Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Διατηρεί τα 15,10 ευρώ και τη σύσταση διακράτησης για τον ΟΤΕ η Eurobank Equities

Διατηρεί τα 15,10 ευρώ και τη σύσταση διακράτησης για τον ΟΤΕ η Eurobank Equities
Τα αρνητικά και τα θετικά αναλύει η χρηματιστηριακή στην έκθεσή της
Σχετικά Άρθρα
Τη σύσταση διακράτησης αλλά και την τιμή στόχο των 15,10 ευρώ διατηρεί η Eurobank Equities για τη μετοχή του ΟΤΕ μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων χρήσης. Στην έκθεση με τίτλο «λέγοντας τα πράγματα με το όνομά τους» η χρηματιστηριακή αναφέρει πως μετά από μια αδύναμη περίοδο με μειώσεις στην εγχώρια σταθερή φαίνεται να έρχεται επιτέλους η ανάκαμψη στο τέταρτο τρίμηνο του 2023.
Επίσης σημειώνει πως οι επενδύσεις οπτικών ινών από τους ανταγωνιστές προχωρούν με αργούς ρυθμούς εξέλιξη που ευνοεί τη χονδρική του ΟΤΕ.
Εντυπωσιασμένη επίσης δηλώνει από την ακρίβεια της πρόβλεψης της διοίκησης για τις ελεύθερες ταμειακές ροές και λόγω της αυστηρής παρακολούθησης του κεφαλαίου κίνησης.
Στα αρνητικά όμως σημειώνει πως το τρίτο τρίμηνο ο ΟΤΕ συμπλήρωσε 4 τρίμηνα υποαπόδοσης όσον αφορά στην δυναμική των οργανικών εσόδων έναντι των ευρωπαϊκών ομοειδών. Το 2024 φαίνεται να είναι έτος σταθεροποίησης, αλλά η ενσύρματη τηλεφωνία δε διαθέτει διαρθρωτική τιμολογιακή δύναμη σε αντίθεση με άλλες αγορές που έχουν τιμαριθμική αναπροσαρμογή. Ο ΟΤΕ εκτιμά η χρηματιστηριακή πως θα έχει να αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως π.χ. από ενέργεια και αντιστάσεις χονδρικής οι οποίοι θα αντισταθμίσουν το όφελος από τις πρωτοβουλίες τιμολόγησης.
Επίσης η επιστροφή μετρητών ύψους 450 εκατ. ευρώ το 2024 δεν ενθουσίασε καθώς αποτελεί αύξηση μόλις 6% σε ετήσια βάση.
Η Eurobank Equities επαναλαμβάνει πως θεωρεί υπερβολικά συντηρητική την επιστροφή μετρικών, ειδικά αν λάβει υπόψη ότι ο καθαρός δανεισμός έχει μειωθεί κατά 131 εκατ. ευρώ την περίοδο 2021-23. Φαίνεται έτσι πως η διανομή προηγούμενων ετών δεν είναι στην ημερήσια διάταξη, με τη διοίκηση να επιθυμεί να διατηρήσει την υπομόχλευση. Ως εκ τούτου, για να δουν οι μέτοχοι υψηλότερες ταμειακές αποδόσεις, θα πρέπει είτε να υπάρξει αύξηση λειτουργικών ταμειακών ροών είτε μείωση των επενδύσεων.
Η μετοχή μετά την υποχώρηση την προηγούμενη χρονιά είναι ελκυστική, αλλά υπάρχουν άλλες εταιρείες με καλύτερη απόδοση και ανάπτυξη (πχ ΟΠΑΠ, Jumbo).
«Δυσκολευόμαστε να δούμε καταλύτες εκτός από την πιθανή πώληση της Ρουμανίας το 2024. Ουσιαστικά το βασικό ζήτημα είναι ο βαθμός στον οποίο μπορεί να υπάρξει ουσιαστική αύξηση των EBITDA της επιχείρησης τα επόμενα χρόνια. Συνεπώς, αναμένουμε ότι η μετοχή θα διαπραγματεύεται σε συγχρονισμό με τη δυναμική των θεμελιωδών μεγεθών καθώς προχωρά το έτος» καταλήγει η Eurobank Equities.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης