Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Cenergy: Αισιοδοξία για τα επόμενα χρόνια – Τι είπε η διοίκηση για φήμες περί ΑΜΚ, διασπορά και τα σχέδια για Αμερική

Cenergy: Αισιοδοξία για τα επόμενα χρόνια – Τι είπε η διοίκηση για φήμες περί ΑΜΚ, διασπορά και τα σχέδια για Αμερική
Η κερδοφορία θα βελτιωθεί από την ολοκλήρωση της επένδυσης στην Κόρινθο για αύξηση παραγωγικής δυναμικότητας
Σχετικά Άρθρα
Η ζήτηση για ενέργεια παραμένει ισχυρή και θα είναι και τα επόμενα χρόνια, ενώ τα δίκτυα έχουν γεράσει και θέλουν επενδύσεις.
Το ανεκτέλεστο της Cenergy είναι πάνω από 3,1 δισ. ευρώ.
Ο συνδυασμός των παραπάνω, αναμένεται να συνεχίσει να δίνει δουλειές για τα επόμενα χρόνια στη Cenergy και στον κλάδο καλωδίων, ο οποίος έχει δουλειές μέχρι το 2028 με βάση το ανεκτέλεστο και ο κλάδος των σωλήνων μέχρι το 2025.
Έτσι η διοίκηση της εταιρείας εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά αισιόδοξη για το μέλλον στην ενημέρωση των αναλυτών.
Η είδηση που βγήκε είναι ότι παρά την διαγραφή ύψους 3,5 εκατ. ευρώ που έκανε και αφορούσε στις ΗΠΑ και στην αναζήτηση της έκτασης για να χτίσει το εργοστάσιο με την Orsted, δεν έχει βάλει τέλος στα σχέδιά της.
Αντιθέτως, όπως φάνηκε στην τηλεδιάσκεψη την ενδιαφέρει η κατασκευή εργοστασίου επίγειων καλωδίων γιατί η ζήτηση στις ΗΠΑ είναι μεγάλη και τα δίκτυα χρειάζονται επενδύσεις.
Έτσι βλέπει πως υπάρχει μέλλον και θα μπορούσε να συνεργαστεί ή να κάνει μία επένδυση μόνη της.
Η διοίκηση ανέφερε πως παρά τα ασυνήθιστα υψηλά επιτόκια και τις επενδύσεις ύψους 133 εκατ. ευρώ κατάφερε και να μειώσει τον καθαρό δανεισμό και να μπορέσει να αυξήσει τα κέρδη της και θα συνεχίσει να το κάνει, αφού τα περιθώρια είναι καλά και η ζήτηση παραμένει ισχυρή, ενώ την ίδια ώρα η προσφορά είναι περιορισμένη.
Δεν καλομαθαίνουμε από τα περιθώρια, είπε ο κ.Σαββάκης, γενικός διευθυντής του κλάδου των καλωδίων και θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί.
Είπε πως για μία ακόμη δεκαετία η ενέργεια θα είναι στο επίκεντρο και εκτός από τις επενδύσεις για την ενεργειακή μετάβαση, χρειάζονται και επενδύσεις στα δίκτυα, άρα θα συνεχιστεί η εξαιρετική πορεία του κλάδου των καλωδίων της Cenergy.
Η βελτίωση των αποτελεσμάτων θα έρθει από την ολοκλήρωση του επενδυτικού πλάνου και την αύξηση της παραγωγικότητας.
Εντός του πρώτου τριμήνου 2025 θα έχει ολοκληρωθεί η επένδυση στην Κόρινθο (θα διπλασιάσει την παραγωγική δυναμικότητα) και προς τα τέλη του 2025 στη Θήβα και τον Ελαιώνα (μέσης, υψηλής και πολύ υψηλής τάσης).
Ο Αλέξανδρος Μπένος, οικονομικός διευθυντής του ομίλου, ανέφερε πως παρά τα ασυνήθιστα υψηλά επιτόκια και τις προσπάθειες των τραπεζών να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν, υπήρξε σημαντική αύξηση στα χρηματοοικονομικά έξοδα.
Από την άλλη όμως σήμερα ο όμιλος παρά τις μεγάλες επενδύσεις ύψους 380 εκατ. ευρώ στην πενταετία έχει χαμηλότερο καθαρό δανεισμό.
Αυτό δείχνει πως είναι στο σωστό δρόμο «βαδίζουμε σε σταθερό και βιώσιμο μονοπάτι και γι’αυτό είμαστε αισιόδοξοι για φέτος και τα επόμενα χρόνια», σχολιάσε ο κ.Μπένος.
Οι επενδυτικές δαπάνες θα είναι το 2024 στα ίδια περίπου επίπεδα με αυτά του 2023 (133 εκατ. ευρώ), εκ των οποίων 50 εκατ. ευρώ θα είναι στην Κόρινθο και άλλα 50-60 εκατ. ευρώ θα είναι για συντήρηση.
Για το κεφάλαιο κίνησης είπε η διοίκηση πως ήταν σε εξαιρετικά επίπεδα, ενώ εκτίμησε πως θα δούμε στο μέλλον μειώσεις στα επιτόκια και άρα υποχώρηση των χρηματοοικονομικών εξόδων.
Η διοίκηση κλήθηκε να σχολιάσει και τις φήμες για αύξηση κεφαλαίου μέσω εισόδου επενδυτή και είπε πως όπως δείχνει ο ισολογισμός, μπορεί με τις ταμειακές ροές και να πληρώνει επενδύσεις και να μειώνει δανεισμό και να δίνει μέρισμα.
Είπε επίσης πως η διασπορά είναι περιορισμένη και αυτή είναι μία άλλη συζήτηση, αλλά είναι θέμα των μετόχων και αν υπάρξει κάποια εξέλιξη θα ενημερώσει άμεσα το επενδυτικό κοινό.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης