Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Μια ματιά στα αποτελέσματα της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ – Ζημιές στο τέταρτο τρίμηνο – Τα θετικά και τα αρνητικά

Μια ματιά στα αποτελέσματα της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ – Ζημιές στο τέταρτο τρίμηνο – Τα θετικά και τα αρνητικά
Το μέρισμα επίσης είναι μειωμένο και από 0,06 ευρώ πέρυσι, φέτος θα δώσει 0,04 ευρώ με τη μερισματική απόδοση να είναι μόλις 1,7%
Σχετικά Άρθρα
Προφανώς και για κάποιον ο οποίος κοιτάζει αποτιμήσεις και ισολογισμούς, τα αποτελέσματα της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ δεν μπορούν να τον ικανοποιήσουν.
Είναι γνωστή η μείωση της ζήτησης ήδη από τα προηγούμενα τρίμηνο, εξέλιξη που ανάγκασε την εταιρεία να μειώσει τις επενδύσεις της και στα θετικά καταγράφεται η μείωση του καθαρού δανεισμού σε σύγκριση με το τέλος του 2022.
Ωστόσο, η χρήση 2023 δεν ικανοποιεί, αφού τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 28,5 εκατ. ευρώ από 159,2 εκατ. ευρώ το 2022 που ήταν βέβαια μία χρονιά που δύσκολα επαναλαμβάνεται, αλλά και έναντι του 2021 όπου τα κέρδη ήταν 111,7 εκατ. ευρώ.
Στο τέταρτο τρίμηνο του 2023 εμφάνισε ζημιές.
Έτσι από 33,3 εκατ. ευρώ που ήταν τα καθαρά κέρδη στο εννεάμηνο, υποχώρησαν στα 28,5 εκατ. ευρώ στο σύνολο της χρήσης, παρά τη βελτίωση του τζίρου, του μικτού κέρδους, των EBITDA αλλά και των κερδών προ φόρων και τόκων.
Οι τόκοι ανήλθαν στα 52,6 εκατ. ευρώ και παίρνουν μεγάλο μέρος των κερδών.
Η αποτίμηση των 837 εκατ. ευρώ δίνει p/e σχεδόν 30 φορές.
Το μέρισμα επίσης είναι μειωμένο και από 0,06 ευρώ πέρυσι, φέτος θα δώσει 0,04 ευρώ με τη μερισματική απόδοση να είναι μόλις 1,7%.
Το 2024 μάλλον έχει ξεκινήσει υποτονικά και η εταιρεία αναφέρει πως «διαφαίνεται ότι θα παραμείνει υποτονικό σε ό,τι αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης τουλάχιστον μέχρι την έναρξη του πτωτικού κύκλου των επιτοκίων. Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα κινηθεί με χαμηλούς ρυθμούς αύξησης, χωρίς να υπάρχουν ακόμα ενδείξεις για σημαντική ανάκαμψη της ζήτησης. Η σταθεροποίηση των επιτοκίων αναφοράς σε υψηλά επίπεδα, συνεχίζει να επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα παγκοσμίως».
Αυτό σημαίνει πως ο καταλύτης θα προέλθει από τη μείωση των επιτοκίων, η οποία θα μειώσει και το χρηματοοικονομικό κόστος και θα αυξήσει τη ζήτηση.
Στα θετικά, η εταιρεία στη χρήση 2023 μείωσε τις απαιτήσεις από πελάτες, αύξησε τα ταμειακά διαθέσιμα είχε πολύ ισχυρές ελεύθερες ταμειακές ροές και μπόρεσε να μειώσει τον καθαρό δανεισμό 813 εκατ. ευρώ.
Τα ίδια κεφάλαια ανέρχονται στα 939,6 εκατ. ευρώ, άρα παραμένει η αποτίμηση (836,7 εκατ. ευρώ) χαμηλότερη των ιδίων κεφαλαίων, διαμορφώνοντας ελκυστικό δείκτη p/bv 0,89x.
Επίσης, η μείωση της ζήτησης και των τιμών των μετάλλων έχει βελτιώσει το κεφάλαιο κίνησης.
Αξίζει τέλος να επισημανθεί πως η μετοχή, φέτος έχει ξεκινήσει δυναμικά και αρκετά καλύτερα από τις προηγούμενες χρονιές, οι οποίες είχαν και μεγάλη κερδοφορία και έδιναν ελκυστικούς δείκτες αποτίμησης.

Γ.Κ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης