Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Έχει θετικές ειδήσεις για να αυτονομηθεί – Οι μετοχές που ξεχωρίζουν

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Έχει θετικές ειδήσεις για να αυτονομηθεί – Οι μετοχές που ξεχωρίζουν
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Παρά το ήπια πτωτικό ξεκίνημα των ευρωπαϊκών αγορών, η δική μας αγορά έχει λόγους για καλύτερη πορεία. Καλό λοιπόν το ξεκίνημα με την Πειραιώς να είναι στο επίκεντρο αφού η διάθεση γίνεται στα 4 ευρώ. Τα αποτελέσματα των Cenergy και Alpha Bank βάζουν επίσης τις μετοχές στο επίκεντρο. Συνεχίζονται οι επιλεκτικές κινήσεις και ο τζίρος είναι ισχυρός στα πρώτα λεπτά.

ΤΑΚΤΙΚΗ (απάντηση): Η στήλη πιστεύει, πως ο επενδυτής πρέπει να ακολουθεί την τακτική που είχε και πριν μερικά χρόνια. Να βάζει στόχους, να ξέρει τι ζητάει και να έχει φυσικά υπομονή. Αυτό κάνουμε εμείς ως στήλη. Ο καθένας βέβαια αποφασίζει μόνος του και έχει και την ευθύνη. Προφανώς και σε περιόδου bull market ή ανάπτυξης των οικονομιών, ανεβάζει πιο πάνω τον πήχη, αλλά δεν μπορεί να ζήταγες για παράδειγμα μονοψήφιο p/e πριν μερικά χρόνια και τώρα να λες δεν πειράζει που έχει p/e 30 φορές.

Υπάρχουν στο Χ.Α. αποτιμήσεις που δίνουν p/e στη στρατόσφαιρα κατά την ταπεινή μας άποψη. Και το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες αγορές. Φυσικά και υπάρχουν και πολλές που είναι εξόφθαλμα φθηνές ακόμα. Σε κάθε περίπτωση, ωραίες οι επενδύσεις, η εξάπλωση, η αύξηση του τζίρου, αλλά αν στην τελική γραμμή δεν πάει κάτι, για σειρά ετών τότε τι να το κάνεις.

CENERGY: Το p/e δεν είναι χαμηλό, αλλά οι τόκοι επηρέασαν σημαντικά. Απίστευτο δείχνει το επιτόκιο που επιβάρυνε την εταιρεία. Αν αρχίσουν και μειώνονται και με δεδομένο το υψηλό ανεκτέλεστο, τότε θα μπορούσαμε να δούμε μεγάλη βελτίωση στα κέρδη. Το growth πάντως είναι ισχυρό. Με μεγάλο όγκο και άνοδο 1% ξεκίνησε η μετοχή.

ALPHA BANK: Ισχυρά και εδώ τα νούμερα και πάνω από την εκτίμηση που είχε δώσει η διοίκηση. Μάλιστα το επικαιροποιημένο business plan δείχνει πως πάει να καλύψει τη διαφορά που είχε με τις άλλες τράπεζες. Αυτό σημειώνουν και οι αναλυτές. Η πρώτη αντίδραση είναι θετική και η μετοχή παίζει τα εκτιμώμενα κέρδη του 2024 (p/e) 5,8 φορές και με μερισματική απόδοση 8-9%, όπως αναφέρει η Euroxx. Η Piraeus Sec. αναφέρει πως η μετοχή διαπραγματεύεται 0,6 φορές τα ενσώματα ίδια κεφάλαια του 2024 με την απόδοση να είναι 7,8%, αρκετά χαμηλότερα από την εκτίμηση της διοίκησης για 13% το 2024 και πάνω από 14% το 2026. Η χρηματιστηριακή σημειώνει πως παρόλο που η κερδοφορία υστερούσε έναντι των άλλων ελληνικών τραπεζών, πιστεύει πως οι δείκτες αποτίμησης δεν αντικατοπτρίζουν την κερδοφορία και τη δυναμική της τράπεζας να καλύψει τη διαφορά, όπως φαίνεται στο επιχειρηματικό σχέδιο. Έτσι επαναλαμβάνει τη σύσταση υπεραπόδοσης και την τιμή στόχο των 2,60 ευρώ. Με μικρή άνοδο άνοιξε ο τίτλος.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Στα 4 ευρώ οι νέες μετοχές, πάνω από τα 4,14 ευρώ διαπραγματεύεται η μετοχή με μικρές απώλειες. Ο τζίρος μέσα σε 4 λεπτά στη μετοχή ξεπέρασε τα 8 εκατ. ευρώ.

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Μετά τη χθεσινή μεγάλη υποχώρηση βγάζει αντίδραση σήμερα.

AUTOHELLAS: Με λίγα κομμάτια την άνοιξαν στο -4,68% και στα 13,04 ευρώ, αλλά αμέσως βγήκαν αγοραστές στα 13,50 ευρώ. Είχε ανοίξει η αγορά και δεν είχαν δημοσιευτεί τα αποτελέσματα.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Σε υψηλά 24 ετών σήμερα η μετοχή και πάνω από τα 15 ευρώ. Χρωστάει κίνηση και έχει καλή συμπεριφορά το τελευταίο διάστημα.

ATTICA GROUP: Δύο εντολές των 10 χιλ. τεμαχίων στα 2,90 ευρώ και στα 3 ευρώ μπήκαν στην προσυνεδρίαση. Μάλλον θέλουν κάποιοι να δουν τις διαθέσεις του πωλητή. Έτσι λοιπόν αν και στην αρχή έδειχνε εκτιμώμενο άνοιγμα στα 3 ευρώ, γρήγορα μπήκαν πωλήσεις και πήγε το εκτιμώμενο άνοιγμα στα 2,49 ευρώ και μετά στα 2,40 ευρώ με το προηγούμενο κλείσιμο να είναι στα 2,33 ευρώ. Λίγο πριν το άνοιγμα ακυρώθηκαν οι εντολές.

ENTERSOFT: Η Olympia αγοράζει μετοχές όπως επιτέλους ανακοινώθηκε.

ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ-ΛΑΠΠΑΣ: Ξεχωρίζει η συγκεκριμένη από τα μικρομεσαία καθώς άνοιξε με όγκο 10 χιλ. τεμάχια και με άνοδο 4,60%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης