Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Η Nvidia σπρώχνει υψηλότερα τις αγορές – Η πρώτη ανάγνωση των μεγεθών του ΟΤΕ

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Η Nvidia σπρώχνει υψηλότερα τις αγορές – Η πρώτη ανάγνωση των μεγεθών του ΟΤΕ
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Με μεγάλη άνοδο άνοιξαν οι αγορές της Ευρώπης και πολλοί δείκτες κινούνται σε νέα ιστορικά υψηλά ή κοντά σε αυτά. Νέα ιστορικά για τον DAX, τον CAC 40, αρκετών ετών ο Ιταλός με τον Πορτογάλο, κοντά στα ιστορικά ο FTSE 100, ο Νikkei επίσης έπιασε ιστορικά υψηλά και όλα αυτά λόγω Nvidia. Εκτινάχθηκε ο τζίρος και τα κέρδη, τα οποία ανακοινώθηκαν χθες μετά το κλείσιμο της Wall Street. Πιο ήπια ανοδικά άνοιξε η δική μας αγορά, με τον ΟΤΕ να προσφέρει στήριξη και να βοηθούν επίσης τράπεζες και ΕΛΠΕ.

ΟΤΕ: Ισολογισμός κόσμημα! Στα 562,7 εκατ. ευρώ και πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών (533 εκατ. ευρώ) τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη. Στο +4,1% σε σύγκριση με το 2022. Στα 501 εκατ. ευρώ οι ελεύθερες ταμειακές ροές και στα 634,8 εκατ. ευρώ ο καθαρός δανεισμός ή 0,47 φορές τα EBITDA. Μέρισμα 0,71 ευρώ έναντι εκτίμησης για 0,67 ευρώ και αύξηση της πολιτικής ανταμοιβής 5% στα 450 εκατ. ευρώ. Συνεχίζει κάπως συντηρητικά η διοίκηση, αλλά το σύνολο των όσων ανακοίνωσε είναι ανώτερο των εκτιμήσεων. Στα 470 εκατ. ευρώ οι εκτίμηση για τις ελεύθερες ταμειακές ροές το 2024 και εκτίμηση για αύξηση τζίρου και λειτουργικών κερδών.

Σημειώνουμε αυτό που ανέφερε η Piraeus Securities στο πρωινό της σχόλιο, ότι διαπραγματεύεται 4,4 φορές τα EBITDA του 2024 σε discount 10% περίπου έναντι των ομοειδών, προσφέρει μερισματική απόδοση 4,5% έναντι 7% των ομοειδών και την ίδια ώρα είναι σημαντικά υποτιμημένος με τον καθαρό δανεισμό προς EBITDA να είναι στις 0,5 φορές έναντι 2,5 φορών των ομοειδών. Η στήλη θα ήθελε κάτι περισσότερο για καθαρό μέρισμα ώστε να έχει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Piraeus ακόμα καλύτερο προβάδισμα έναντι των ομοειδών. Στα 14,13 ευρώ και στο +1,65% στο ξεκίνημα.

ΔΕΗ: Πλησιάζουν το 5% οι ίδιες μετοχές. Λίγο πάνω από τα 12 ευρώ ξεκίνησε η μετοχή.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για το placement της Τράπεζας Πειραιώς και φαίνεται πως υπάρχει παρασκήνιο. Ας περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις. Καλό το άνοιγμα και ήπια ανοδικά κινούνται οι συστημικές. Ξεχωρίζει η Eurobank και με λίγο μικρότερη άνοδο η Alpha Bank.

PRODEA: Εδώ έχουμε να κάνουμε με μία εισηγμένη που έχει αποτίμηση για FTSE 25, αλλά λόγω διασποράς είναι εκτός. Παίζει με μεγάλο premium από την άλλη, την ώρα που ο κλάδος παίζει με μεγάλο discount. Αυτό που θέλουμε να σημειώσουμε είναι πως βλέπουμε κάποιες κινήσεις βελτίωσης της διασποράς, αλλά θέλει ακόμα δρόμο μέχρι να αποκτήσει το επίπεδο που πρέπει και να έχει την κατάλληλη εμπορευσιμότητα. Χθες ανακοινώθηκαν κάτι αγορές μετοχών από insiders, σημαντικού αριθμού και σε τιμή χαμηλή, χωρίς να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες. Εξωχρηματιστηριακή προφανώς η συναλλαγή, καθώς αφορά συνολικά σχεδόν 264 χιλ. τεμάχια στα 5,10 ευρώ ανά μετοχή.

DIMAND: Μόνο… καπνούς δεν έβγαζε η ανακοίνωση της εταιρείας χθες, με την οποία διέψευδε δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για οικονομικές δυσκολίες. Μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ενεργήσει και διαφορετικά για να προστατεύσει τους μετόχους της. Στη δημόσια εγγραφή, όταν αποφάσιζαν τιμή εισαγωγής 15 ευρώ, δε φρόντισε να ενεργήσει ανάλογα. Σήμερα είναι στα 10 ευρώ η μετοχή με την αγορά να έχει κάνει πάρτι. Δε νομίζουμε ότι οι μέτοχοι είναι και τόσο ικανοποιημένοι…

ΑΔΜΗΕ: Με καλό όγκο 34 χιλ. τεμάχια στο +1,70% και στα 2,39 ευρώ. Από τις πλέον φθηνές μετοχές του Χρηματιστηρίου.

ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ: Λόγω όγκο 18 χιλ. τεμαχίων στο άνοιγμα ξεχωρίζει από τις μικρές. Στο +2,15% και στα 2,85 ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης