Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Υποτονικό ξεκίνημα πέριξ των 1.400 μονάδων – Πιέσεις σε τράπεζες, αγορές σε Ελλάκτωρ ,ΕΛΠΕ

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Υποτονικό ξεκίνημα πέριξ των 1.400 μονάδων – Πιέσεις σε τράπεζες, αγορές σε Ελλάκτωρ ,ΕΛΠΕ
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Με χαμηλό τζίρο ξεκίνησε η συνεδρίαση. Οι αγορές της Ευρώπης υποχωρούν ήπια. Εμείς ανοίξαμε λίγο υψηλότερα και οι επιλεκτικές κινήσεις είναι και πάλι αυτές που ξεχωρίζουν. Ελλάκτωρ, ΔΕΗ και ΕΛΠΕ είναι μεταξύ των μετοχών που δείχνουν ανοδικές διαθέσεις. Από την άλλη κάποιες πιέσεις στις τράπεζες, άλλαξαν γρήγορα το πρόσημο του Γ.Δ.. Αργία στις ΗΠΑ σήμερα, άρα μπορεί οι συναλλαγές να είναι υποτονικές στο Χ.Α. Οι αποτιμήσεις αυξάνονται και οι ελληνικές μετοχές κερδίζουν θέσεις στους μεγάλους δείκτες ξένων οίκων.

FTSE RUSSELL: Είχε ελληνικό ενδιαφέρον η αναδιάρθρωση, η οποία ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή. Η Τιτάν από τον Mid Cap αναβαθμίστηκε στον Large Cap και στον Mid Cap εισήλθαν Epsilon Net (αναβάθμιση από Small Cap) και η Intrakat. Στον Small Cap εισήλθε η Ideal και η Intracom και στον Micro Cap Austriacard, ΕΚΤΕΡ και Μπλε Κέδρος. Οι αλλαγές θα ισχύσουν από το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής 15 Μαρτίου.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Μία εξαγορά που φημολογείται από τότε που έγινε η πώληση της Άνεμος στη Motor Oil, φαίνεται πως προχωράει. Πολλές πληροφορίες και αρκετά τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι κλείνει η πώληση της Ηλέκτωρ στη Motor Oil. Την ήθελε καιρό η Motor Oil και μάλλον δεν έχει λόγο να την κρατάει η Ελλάκτωρ, μετά τις κινήσεις που έχουν κάνει οι Ολλανδοί το τελευταίο διάστημα. Νομίζουμε πως αν όντως ολοκληρωθεί και αυτή η συναλλαγή, ανοίγει ο δρόμος για την ανακοίνωση της διανομής στους μετόχους. Στο εννεάμηνο η δραστηριότητα της διαχείρισης απορριμμάτων είχε EBITDA 11 εκατ. ευρώ. Με άνοδο 1,87% η μετοχή στα πρώτα λεπτά και στα 2,72 ευρώ.

ΟΤΕ: Θα βρεθεί στο επίκεντρο αυτήν την εβδομάδα, καθώς στις 22 Φεβρουαρίου δημοσιεύει αποτελέσματα χρήσης 2023. Η αγορά εστιάζει στο ύψος του μερίσματος και περιμένει καλύτερη διανομή, μπας και πάρει μπροστά και η μετοχή. Ήπια υψηλότερα ξεκίνησε ο τίτλος.

ΕΛΠΕ: Εδώ και μέρες σημειώνουμε την καλή χρηματιστηριακή συμπεριφορά της μετοχής. Σήμερα ενισχύεται στα πρώτα λεπτά ήπια και με καλό όγκο σε σύγκριση με την υπόλοιπη αγορά. Θα λέγαμε πως θέλει να περάσει πάνω από τα 8 ευρώ. Υπενθυμίζεται πως έχει δώσει και προμέρισμα.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Ήπιες πιέσεις σε Εθνική, Πειραιώς και Eurobank, εκδηλώθηκαν λίγο μετά το άνοιγμα και επηρέασαν το γενικό δείκτη. Στις συζητήσεις των διοικήσεων με τον SSM το βλέμμα αναφορικά με το μέρισμα που θέλουν να δώσουν για τη χρήση 2023 οι συστημικές.

INTRAKAT: Καλπάζει η μετοχή και γράφει και νέα υψηλά. Με μεγάλο όγκο ξεκίνησε σήμερα. Στα πρώτα 10 λεπτά έχει κάνει όγκο πάνω από 40 χιλ. τεμάχια και ενισχύεται 3,14% με την τιμή να είναι στα 5,26 ευρώ. Η Envirtus ανακοίνωσε πως το ποσοστό της υποχώρησε κάτω του 5%. Η μετοχή δείχνει πάντως πως έχει επενδυτικό ενδιαφέρον και βρίσκει νέους επενδυτές να αντικαταστήσουν τους παλιούς, οι οποίοι επειδή μάλλον έχουν τεράστιο κέρδος, αποφασίζουν να γράψουν την υπεραξία.

INTRALOT: Όλα έτοιμα για την έκδοση του εταιρικού ομολόγου. Πιστεύουμε πως θα παίξει μεταξύ 5,5-6% η απόδοση. Είναι μία πολύ καλή απόδοση, ειδικά αν σκεφτεί κάποιος πως σε λίγους μήνες τα επιτόκια θα αρχίσουν να υποχωρούν και το εξάμηνο έντοκο που θα βγει από το ελληνικό δημόσιο θα είναι στο 3,80% περίπου. Κλειδώνεις δηλαδή για κάποια χρόνια μία καλή απόδοση, με τους κινδύνους που έχουν όλες οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων. Ανοδικά η μετοχή και στα 1,23 ευρώ κρατάει το τεράστιο ποσοστό ανόδου που έχει γράψει από την αύξηση κεφαλαίου και μετά.

ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ: Από τις μικρές που δεν έχουν μπορέσει να σηκώσουν κεφάλι στη διάρκεια του ράλι. Πριν την πανδημία είχε 2 ευρώ και σήμερα ξεκίνησε κάτω από το 1 ευρώ. Ο ισολογισμός, δεν ενθουσιάζει και «καίει» χρήμα η εταιρεία. Αλλά και τέτοια κατάντια; Εδώ «κλειδώνει» και ο πιο χρεοκοπημένος του Χ.Α.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης