Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Το μέρισμα έκπληξη από τη HelleniQ Energy και το σχόλιο του CEO για το κόστος των ΑΠΕ

Το μέρισμα έκπληξη από τη HelleniQ Energy και το σχόλιο του CEO για το κόστος των ΑΠΕ
Η ζήτηση είναι σε καλά επίπεδα και η εγχώρια βελτιώνεται τόσο στα καύσιμα κίνησης όσο και στα καύσιμα αεροπορίας και ναυτιλίας
Σχετικά Άρθρα
Τις καλύτερες επιδόσεις της ιστορίας της μετά από εκείνες του 2022, που δεν επαναλαμβάνονται εύκολα, πέτυχε η HelleniQ Energy στη χρήση 2023.
Σύμφωνα με τον Ανδρέα Σιαμισίη, CEO του ομίλου, το καλό περιβάλλον και οι κινήσεις της διοίκησης έφεραν καλά αποτελέσματα και επιτρέπουν να δοθεί ένα από τα υψηλότερα μερίσματα (0,90 ευρώ συνολικά) που έχει δώσει η εταιρεία και αυτό δείχνει τη θέληση της διοίκησης να φέρνει αποδόσεις στους μετόχους.
Μάλιστα σημειώθηκε από τη διοίκηση, πως αν κάποιος είχε επενδύσει στη μετοχή μερικά χρόνια πριν, σήμερα θα είχε πάρει πίσω όλη του την επένδυση από τα μερίσματα.
Επιπλέον, ανέφερε πως πλέον η απόδοση της εισηγμένης συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων της αγοράς. Στρατηγική της εταιρείας είναι και στο μέλλον να διανέμει το 35-50% των προσαρμοσμένων καθαρών κερδών και να είναι ανταγωνιστική έναντι των ομοειδών.
Αξίζει να σημειωθεί πως το συνολικό μέρισμα ήταν σημαντικά ανώτερο από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αναλυτών, σημείωσε ο CEO του ομίλου, πως το 2022 ήταν μία ιδιαίτερη χρονιά, που θα ήθελε να επαναλάβει η εταιρεία, αλλά όχι για τους λόγους που έγινε τότε.
Το 2023 ήταν επίσης μία καλή χρονιά με αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας και φυσικού αερίου, με την επιστροφή του crude oil στην κανονικότητα.
Επίσης σημείωσε πως τα περιθώρια διύλισης πηγαίνουν σε μία νέα πραγματικότητα, μακριά από τα περιθώρια που ήταν το 2022 αλλά και μακριά από τα περιθώρια κατάρρευσης.
Η ζήτηση είναι σε καλά επίπεδα και η εγχώρια βελτιώνεται τόσο στα καύσιμα κίνησης όσο και στα καύσιμα αεροπορίας και ναυτιλίας.
Σημειώθηκε επίσης πως ο όμιλος δημιούργησε υψηλές ταμειακές ροές ύψους 965 εκατ. ευρώ και συνέβαλαν στη βελτίωση του ισολογισμού.
Οι επενδυτικές δαπάνες το 2023 ανήλθαν στα 291 εκατ. ευρώ και το 2024 θα αυξηθούν λόγω επιτάχυνσης των έργων στον τομέα των ΑΠΕ.
Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα 1,63 δισ. ευρώ, μειωμένος κατά 0,3 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2022.
Ο δείκτης δανειακής μόχλευσης (καθαρός δανεισμός προς συνολικά κεφάλαια) υποχώρησε στο 36% σε σχέση με 42% το 2022.
Για τις επενδύσεις στις ΑΠΕ σημείωσε πως αποδίδουν οι στρατηγικές πρωτοβουλίες της διοίκησης, αλλά ο στόχος για 1GW το 2025 αν και είναι εύκολο να επιτευχθεί το θέμα είναι να προσφέρει και αξία στους μετόχους.
Ουσιαστικά, ο διευθύνων σύμβουλος της HelleniQ Energy, έθιξε το θέμα των αποτιμήσεων των ΑΠΕ και μίλησε για παιχνίδι ισορροπίας καθώς το τίμημα που θα κληθεί να δώσει η εταιρεία θα πρέπει να προσθέτει αξία στους μετόχους.
Σημειώνεται πως στο τέλος του 2023 διέθετε εγκατεστημένη ισχύ 356 MW και έργα σε προχωρημένα στάδια ανάπτυξης ή σε κατασκευή συνολικής ισχύος 0,7 GW. Θα υπάρξει συνεισφορά εντός του τρέχοντος έτους, από τις μονάδες που κατασκευάζονται.
Επίσης σε εξέλιξη είναι πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου έως 200 άτομα, με σκοπό να ανανεωθεί το ανθρώπινο κεφάλαιο και να προσελκύσει προσωπικό με νέες δεξιότητες. Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για το κόστος του προγράμματος, αλλά η διοίκηση είπε πως το νούμερο έχει ξεπεραστεί, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα εγκριθούν όλες οι αιτήσεις. 
Τέλος, αναφορικά με το πρόσφατο placement των βασικών μετόχων, ο κ. Σιάμισιης έκανε λόγο για πετυχημένη συναλλαγή σημειώνοντας πως «τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους».

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης