Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης από το επενδυτικό πλάνο - Τι σχεδιάζει το Αεροδρόμιο Αθηνών;

Μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης από το επενδυτικό πλάνο - Τι σχεδιάζει το Αεροδρόμιο Αθηνών;
Aύξηση 14,4% στην επιβατική κίνηση και 11,8% στην κίνηση των αεροσκαφών στο πρώτο δίμηνο
Σχετικά Άρθρα
Σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης προκύπτουν από το επενδυτικό πλάνο που έχει ανακοινώσει το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα χρήσης 2023, η διοίκηση.
Το master plan του αεροδρομίου που έχει λάβει έγκριση από τη ρυθμιστική αρχή υποστηρίζει της αναπτυξιακές προοπτικές και πρόκειται για ένα σχετικά απλό έργο, αφού δεν απαιτούνται νέοι διάδρομοι απογείωσης και προσγείωσης ή νέα απαλλοτρίωση γης.
Η διοίκηση πιστεύει πως η χρηματοδότηση από τις τράπεζες θα γίνει με ανταγωνιστικά περιθώρια και μάλιστα σημείωσε πως έχουν γίνει κάποιες συζητήσεις χωρίς όμως να έχει κάτι παραπάνω να πει, εκτός από το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από τις τράπεζες.

Η πρώτη φάση που αφορά στο σχέδιο επέκτασης έως 33 εκατ. επιβάτες ετησίως είναι σε εξέλιξη.
Θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2028 και έχει ύψος επενδυτικής δαπάνης 650 εκατ. ευρώ.

Η δεύτερη φάση έχει στόχο τα 40 εκατ. επιβάτες ετησίως και είναι ύψους 700 εκατ. ευρώ η επένδυση με στόχο ολοκλήρωση τα μέσα της δεκαετίας του 2030.
Η διοίκηση εντοπίζει ευκαιρίες αύξησης των εσόδων από μη αεροπορικές δραστηριότητες όπως μέσω επέκτασης των χώρων λιανικής σε ποσοστό πάνω από 60% και από κατασκευή πολυώροφου χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων.
Να σημειωθεί πως τα έσοδα από μη αεροπορικές δραστηριότητες δεν επηρεάζονται από το 15% που είναι η ανώτατη απόδοση του κεφαλαίου που έχει επιβάλει ο ρυθμιστής και υπάγονται σε αυτό μόνο τα αεροπορικά έσοδα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 2023 τα καθαρά κέρδη από μη αεροπορικές δραστηριότητες ανήλθαν στα 75,6 εκατ. ευρώ και από αεροπορικές στα 155,9 εκατ. ευρώ.
Τα κεφάλαια ανήλθαν στα 523,7 εκατ. ευρώ (inflated equity).

Η διοίκηση αναφέρθηκε και στο ισχυρό ξεκίνημα της νέας χρονιάς όπου στο δίμηνο σημειώθηκε αύξηση 14,4% στην επιβατική κίνηση και 11,8% στην κίνηση των αεροσκαφών.
Ωστόσο, λόγω χαμηλής συνεισφοράς του πρώτου τριμήνου στο σύνολο της χρήσης, η διοίκηση θα εξετάσει τις προοπτικές για το σύνολο της χρήσης μετά το πρώτο τρίμηνο.
Ισχυρές είναι οι επιδόσεις του Αεροδρομίου και στον τομέα ESG, καθώς οι εκπομπές ρύπων έχουν μειωθεί 60% έναντι του 2025 και το 45% των αναγκών σε ενέργεια καλύπτεται από ΑΠΕ.
Μάλιστα και με τις νέες προσθήκες σε φωτοβολταϊκά πάρκα που ετοιμάζει θα καλύψει μέχρι το 2025 όλες τις ανάγκες από ΑΠΕ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης