Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Placement, deals και εταιρικά κέρδη ενισχύουν την επενδυτική ψυχολογία

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Placement, deals και εταιρικά κέρδη ενισχύουν την επενδυτική ψυχολογία
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Είδαμε το πρώτο από μία σειρά deals που αναμένει η επενδυτική κοινότητα. Είδαμε και από την άλλη μία ενημέρωση προς το επενδυτικό κοινό τις τελευταίες μέρες που προφανώς και, κατά την ταπεινή μας άποψη, δεν τιμάει το θεσμό του Χ.Α. και νομίζουμε πως οι εποπτικές αρχές πρέπει να επέμβουν για να διασφαλίσουν το κύρος τους. Από την άλλη το πολύ υψηλό τίμημα θα οδηγήσει τον κλάδο της πληροφορικής ακόμα πιο ψηλά. Έχουμε το placement του 27% του ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς και τις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων. Όλα αυτά αναμένεται να δείξουν πως υπάρχει χώρος για περαιτέρω άνοδο των αποτιμήσεων. Με άνοδο το άνοιγμα της αγοράς, ενώ σταθεροποιητικά ξεκίνησαν οι ευρωπαϊκές αγορές.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Ξεκίνησε η διάθεση των μετοχών του ΤΧΣ με εύρος τιμής 3,70 ευρώ και 4 ευρώ. Πολύ καλό θεωρούμε το εύρος και ουσιαστικά το discount θα είναι μικρό. Η μετοχή άνοιξε με σημαντική άνοδο άνω του 3% και στα 4,12 ευρώ, εξέλιξη που όπως αντιλαμβάνεται τραβάει τις προσφορές προς το πάνω εύρος.

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ: Με αποτίμηση 2,58 δισ. ευρώ σύμφωνα με το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής, ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 231,5 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 37,8% έναντι του 2022. Δηλαδή p/e 11,1 φορές. Θα δώσει υπόλοιπο μερίσματος 0,33 ευρώ. Με άνοδο 1% η μετοχή στα πρώτα λεπτά.

ENTERSOFT: Δε ξέρουμε πως είδε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τη σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας και πως την ανακοίνωση της 27ης Φεβρουαρίου, αλλά έχουμε την εντύπωση πως η εταιρεία δεν ενημέρωσε σωστά και πως η Επιτροπή πρέπει κάποια στιγμή να κάνει σωστά τη δουλειά της. Οργίαζαν οι φήμες για εξαγορά και μας είπε η εταιρεία στις 27/2 ότι οι βασικοί μέτοχοι, τους οποίους ρώτησε της είπαν πως δεν έχουν κάποια συμφωνία για μεταβίβαση μετοχών.

Βγαίνει το Bankingnews στις 28/2 και λέει ότι υπάρχουν συζητήσεις με τη Softone του ομίλου Γερμανός, αλλά η εταιρεία δεν απαντά και σήμερα ανακοινώνει ότι χθες την ενημέρωσαν περίπου 15 μέτοχοι ότι συμφώνησαν να πουλήσουν το 53,73% στην Olympia Group του ομίλου Γερμανός τις μετοχές 8 ευρώ ανά μετοχή τίμημα. Η μετοχή είχε κλείσει την Παρασκευή στα 7,52 ευρώ. Προφανώς και θα ακολουθήσει δημόσια πρόταση. Το τίμημα δίνει αποτίμηση 240 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων του 2023 ήταν 8,8 εκατ. ευρώ, δηλαδή το p/e προ φόρων είναι στις 27,3 φορές! Με EBITDA επίσης 12,5 εκατ. ευρώ έχουμε αποτίμηση 19 περίπου φορές τα EBITDA.

Η μετοχή αν και έπρεπε να ανοίξει κοντά στην τιμή της δημόσιας πρότασης με ένα μικρό discount της εύλογης αναμονής, άνοιξε 7,68 ευρώ και στη συνέχεια πήγε πάνω από τα 7,85 ευρώ με όγκο περίπου 20 χιλ. τεμάχια.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ: Το deal σπρώχνει υψηλότερα την Profile στο ξεκίνημα και νομίζουμε πως θα ακολουθήσουν και άλλες που είναι «φθηνές» συγκριτικά. Όπως Real Cons. Και Performance. Για να δούμε αν θα μπορέσουν και άλλες να βελτιώσουν την αποτίμηση όπως π.χ. Austriacard και Quest.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ: Σήμερα μετά τη λήξη της συνεδρίασης τα αποτελέσματα χρήσης 2023 και στο οικονομικό ημερολόγια της τράπεζας αναφέρεται ως ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος η 18η Απριλίου. Άλλη μία εταιρεία που θα δώσει μέρισμα πριν την ολοκλήρωση της περιόδου δημοσίευσης αποτελεσμάτων. Έτσι μπαίνει και τέλος στη φημολογία για το αν θα δώσει ή όχι μέρισμα. Επαναλαμβάνουμε την άποψή μας πως έπρεπε η διοίκηση να είχε δώσει μία απάντηση εδώ και μήνες στα όσα ακούγονταν. Εποπτεύει και οφείλει να ακολουθεί και αυτή τον κανονισμό. Στα 14,70 ευρώ και στο +2,08%.

MERMEREN: Αν αναλογιστούμε πόσα πέρασε ο κλάδος του μαρμάρου, μια χαρά τα πήγε η εταιρεία. Διατήρησε την κερδοφορία του 2022 και το 2023 και το τζίρο. Από 30,4 εκατ. ευρώ τζίρο το 2022, το 2023 διαμορφώθηκε στα 29,2 εκατ. ευρώ, δηλαδή λίγο χαμηλότερα. Τα καθαρά κέρδη από 13,9 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν στα 13,7 εκατ. ευρώ. Καθαρή και χωρίς δανεισμό η εταιρεία.

CENTRIC: Ξεχωρίζει η συγκεκριμένη στα πρώτα λεπτά καθώς πέρασε η τιμή πάνω από τα 0,40 ευρώ. Έδειχνε στις τελευταίες συνεδριάσεις μία βελτιωμένη συμπεριφορά.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης