Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Τι οδήγησε σε «βουτιά» τη μετοχή της ElvalHalcor – Τα επιτόκια «κλειδί» για ζήτηση και κέρδη

Τι οδήγησε σε «βουτιά» τη μετοχή της ElvalHalcor – Τα επιτόκια «κλειδί» για ζήτηση και κέρδη
Η διοίκηση στάθηκε στη μείωση του καθαρού δανεισμού, ο οποίος σε σύγκριση με το EBITDA είναι στις 3,4 φορές και κοντά στον μακροπρόθεσμο στόχο του ομίλου που είναι οι 3 φορές
Μεγάλη πτώση κατέγραψε στις 6 Μαρτίου 2024 η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ στον απόηχο της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων χρήσης 2024, τα οποία προφανώς και δεν ήταν αναμενόμενα από τους επενδυτές.
Η πτώση βέβαια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και κάπως υπερβολική.
Η μετοχή υποχώρησε 5,83% και έκλεισε στα 2,10 ευρώ με μεγάλο όγκο συναλλαγών πάνω από 950 χιλ. τεμάχια και σε μία μέρα όπου η συσσώρευση ήταν το κύριο χαρακτηριστικό.
Η μειωμένη ζήτηση στους περισσότερους τομείς φαίνεται πως διατηρείται, ενώ η πίεση των επιτοκίων επηρεάζει εκτός από τη ζήτηση και την καθαρή κερδοφορία.
Μπορεί η διοίκηση να εστίασε και στην τηλεδιάσκεψη στα προσαρμοσμένα EBITDA και στη σύγκριση με το 2021 αφού το 2022 ήταν μία ιδιαίτερη χρονιά, που δεν μπορεί να επαναληφθεί, οι επενδυτές ωστόσο, εστίασαν στην καθαρή κερδοφορία η οποία δίνει υψηλό p/e και είναι σημαντικά χαμηλότερη από αυτή του 2021.
Μάλιστα στην τηλεδιάσκεψη δεν υπήρξαν ερωτήσεις, με τη διοίκηση να προσπαθεί να το μεταφράσει ως καλή ανάλυση που έκανε, η οποία όντως ήταν όπως κάθε φορά εξαιρετική, αλλά θα μπορούσε να σημαίνει η απουσία ερωτήσεων και απογοήτευση από τους επενδυτές και αναλυτές.
Δεν υπήρξε κάποιο θετικό μήνυμα για το 2024 στην ενημέρωση των αναλυτών, εκτός του ότι θα προσπαθήσει να κάνει ό,τι μπορεί και πως είναι σε θέση να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματά της και κάθε μελλοντική ευκαιρία.
Η μείωση των επιτοκίων είναι το «κλειδί» για την πορεία της κερδοφορίας, με τον Σπύρο Κοκκόλη, οικονομικό διευθυντή του ομίλου να αναφέρει πως οι εκτιμήσεις των αναλυτών κάνουν λόγο για έναρξη μειώσεων από τα μέσα του 2024, αλλά χωρίς κάποιος να είναι σίγουρος, αφού ο πληθωρισμός κινείται πάνω από το στόχο των κεντρικών τραπεζών.
Ο όμιλος επηρεάστηκε σημαντικά από την αύξηση των επιτοκίων και συγκεκριμένα το χρηματοοικονομικό κόστος, ανήλθε 52,7 εκατ. ευρώ το 2023, από 41,5 εκατ. ευρώ το 2022 και 30,8 εκατ. ευρώ το 2021.
Η διοίκηση στάθηκε στη μείωση του καθαρού δανεισμού, ο οποίος σε σύγκριση με το EBITDA είναι στις 3,4 φορές και κοντά στον μακροπρόθεσμο στόχο του ομίλου που είναι οι 3 φορές.
Ο όμιλος έχει ολοκληρώσει τις επενδύσεις του στον κλάδο του αλουμινίου αλλά συνεχίζει στο χαλκό. Οι επενδύσεις μειώθηκαν το 2023, προκειμένου να μειωθεί ο καθαρός δανεισμός και να μπορέσει να δώσει και μέρισμα 0,04 ευρώ.
Δεν δόθηκε κάποια εκτίμηση για τις επενδυτικές δαπάνες το 2024.
Σε ό,τι αφορά στα κόστη, υπήρξε αποκλιμάκωση του ενεργειακού και του μεταφορικού αλλά λόγω πληθωρισμού αυξήθηκαν άλλα κόστη.
Ουσιαστικά η μείωση των τιμών των μετάλλων δείχνει μία εικόνα που δεν είναι και τόσο αντιπροσωπευτική καθώς το 2022 υπήρχε σημαντικό όφελος στην αποτίμηση και το 2023 σημαντική ζημία.
Ο όγκος πάντως των πωλήσεων μειώθηκε μόλις 3,7% και ο τζίρος 11,3%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης