσιακή βάση που θα έχει ειδικό WACC χαμηλότερο από αυτό που ισχύει. Λόγω του επιμερισμού αυτά τα έργα έχουν επιβάρυνση 350 εκατ. ευρώ και θα μπορούσε η αλλαγή που προτείνεται να φέρει ζημιές 100 εκατ. ευρώ. Όμως μπορεί να φέρει και θέμα στο δανεισμό, σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή και να προκύψει και από εκεί επιβάρυνση. Μαθαίνουμε πως ο ΑΔΜΗΕ είναι αποφασισμένος να φτάσει το θέμα στα άκρα για να μην περάσει η πρόταση του ρυθμιστή. Οριακά χαμηλότερα η μετοχή.

AUTOHELLAS: Το μέρισμα είναι λίγο αυξημένο και στα 0,70 ευρώ ανά μετοχή, άρα έχουμε ξανά μία καλή απόδοση από την εταιρεία. Νομίζουμε πως ο κ.Βασιλάκης, εγκαίρως είχε μιλήσει για την πορεία των κερδών και η αγορά γνώρισε ότι δε μπορεί το growth του 2023 να είναι ανάλογο του 2022. Όλες οι δραστηριότητες πήγαν καλά και ενισχύθηκε ο τζίρος ξεπερνώντας το 1 δισ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη ήταν στα ίδια με τα περσινά δηλαδή 77,2 εκατ. ευρώ από 77,5 εκατ. ευρώ (αποδιδόμενα στους ιδιοκτήτες της μητρικής). Το EBITDA πήγε στα 272 εκατ. ευρώ από 226,3 εκατ. ευρώ. Επηρέασαν τα υψηλά επιτόκια, με το κόστος να υπερδιπλασιάζεται. Ήπια ανοδικά η μετοχή στα πρώτα λεπτά.

ΚΛΜ: Αυτή ξεχωρίζει από τα μικρομεσαία. Με υψηλό όγκο 21 χιλ. τεμάχια στα 1,71 ευρώ καις το +4,59%.

Q&R: Η συγκεκριμένη ξεχωρίζει από τις μικρές. Τρομερό το ράλι της, σε υψηλά επίπεδα η αποτίμηση και μένει να δούμε τι αποτελέσματα θα δημοσιεύσει και αν οι προοπτικές είναι τόσο ισχυρές όπως θέλει να δείχνει το ταμπλό.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης