Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Τα deals απαραίτητα για την περαιτέρω άνοδο του χρηματιστηρίου – Όλα όσα ακούγονται στην αγορά, φήμες και αλήθειες

Τα deals απαραίτητα για την περαιτέρω άνοδο του χρηματιστηρίου – Όλα όσα ακούγονται στην αγορά, φήμες και αλήθειες
To BN κατέγραψε όλα όσα έχει ακούσει το τελευταίο διάστημα και σας παρουσιάζει όλες τις φήμες που κυκλοφορούν
Σχετικά Άρθρα
Μία αγορά για να πάει ψηλά δε χρειάζεται μόνο ισχυρά θεμελιώδη από τις εισηγμένες, αλλά χρειάζεται και επιχειρηματικές συμφωνίες.
Μέχρι σήμερα η αγορά έφτασε πάνω από τις 1.400 μονάδες, καταγράφοντας ένα μεγάλο ράλι, λόγω της ανόδου της κερδοφορίας και των χαμηλών δεικτών αποτίμησης των μετοχών.
Ακόμη και σήμερα με τις τωρινές εκτιμήσεις των αναλυτών πολλές μετοχές διαπραγματεύονται με χαμηλό p/e ή ΕV/EBITDA και έχουν σημαντικό περιθώριο ανόδου.
Ωστόσο, στελέχη της αγοράς αναφέρουν πως πρέπει να δούμε και επιχειρηματικές συμφωνίες είτε μεταξύ εισηγμένων, είτε και μεταξύ μη εισηγμένων εντός και εκτός συνόρων.
Με αυτόν τον τρόπο θα βελτιωθούν οι προοπτικές και θα αποκτήσουν άλλη ανάπτυξη οι εταιρείες.
Ήδη πολλές πληροφορίες για επιχειρηματικές συμφωνίες κυκλοφορούν στα χρηματιστηριακά γραφεία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα γίνουν πραγματικότητα.
Κάποιες από αυτές διαψεύστηκαν από τις εταιρείες, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλές που φημολογούνται.

Για παράδειγμα η Ελλάκτωρ, διέψευσε ότι έχει συμφωνήσει με την Motor Oil για την πώληση της Ηλέκτωρ. Όμως δεν αποκλείεται στο μέλλον να δούμε αυτό το deal, το οποίο είχε ακουστεί ήδη από τη μέρα που εξαγοράστηκε η Άνεμος.

Επίσης, διαψεύστηκε η φήμη ότι η ΔΕΗ θέλει να αγοράσει τη Nova, η οποία ακούγεται ότι πωλείται προς 1,5 δισ. ευρώ.
Για τη ΔΕΗ έχει ακουστεί το σενάριο εξαγοράς της Vodafone, καθώς επενδύει πολλά στη δημιουργία δικτύου οπτικών ινών, άρα οι τηλεπικοινωνίες είναι στη στρατηγική της διοίκησης.
Μία πώληση της Nova θα έδινε μία αποτίμηση που πιθανότατα να βοηθούσε τον ΟΤΕ.

Ο ΟΤΕ είναι επίσης γνωστό ότι πουλάει την υπόλοιπη δραστηριότητα στη Ρουμανία.
Ένα deal που αναμένεται είναι η πώληση της Τέρνα Ενεργειακής και τις τελευταίες μέρες ξαναζεστάθηκε.
Φήμες κυκλοφορούν και για την HelleniQ Energy, ότι ο βασικός μέτοχος, η Paneuropean (ελέγχει το 40,41%) θέλει να πουλήσει. Είναι ένα σενάριο που έχει ακουστεί και στο παρελθόν.
Στην πληροφορική είναι γνωστό ότι πολλές εταιρείες αναζητούν ανάπτυξη και μέσω εξαγορών.

Οι εταιρείες του Σωκράτη Κόκκαλη επίσης είναι στο επίκεντρο και ακούγονται πολλά.
Ακούγεται για παράδειγμα, ότι υπάρχει ενδιαφερόμενος αγοραστής για την Intralot και η πώληση θα κλείσει σε υψηλότερα επίπεδα.
Ακούγεται επίσης πως η Intracom έχει να ανακοινώσει μία μεγάλη επιχειρηματική συμφωνία που θα κάνει αίσθηση και θα βοηθήσει τη μετοχή, η οποία τώρα είναι σε λογική αποτίμηση.
Πριν λίγο καιρό είχε ακουστεί ότι ενδιαφερόταν για τα ακίνητα της Μουζάκης.

Για την Ideal είχε ακουστεί ότι θέλει να αγοράσει τη Μοτοδυναμική, αλλά διαψεύστηκε, όπως διαψεύστηκε και η φήμη για εξαγορά της Έλτον.
Στον κλάδο των κατασκευών και ειδικά στις μικρές που δε διαθέτουν πτυχίο έβδομης τάξης επίσης υπάρχουν πληροφορίες για εξαγορές. Πρόσφατα διαψεύστηκε η συγχώνευση ΕΚΤΕΡ, Δομικής Κρήτης, Βιοτέρ.
Η οχηματολογία επίσης υπάρχει στις εταιρείες με μικρή κεφαλαιοποίηση.
Μεγάλα ονόματα επιχειρηματικών που βρίσκονται εκτός Χ.Α. ακούγεται πως έχουν δείξει ενδιαφέρον για έμμεση εισαγωγή. Ένα από αυτά του Βαγγέλη Μαρινάκη, για εισαγωγή των media.
Η ΒΙΟΤΕΡ έχει ακουστεί παλιότερα, εσχάτως ακούγονται πολλά για Μπήτρο, Λεβεντέρη ή ακόμα και ΣΑΤΟ, χωρίς να υπάρχει κάποια επίσημη τοποθέτηση από τις εταιρείες αυτές.
Ξαναζεστάθηκε εσχάτως και η πληροφορία πώλησης της ΒΙΣ, μετά τις ανακοινώσεις που έγιναν και δείχνουν ότι γίνεται προσπάθεια να βελτιωθούν τα οικονομικά.
Τέλος, σε αναμονή είναι η πληροφορία, εισόδου της CD Media στο Χ.Α. μέσω της Intertech.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης