Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Συνεχίζουν επιλεκτικά οι επενδυτές – Ήπιο profit taking – Οι μετοχές που ξεχωρίζουν

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Συνεχίζουν επιλεκτικά οι επενδυτές – Ήπιο profit taking – Οι μετοχές που ξεχωρίζουν
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Η χθεσινή υποχώρηση της Wall Street ανησυχεί κάπως τους αναλυτές, οι οποίοι περιμένουν τα σχόλια της FED. Από την άλλη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, άνοιξαν επιφυλακτικά και λίγο αργότερα γύρισαν οριακά θετικά. Η δική μας αγορά μπορεί να διαφοροποιηθεί, αφού έχει τις θετικές ειδήσεις από την πορεία του placement της Πειραιώς και αποτελέσματα που δημοσιεύονται.

Από την άλλη υπάρχουν και σημαντικές υπεραξίες που κάποιοι επενδυτές κατοχυρώνουν. Έτσι αν και ξεκίνησε ήπια ανοδικά ο Γ.Δ., γύρισε λίγα λεπτά μετά σε αρνητικό έδαφος. Ισχυρά τα κέρδη της Optima Bank, αδύναμα της ΕΛΒΧΑΛΚΟΡ, δημοσιεύει αργότερα η Cenergy και αύριο Alpha Bank, Eurobank, αλλά και Autohellas και Attica Bank.

BETA CAE: Η μεγάλη εξαγορά που έγινε αλλάζει και πάλι τα δεδομένα. Προφανώς και έχουμε να κάνουμε με μία κορυφαία και εξιδεικευμένη εταιρεία με παραγωγική δραστηριότητα στην Ελλάδα, η οποία εξαγοράστηκε από τον αμερικανικό κολοσσό Cadence Design Systems, έναντι 1,24 δισ. δολαρίων!! Η BETA έχει τζίρο περί τα 90 εκατ. ευρώ.

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Προφανώς και δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την πενιχρή κερδοφορία του 2023 και από την πορεία του τελευταίου τριμήνου. Στα θετικά η μείωση του καθαρού δανεισμού, αλλά παρά τη μείωση το χρηματοοικονομικό κόστος αυξήθηκε στα 52,6 εκατ. ευρώ το 2023 από 41,5 εκατ. ευρώ το 2022. Νομίζουμε πως το 2024 ξεκινάει όπως τέλειωσε το 2023, δηλαδή με τη ζήτηση να είναι χαμηλή. Δεν μπορούμε να πούμε όμως πως η αποτίμηση είναι ακριβή. Θέλουμε να συνεχιστεί η μείωση του δανεισμού και η βελτίωση των ταμειακών ροών, μέχρι να μειωθούν τα επιτόκια και να ανακάμψει η ζήτηση. Με μεγάλες απώλειες 4,5% άνοιξε η μετοχή και υψηλό όγκο συναλλαγών. Στα 2,13 ευρώ.

CENERGY: Σήμερα μετά το κλείσιμο δημοσιεύει τα δικά της αποτελέσματα. Η Piraeus Securities περιμένει EBITDA 198 εκατ. ευρώ, καθαρά κέρδη 68 εκατ. ευρώ και μέρισμα 0,05 ευρώ από 0,06 ευρώ πέρυσι. Η Optima Bank περιμένει EBITDA 199,1 εκατ. ευρώ, καθαρά κέρδη 67,6 εκατ. ευρώ και μέρισμα 0,08 ευρώ ανά μετοχή. Η Euroxx περιμένει EBITDA 193 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 69 εκατ. ευρώ ενώ σημειώνει πως βλέπει ανοδικό ρίσκο στις εκτιμήσεις της και διατηρεί τη σύσταση αγοράς για τη μετοχή, λόγω ελκυστικών δεικτών και υψηλού ανεκτέλεστου. Υποχωρεί 1% η μετοχή, αλλά έχει δώσει μεγάλη κίνηση στις τελευταίες συνεδριάσεις.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η Alpha Bank δημοσιεύει αύριο πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης και η Eurobank αύριο μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης. Για το τέταρτο τρίμηνο η μέση εκτίμηση των αναλυτών είναι για καθαρά κέρδη 172 εκατ. ευρώ για την Alpha Bank και 291 εκατ. ευρώ για τη Eurobank. Πολύ ισχυρά νούμερα ανακοίνωσε πριν λίγο η Optima Bank. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 103 εκατ. ευρώ το 2023 από 42,4 εκατ. ευρώ το 2022 και η απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο 29%. Προτείνεται μέρισμα 0,44 ευρώ ανά μετοχή, ήτοι απόδοση 5,7% με βάση το χθεσινό κλείσιμο. Για το 2024 περιμένει καθαρά κέρδη πάνω από 124 εκατ. ευρώ και απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων πάνω από 20%. Υποτονικό το ξεκίνημα για τις συστημικές και με μικρά κέρδη η Optima Bank.

NOVAL: Επενδυτικό πρόγραμμα 340 εκατ. ευρώ έχει σε εξέλιξη η ΑΕΕΑΠ και τον Απρίλιο, όπως έχει ξαναγράψει η στήλη αναμένεται η εισαγωγή της στο Χ.Α. Η διοίκηση χθες είπε για εισαγωγή στο δεύτερο τρίμηνο.

ENTERSOFT: Ανακοινώνεται η εξαγορά της εταιρείας και προαιρετική δημόσια πρόταση. Η στήλη θεωρεί πως η δημόσια πρόταση, αφού υπάρχει συντονισμός βασικών μετόχων, πρέπει να είναι υποχρεωτική, ή έστω μόλις γίνουν τα πακέτα η προαιρετική να γίνει υποχρεωτική. Και δε φτάνουν όλα αυτά, που έχουν δημιουργήσει ντόρο στην αγορά, ανακοινώνεται από την εταιρεία έναρξη προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών. Πολλά τα ερωτήματα, όπως που θα αγοράζει ίδιες μετοχές αν υπάρχει εντολή αγοράς στα 8 ευρώ από τους αγοραστές; Η ανώτατη τιμή είναι τα 12 ευρώ όταν οι βασικοί μέτοχοι πουλάνε στα 8 ευρώ. Σημειώνουμε πως υπάρχει και σήμερα εντολή αγοράς στα 8 ευρώ, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε ανακοίνωση για μεταβολή ποσοστού, αν και τις τελευταίες μέρες έχουν διακινηθεί εκατοντάδες χιλιάδες μετοχές.

AUSTRIACARD: Δυνατό ξεκίνημα σήμερα, στον απόηχο της χθεσινής αφύπνισης. Από τις φθηνές του κλάδου, επίσης, που έχουν μείνει πίσω. Στα 6,44 ευρώ και στο +3,04% με καλό όγκο 12 χιλ. τεμάχια.

ΙΚΤΙΝΟΣ: Από τις μικρές που ξεχωρίζουν στα πρώτα λεπτά και ενισχύεται 4,6%. Η στήλη δεν περιμένει καλά αποτελέσματα για τη χρήση 2023.

ΕΥΑΘ: Φθηνή και με μεγάλη ρευστότητα. Το ενεργειακό πλέον δεν είναι θέμα όπως παλιά, άρα θα πρέπει να δούμε ένα re-rating. Χθες έδωσε μία καλή κίνηση και το σημερινό άνοιγμα δείχνει καλό και χωρίς σημαντικούς πωλητές. Το θέμα βέβαια είναι να αποκτήσει σημαντικούς αγοραστές. Η αποτίμηση των 127 εκατ. ευρώ προφανώς και είναι αστεία και χωρίς να κοιτάξουμε τις αποτιμήσεις που βλέπουμε σε άλλες εισηγμένες του Χ.Α.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης